Η πανδημία και οι συνέπειές της στην οικονομία και την κοινωνία έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες των Κύπριων πολιτών. Στην έρευνα «Parlemeter 2020» του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου το 65% των Κυπρίων (και το 48% στην ΕΕ) ζητά η καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων να αποτελέσει προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Αν και η ερώτηση αφορά τη δράση του ΕΚ, η απάντηση έχει αποδέκτη και το κυπριακό πολιτικό προσωπικό.
Η καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από τη Φινλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Σουηδία, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Στην Κύπρο, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση για όλους (47%) και την τρίτη η ανάγκη πλήρους απασχόλησης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (37%).
Μεταβολή εμφανίζεται στις απαντήσεις των πολιτών όσον αφορά την κατάταξη των βασικών αξιών που πρέπει να υπερασπιστεί το ΕK. Στην Κύπρο η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως καταλαμβάνει με διαφορά την πρώτη θέση (70%), με δεύτερη την αλληλεγγύη (53%) και τρίτη την ισότητα (34%). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (51%) και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (42%) παραμένουν στην κορυφή της λίστας, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καθίσταται επίσης σημαντική αξία την οποία το ΕΚ καλείται να υπερασπιστεί. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, το 41% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υπερασπιστεί την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, μια αύξηση 8 μονάδων από το 2019.
Ένταξη στην ΕΕ και οφέλη
Το ποσοστό των Ευρωπαίων που απαντούν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι θετικό στοιχείο έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 (63%). Στην Κύπρο, το 55% απάντησε ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν θετική κίνηση, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 2 μονάδων σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019. 72% των ερωτηθέντων στην ΕΕ δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει πραγματικά ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο, στο 69%. Το 38% των Κυπρίων αναφέρει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, το 36% ότι έχει φέρει νέες ευκαιρίες εργασίας, το 33% ότι η ΕΕ συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το 31% ότι δίνει στον λαό δυνατότερη φωνή στον κόσμο.
Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις των Κυπρίων για την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα. Το 49% απαντά ότι είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Κύπρο, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σύγκριση με τη μέτρηση της έρευνας του Οκτωβρίου του 2019, και το 50% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, ποσοστό μειωμένο κατά 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Μόλις το 26% των Κυπρίων (45% στην ΕΕ) απαντά ότι μετράει η άποψή του στην ΕΕ και το 70% (50% στην ΕΕ) εκτιμά ότι δεν μετράει.
Ανάπτυξη 3,2% & 3,1% το 2021 -22 στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν