Φόρμα αναζήτησης

Πρώτη επικαιροποίηση του προγράμματος «Εξάντας»Το Πρόγραμμα «Εξάντας» εφαρμόζεται για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, για σκοπούς ελέγχου, διαφάνειας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της συμμετοχικής διακυβέρνηση, είπε σήμερα ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Δημητρίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «η Προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνέχεια της παρουσίασης του προγράμματος «Εξάντας», η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, ανακοινώνει την πρώτη επικαιροποίηση του προγράμματος.

Όπως έχει αναφερθεί, ο «Εξάντας» εφαρμόζεται για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, για σκοπούς ελέγχου, διαφάνειας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της συμμετοχικής διακυβέρνησης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο, όχι μόνο να ενημερώνεται για την πορεία υλοποίησης του όλου κυβερνητικού προγράμματος, μέσα από τη σχετική ιστοσελίδα exandas.presidency.gov.cy,  αλλά και να ελέγχει την κυβέρνηση για τη συνέπεια λόγων, πράξεων και έργων.

Όσον αφορά την πρόοδο υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις 6 Σεπτεμβρίου, σημειώνονται τα ακόλουθα:

  • To 12% των «Υπό Κατασκευή» έργων και συγκεκριμένα 47 στον αριθμό, έχουν πλέον ολοκληρωθεί.
  • Tο 16,4% των έργων που ήταν υπό διαβούλευση/προετοιμασία ή χρειάζονταν μελέτη, και συγκεκριμένα 30 στον αριθμό, έχουν πλέον προκηρυχθεί ή/και ευρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
  • Έχουν δρομολογηθεί ακόμα 22 νέα έργα συνολικού κόστους 346,5 εκατομμυρίων.

Τα πιο πάνω, επιβεβαιώνουν ότι η υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων συνεχίζεται με σταθερά θετικούς ρυθμούς.

Συνολικά, βρίσκονται πλέον δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της Προεδρίας 787 έργα συνολικού κόστους 3,048,8 δισεκατομμυρίων, ήτοι το σύνολο του αναπτυξιακού έργου της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τα εν λόγω έργα χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Ολοκληρώθηκαν: 440 έργα, κόστους 597,3 εκατομμυρίων.

Υπό Κατασκευή: 153 έργα, κόστους 1,104,2 εκατομμυρίων.

Δρομολογήθηκε η Υλοποίηση: 160 έργα κόστους, 1,094,7 εκατομμυρίων.

Στάσιμα: 34 έργα κόστους, 252,6 εκατομμυρίων.

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζεται πως βρίσκονται δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα της Προεδρίας 341 μεταρρυθμίσεις, πολιτικές αποφάσεις και δράσεις, αλλά και Εθνικές Στρατηγικές. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έχουν προστεθεί ακόμα 9 νέες πολιτικές και μία νέα μεταρρυθμιστική δράση.

Καταληκτικά, θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε και να επικαιροποιούμε το πρόγραμμα «Εξάντας», προβάλλοντας με διαφάνεια την πορεία του κυβερνητικού έργου και δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να διαπιστώσουν οι ίδιοι την πορεία του κυβερνητικού έργου και να το αξιολογήσουν όπως ορίζουν οι σύγχρονες αρχές χρηστής διοίκησης και βέλτιστων πρακτικών ενός σύγχρονου κράτους».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.