Φόρμα αναζήτησης

Προτάσεις νόμου ΔΗΣΥ για 56η έδρα: Αμφίβολη η εξεύρεση λύσης στην Επ.Νομικών

Απομακρύνεται πλέον η προοπτική να βρεθεί σήμερα, κατά την πρωινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κοινά αποδεκτή λύση για την εκκρεμότητα της 56ης έδρας. Κατά τη χθεσινή της συνεδρία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ αποφάσισε να καταψηφίσει τις δύο προτάσεις νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιστρέψει η 56η έδρα στην Αλληλεγγύη και να κατοχυρωθεί η ιδιοκτησία των εδρών στα κόμματα. Αυτό σημαίνει πως διαφωνούντος του ΔΗΣΥ δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Βουλής για να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, συνεπώς η εκκρεμότητα με την 56η έδρα θα διατηρηθεί, εκτός εάν τα κόμματα αποφασίσουν κατά τη σημερινή πρωινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κάποια άλλη ρύθμιση που θα εξασφαλίζει είτε ομόφωνη στήριξη είτε τη στήριξη τουλάχιστον των 2/3 των βουλευτών.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ αποφάσισε χθες να ετοιμαστούν, από τον Γιώργο Γεωργίου, με κατεπείγουσες διαδικασίες και να κατατεθούν σήμερα ατύπως στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τροποποίηση του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου (άρθρο 34), ώστε σε περίπτωση μη καταληφθείσας έδρας πριν τη νενομισμένη διαβεβαίωση («ορκωμοσία») στη Βουλή να διεξάγεται επαναληπτική εκλογή, αντί να πηγαίνει η έδρα στον πρώτο επιλαχόντα του ιδίου κόμματος στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Δηλαδή, ο ΔΗΣΥ, μετά από μια ανάπαυλα μερικών ημερών, κατά την οποία φάνηκε να υπαναχωρεί από την πρόταξη της απαίτησης για διεξαγωγή επαναληπτικής εκλογής για την κατάληψη της 56ης έδρας και να συζητά συνταγματική τροποποίηση υπέρ του πρώτου επιλαχόντος του κόμματος που κέρδισε την έδρα (όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για απώλεια της ιδιότητας του βουλευτή μετά τη διαβεβαίωσή του), επιστρέφει στην αρχική του θέση αρχής: πρέπει να διεξαχθεί επαναληπτική εκλογή για την έδρα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό. Και μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν σήμερα οι πληροφορίες, θα επιδιώξει με τις δύο προτάσεις νόμου να καταστεί μόνιμη πρακτική η διεξαγωγή επαναληπτικής εκλογής σε περιπτώσεις αποποίησης έδρας, είτε λόγω θανάτου του εκλελεγμένου βουλευτή, είτε λόγω αδυναμίας ανάληψης βουλευτικών καθηκόντων, είτε για άλλο λόγο, πριν από την τελετή διαβεβαίωσης.

Θεωρείται απίθανο να εξασφαλιστεί πλειοψηφία 2/3 για τις προτάσεις που κλήθηκε χθες να ετοιμάσει ο κ. Γεωργίου, αφού τα υπόλοιπα κόμματα απέρριψαν αρκετές φορές στο παρελθόν την πρόταση ΔΗΣΥ για επαναληπτική εκλογή και μόλις πρόσφατα, στη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, την 5η Σεπτεμβρίου, τάχθηκαν υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος για να πληρώνεται η μη καταληφθείσα έδρα από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος που την εξασφάλισε (προτάσεις νόμου Ν. Παπαδόπουλου, Μ. Σιζόπουλου, Μ. Γιωργάλλα). Εφόσον τα άλλα κόμματα επιμείνουν και σήμερα στη διαφωνία τους με την επιθυμία του ΔΗΣΥ, η εκκρεμότητα με την 56η έδρα θα συνεχιστεί, χωρίς κανένας να γνωρίζει πότε και πώς θα λήξει. Δεν θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστεί εντελώς μια νέα στροφή του ΔΗΣΥ προς την πρόταση Παπαδόπουλου, Σιζόπουλου, Γιωργάλλα, εφόσον εξαντληθεί και η τελευταία πιθανότητα για επαναληπτική εκλογή.

Η πρόταση Γιωργάλλα
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις νόμου Γιωργάλλα για τροποποίηση του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου ώστε σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτή από την κομματική ομάδα με την οποία εξελέγη βουλευτής να χάνει την έδρα του και να αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα, τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα: Το ένα μετά το άλλο τα κόμματα την απορρίπτουν, παρότι ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επέμεινε τις τελευταίες μέρες πως όταν πρώτος ο πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε άτυπα αυτή την πρόταση στην προαναφερθείσα σύσκεψη στη Βουλή διεφάνη ότι όλα τα κόμματα, πλην των Οικολόγων, συμφωνούσαν με τη θέσπιση της κομματικής ιδιοκτησίας των βουλευτικών εδρών, προκειμένου να συναινέσει ο ΔΗΣΥ για τη συνταγματική ρύθμιση της 56ης έδρας. Προφανώς ο σάλος που προκλήθηκε και οι έντονες διαφωνίες βουλευτών όλων των κομμάτων οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις τα κόμματα. Όπως προαναφέραμε, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ αποφάσισε χθες να καταψηφίσει και αυτή την πρόταση, ενώ είχε προηγηθεί η θέση του ΑΚΕΛ ότι πολιτικά, ηθικά και δεοντολογικά οι βουλευτικές έδρες ανήκουν στα κόμματα αλλά αυτό δεν πρέπει να ρυθμιστεί με νόμο. Λόγω πολλών διαφωνιών βουλευτών του, προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολιζόταν και το ΔΗΚΟ, το οποίο όμως προσέρχεται στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών χωρίς επίσημη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δεδομένων των διαφωνιών, θεωρείται πολύ πιθανό η πρόταση Γιωργάλλα να αποσυρθεί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.