Φόρμα αναζήτησης

Πρωταθλητές στα κρούσματα Λευκωσία – Πάφος

Καθοριστικές για την έκβαση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας, χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες ο Λεόντιος Κωστρίκης, ακαδημαϊκός καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, στην καθημερινή ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα. «Τίποτα δεν έχει κριθεί, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Η οδηγία είναι σαφής και πολύ απλή: Μένουμε σπίτι», ανέφερε, ανακοινώνοντας 17 νέα κρούσματα και πλέον ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179 στην κοινότητα, (περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Από τα νέα 17 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, 3 άτομα επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις, 10 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 1 άτομο ήταν από τις Βρετανικές Βάσεις, ενώ 3 άτομα ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία με τα ορφανά, γεγονός που ανησυχεί το αρμόδιο υπουργείο.

Λευκωσία – Πάφος

Χθες, δόθηκαν για πρώτη φορά από το Υπουργείο Υγείας και στοιχεία σε σχέση με τα ποσοστά των κρουσμάτων που καταγράφονται σε κάθε πόλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία 27% αφορούν τη Λευκωσία, ένα άλλο 27% την Πάφο, 7% την Αμμόχωστο, 14% τη Λεμεσό και 21% τη Λάρνακα. Από το σύνολο των 179 περιστατικών Covid-19, εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 5.917 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 95 από τα 179 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Σημειώνεται δε πως 15 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με τον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί και έχουν πάρει εξιτήριο.

Από την πλευρά του ο δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε πως η μάχη δίνεται στις εντατικές και υπάρχει ανάγκη για περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα νοσήσουν κι άλλα άτομα τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν μέχρι χθες, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 23 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο. «Τις επόμενες μέρες κάποιοι άλλοι σίγουρα θα νοσήσουν. Άτομα που τώρα βρίσκονται στο σπίτι για παρακολούθηση, όλο και περισσότεροι θα παρουσιάζουν συμπτώματα και θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αυτός ο αριθμός θέλουμε να είναι όσο το δυνατό μικρότερος», δήλωσε ο κύριος Λοΐζου.

Παράταση της νόσου

«Η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται», ανέφερε ο κύριος Λοΐζου. Οι ασθενείς για να μπορέσουν να έχουν ελπίδα χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του χρόνου νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι μεγάλος. Αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ, ανέφερε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, ένα πολύ μεγάλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα αριθμό κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 100.000 ενώ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πλησιάζουν, αν δεν ξεπέρασαν, τις 30.000. Στο Μανχάταν μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου δυσκολεύονται ή αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Θάνατος στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, χθες καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στα κατεχόμενα. Το «κέντρο κρίσεως» σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι νεκρός είναι Γερμανός τουρίστας που απεβίωσε και ήταν ηλικίας 73 ετών και όχι 67 όπως αρχικά μεταδόθηκε, ενώ σημειώνεται ότι νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ευχάριστα τα νέα χθες από το νοσοκομείο Λάρνακας, αφού αρνητικά είναι και τα 180 δείγματα ιατρικού προσωπικού, νοσηλευτών και ασθενών του Γενικού νοσοκομείου Λάρνακας που ήρθαν σε άμεση επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Ωστόσο παρά τα θετικά νέα το νοσοκομείο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω του ότι 18 γιατροί, 28 νοσηλευτές και 6 άτομα από το βοηθητικό προσωπικό τέθηκαν σε περιορισμό. Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Νοσοκομείου Γεώργιος Καροτσάκης ανέφερε πως για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΓΝΛ, έγινε επίταξη οκτώ παθολόγων, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν σκέψεις να επιταχθούν γιατροί και από άλλες ειδικότητες. Ο κ. Καροτσάκης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως τη Δευτέρα θα δημιουργηθούν στο νοσοκομείο δύο δωμάτια εξέτασης ανηλίκων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι γίνονται ενέργειες για αύξηση εξέτασης και νοσηλείας ύποπτων περιστατικών από 4 κλίνες σε 16 και στη συνέχεια από μεγαλύτερο αριθμό κλινών. Επιπλέον συγκίνησε προκάλεσε χθες βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και αφορά ασθενή που προσβλήθηκε με τον ιό και πήρε χθες εξιτήριο. Στο βίντεο απεικονίζονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να χειροκροτούν και να εύχονται στον υγιή πλέον άντρα περαστικά.

Στενότερη συνεργασία

Τη συνεργασία μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου και του Ιατρικού Κέντρου στο Ισραήλ Sheba, ως τα δύο νοσοκομεία αναφοράς των δύο χωρών ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας στην Κύπρο. Στόχος σύμφωνα με το υπουργείο είναι να αρχίσει ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τα περιστατικά κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία και τις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται. Επιπρόσθετα στην ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η συνεργασία προωθείται μετά από εισήγηση που κατέθεσαν ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο γενικός διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Sheba. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει τη σύνδεση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με την αντίστοιχη του Ιατρικού Κέντρου Sheba για την ανταλλαγή πρωτοκόλλων θεραπείας και εμπειριών για την καλύτερη υποστήριξη των ασθενών. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή έγινε επίσης γνωστό πως στο πλαίσιο της συνεργασία των δύο χωρών σε επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Ρούβι, αποφασίστηκε έπειτα από αίτημα των Ισραηλινών η ΚΔ να αποστείλει στη γείτονα χώρα ποσότητα χλωρακίνης, ενώ το Ισραήλ θα αποστείλει στην Κύπρο 50 αναπνευστήρες.

Επιπλέον σε χθεσινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines Ευτύχιο Βασιλακάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, η ελληνική εταιρεία γνωστοποίησε στον ΠτΔ πως σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΚΟ) είναι έτοιμη να μεταφέρει εξοπλισμό και ιατρικό υλικό από την Κίνα προς το νησί μας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σήμερα στις 11 το πρωί συνέρχεται η ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, αναφορικά με την παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων 2 δις σε τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να τονωθεί η οικονομία κυρίως με νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, καθώς και σε σχέση με την αναστολή καταβολής δόσεων για υφιστάμενα δάνεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.