POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πρώτοι στα rapid tests, στα υπόλοιπα όμως; Στις 12 από σήμερα το κέρφιου, χωρίς safepass στους εξωτερικούς χώρας 

Το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται αισθητά τις τελευταίες ημέρες αποδίδεται από τη μια στο lockdown και στους εμβολιασμούς και από την άλλη στα χιλιάδες τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη στη διενέργεια τεστ, με τα rapid tests τώρα με το safepass να αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο το ζήτημα με τα τεστ αποτελεί κατά κάποιον τρόπο δίκοπο μαχαίρι καθώς από τη μια μας παρέχουν σαφή επιδημιολογική εικόνα και από την άλλη τα πολλά τεστ επιβαρύνουν την ήδη κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν είναι ένας και δύο μήνες αλλά 15, με τους καθημερινούς αριθμούς τεστ που γίνονται στην Κύπρο να μοιάζουν εξωπραγματικοί για άλλες χώρες και τους πολίτες να αναρωτιούνται αν όντως υπάρχει λόγος να διενεργούνται καθημερινά 80 και 100 χιλιάδες τεστ, όταν εντοπίζονται λιγότερα από 300 κρούσματα, ενώ η Κύπρος εισέρχεται από σήμερα στη δεύτερη φάση των χαλαρώσεων.

Πέντε φορές περισσότερα

Με βάση την τελευταία έκθεση του ECDC, με ημερομηνία 13 Μαΐου 2021, για την περίοδο 26 Απριλίου με 9 Μαΐου, η Κύπρος βρίσκεται στη χειρότερη θέση στον αριθμό κρουσμάτων, με 797,6 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, αλλά το ποσοστό θετικότητας των τεστ, το οποίο τη συγκεκριμένη περίοδο κυμάνθηκε μεταξύ 0,5% με 1,3%, τοποθετεί τη χώρα στην πέμπτη καλύτερη θέση, την οποία μοιράζεται με τη Μάλτα, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ που βρίσκεται στο 4,4%. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι η αιτία για τον εντοπισμό υψηλού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα είναι ο μεγάλος αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων ανίχνευσης της νόσου αφού στη χώρα μας διενεργούνται 33. 846 τεστ ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ μόλις που ξεπερνά τις 6.000, με 6.139,4/100.000, γεγονός που σημαίνει ότι διενεργούμε πενταπλάσιες εργαστηριακές εξετάσεις από ό,τι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένεται να ανέβει κι άλλο καθώς από την ημέρα που εφαρμόστηκε το safepass γίνονται καθημερινά πέραν των 70.000 rapid tests, ενώ υπάρχουν και μέρες που ο συγκεκριμένος αριθμός φτάνει τις 100.000. Από την 1η μέχρι και τις 15 Μαΐου διενεργήθηκαν 835.142 rapid tests, από τα οποία εντοπίστηκαν 3.078 νέα περιστατικά. Από ό,τι φαίνεται ο  Μάιος εκτός από μήνας των εμβολιασμών θα είναι και ο μήνας με τις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Μάρτιο είχαμε 1,2 εκατομμύρια rapid tests και τον Απρίλιο 1,4 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι οι εξετάσεις που γίνονται κάθε μήνα είναι περίπου οι διπλάσιες του πληθυσμού της Κύπρου, με την επιδημιολογική εικόνα που προκύπτει από τα rapid tests να είναι πλασματική. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν συγκρίνουμε τα δεδομένα της Κύπρου με αυτά της Μάλτας, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό η οποία επιλέγει να κάνει λιγότερα τεστ αλλά περισσότερους εμβολιασμούς. Η Μάλτα βρίσκεται στη δεύτερη καλύτερη θέση με 52,3 νέα περιστατικά κατά μέσο όρο ανά 2.037 εργαστηριακές εξετάσεις, καταγράφοντας το ίδιο ποσοστό θετικότητας με την Κύπρο. Αν η Μάλτα διενεργούσε τον ίδιο αριθμό εξετάσεων με την Κύπρο θα κατέγραφε κατ’ αναλογία 869 κρούσματα ξεπερνώντας την Κύπρο σε συνολικό αριθμό.

Αλλάζουν χώρο

Άλλο ένα βήμα προς την κανονικότητα κάνει αύριο η Κύπρος, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών -και συγκεκριμένα η μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών- έφεραν πρόωρες χαλαρώσεις. Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων την υποχρέωση κατοχής του safepass και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η αύξηση των rapid tests τις τελευταίες ημέρες ήρθε ως αποτέλεσμα της επιβολής του μέτρου του safepass το οποίο από σήμερα δεν θα είναι υποχρεωτικό σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Το safepass παραμένει υποχρεωτικό σε κλειστούς χώρους συνάθροισης, όπως εμπορικά κέντρα και εκκλησίες, με τους πολίτες που δεν έχουν νοσήσει εντός των προηγούμενων έξι μηνών και όσους δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου να υποχρεούνται σε διενέργεια rapid test κάθε 72 ώρες. Η αύξηση των rapid tests είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων σημείων δειγματοληψίας, με το Υπουργείο Υγείας να αναζητεί τρόπους ώστε να μειωθούν οι μεγάλες ουρές αναμονής. Τις τελευταίες ημέρες τα σημεία δειγματοληψίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ σε αυτά που παρατηρείται αυξημένη κίνηση λειτουργούν δύο συνεργεία, ενώ γενικά τα συνεργεία μεταφέρονται σε κλειστούς χώρους λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι κλειστοί αυτοί χώροι αναμένεται να μειώσουν σημαντικά την ταλαιπωρία των πολιτών ειδικά αυτή την περίοδο που οι θερμοκρασίες έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα και επικρατούν συνθήκες που προκαλούν δυσφορία. Μάλιστα οι μονάδες μεταφέρονται σε πιο κοντινά σημεία από εκείνα που οι πολίτες γνώριζαν, ούτως ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία τους. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη κάνει ενέργειες ώστε οι μονάδες που λειτουργούν σε ανοιχτούς χώρους να εξοπλιστούν κατάλληλα για να μην ταλαιπωρηθεί το κοινό.

Δεύτερες ευκαιρίες 

Ως μόνη διέξοδο από το μαρτύριο των rapid tests βλέπουν οι πολίτες τον εμβολιασμό καθώς το ενδιαφέρον για διευθέτηση ραντεβού, είτε μέσω της Πύλης Εμβολιασμού είτε μέσω των προσωπικών γιατρών, αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Το εθνικό εμβολιαστικό πλάνο έχει πάρει για τα καλά τα πάνω του, με το Υπουργείο Υγείας να ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο διευθέτησης των ραντεβού δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Σήμερα μέσω της Πύλης Εμβολιασμού μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους οι πολίτες 18-21 ετών, ενώ από την Τετάρτη συνεχίζονται οι δεύτερες ευκαιρίες αρχίζοντας από τις ηλικιακές ομάδες που έχουν προς το παρόν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης οδηγεί σε μείωση των κρουσμάτων και βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, με το υπουργείο να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο εξελίσσεται το εμβολιαστικό μας πλάνο τόσο μειώνονται τα κρούσματα και βελτιώνονται οι νοσοκομειακοί δείκτες. Με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 14 Μαΐου, στις μεγαλύτερες ηλικίες, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 80%, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα από τον Μάρτιο, ενώ οι νοσηλείες στις ηλικίες αυτές έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Παράλληλα, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών και στις ηλικίες 50-69, στις οποίες έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου σημαντικό ποσοστό πολιτών. Την ίδια ώρα, αυξάνεται το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά επαρχία, με την Πάφο να έχει τα ηνία με 46,6%. Ακολουθούν η Λευκωσία με 43,7%, η Λάρνακα με 42,3%, η Λεμεσός με 41,7% και η Αμμόχωστος με 40%.

 

Κύπρος/Covid19: 165 νέα κρούσματα από 63,798 τεστ – 0.26% το ποσοστό θετικότητας

 

Τα σημεία για δωρεάν Rapid τεστ για Δευτέρα 17/5 [κατάλογος]

 

Υπ. Υγείας: Επαναπρογραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού μόνο για σοβαρό λόγο, δεν είναι δικαιολογία «έχω γάμο»…

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.