POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πρόσβαση στους φακέλους των χρυσών διαβατηρίων ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά την έκθεση INTOSAI – Τι αναφέρουν πηγές της Νομικής Υπηρεσίας 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) ο οποίος, μέσω του μηχανισμού ταχείας παρέμβασης SIRAM (SAI Independence Rapid Advocacy Mechanism) έχει εξετάσει τα προσκόμματα που έχει θέσει η Κυβέρνηση στη διεξαγωγή ελέγχου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) και δικαιώνει τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία προσθέτει ότι αναμένει τη δημόσια τοποθέτηση της Κυβέρνησης ότι “θα μας παραχωρήσει ελεύθερη πλέον πρόσβαση στα στοιχεία του ΚΕΠ”.

Η ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τετάρτη η Ελεγκτική Υπηρεσία περιλαμβάνει την ανακοίνωση του INTOSAI, το οποίο χωρίς να κρίνει τη νομιμότητα αυτής της προσωρινής άρνησης της πρόσβασης σε πληροφορίες, καθώς αυτό μπορεί να καθοριστεί μόνο από τις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενθαρρύνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση αυτού του ζητήματος και τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος μέσω των θεσμικών οργάνων που συμβάλλουν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Περαιτέρω το INTOSAI δηλώνει ετοιμότητα να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο ή υπό οποιαδήποτε ιδιότητα του, και να συμβάλει στη διευκόλυνση ενός τέτοιου διαλόγου.

Στο Δελτίο Τύπου η Ελεγκτική Υπηρεσία προσθέτει ότι το INTOSAI, αφού εξηγεί τη σημασία των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) στη λογοδοσία και τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους μόνο αν είναι ανεξάρτητα, χωρίς παρεμβάσεις, όπως οι αρχές αυτές περιγράφονται στη Διακήρυξη του Μεξικό, τονίζει,  «αφού διενεργήσαμε τη δική μας εκτίμηση της υπόθεσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που προκύπτουν λόγω των περιορισμών που τέθηκαν σχετικά με το δικαίωμα της στην πρόσβαση πληροφοριών, άμεσα, και χωρίς περιορισμό, σε όλα τα απαραίτητα έγγραφά και πληροφορίες, για την ορθή εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων της.

Το INTOSAI διατυπώνει την πεποίθηση ότι αυτός ο περιορισμός, αν και έχει ονομαστεί προσωρινός, είναι αντίθετος με το πνεύμα των Διακηρύξεων της Λίμα και του Μεξικού όσον αφορά στην ανεξαρτησία των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και πιθανό να επηρεάσει κι άλλες πτυχές της ανεξαρτησίας του ΑΕΙ, όπως το δικαίωμά του να αποφασίζει για τον χρόνο ολοκλήρωσης και δημοσίευσης των Εκθέσεών του και το δικαίωμά του να αποφασίζει για το περιεχόμενό τους. Καταληκτικά, μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα του ΑΕΙ να διαδραματίσει τον ρόλο του, στην κατάλληλη διασφάλιση της λογοδοσίας, προς όφελος των πολιτών, συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Αναφέρει επίσης ότι η πλήρης δικαίωση των θέσεών της από ένα διεθνή οργανισμό της εμβέλειας του INTOSAI, του δεύτερου σε αριθμό μελών διεθνούς οργανισμού μετά τον ΟΗΕ, επιβεβαιώνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό τις αρχές που το Σύνταγμα επιτάσσει και καταρρίπτει όλες τις άδικες κατηγορίες που είχαν εκτοξευθεί εναντίον της, συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία δηλώνοντας πως αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα επιτρέψει πλέον την απρόσκοπτη διεξαγωγή ελέγχου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Επίσης αναφέρει πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο δικός της έλεγχος ουδόλως συγκρούεται με το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, ούτε και το επηρεάζει.

Επισημαίνει ότι, ακόμα και αν ξεκινούσε αύριο το σχεδιασμό ενός πλήρους ελέγχου και τη συλλογή στοιχείων, η Έκθεση δεν θα μπορούσε, εκ των πραγμάτων, να είναι έτοιμη πριν τον Μάιο, όταν αρχίζει η περίοδος κατά την οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει θέσει αυτοβούλως περιορισμό στην έκδοση εκθέσεων, λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
Συνεπώς, ούτως ή άλλως, η Έκθεση μας δεν θα εκδοθεί προτού η Ερευνητική Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της (7 Ιουνίου 2021). Αυτό ήταν άλλωστε και η συμβιβαστική πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη την οποία είχαμε αποδεχθεί, συμπληρώνει.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει τέλος ότι στη βάση των πιο πάνω, θα αναμένουμε τη δημόσια τοποθέτηση της Κυβέρνησης ότι θα μας παραχωρήσει ελεύθερη πλέον πρόσβαση στα στοιχεία του ΚΕΠ, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τον σχετικό έλεγχο.

Για την έκθεση του Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών (INTOSAI) πηγές της Νομικής Υπηρεσίας ανέφεραν στον politis.com.cy ότι είναι τουλάχιστον ακατανόητο ότι ο οργανισμός στην ανακοίνωση του αναφέρεται στο πνεύμα των κατευθυντήριων αρχών της Λίμα και όχι στο γράμμα, πάνω στο οποίο είχε απαντήσει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο INTOSAI δεν ασχολείται με τη νομιμότητα της άρνησης να παραδοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων, αφού αυτή είναι η ουσία.

Όσο για την πρόσκληση σε διάλογο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτός είχε γίνει και ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε συμφωνήσει ότι δεν θα παραλάβει τους φακέλους πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της επιτροπής Νικολατου και στη συνέχεια συνεπικουρούμενος από το ΔΗΚΟ άλλαξε άποψη.

Τι αναφέρουν πηγές από τη Νομική Υπηρεσία

Για την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών (INTOSAI) πηγές της Νομικής Υπηρεσίας ανέφεραν στον politis.com.cy ότι είναι τουλάχιστον ακατανόητο ότι ο οργανισμός στην ανακοίνωση του αναφέρεται στο πνεύμα των κατευθυντήριων αρχών της Λίμα και όχι στο γράμμα, πάνω στο οποίο είχε απαντήσει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο INTOSAI δεν ασχολείται με τη νομιμότητα της άρνησης να παραδοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων, αφού αυτή είναι η ουσία.

Όσο για την πρόσκληση σε διάλογο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτός είχε γίνει και ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε συμφωνήσει ότι δεν θα παραλάβει τους φακέλους πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της επιτροπής Νικολατου και στη συνέχεια συνεπικουρούμενος από το ΔΗΚΟ άλλαξε άποψη.

 

Ο Αβέρωφ έδωσε διέξοδο στο αδιέξοδο: «Ο Ελεγκτής έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο»

 

Το μέρωμα περνάει από το στομάχι – Συνέφαγαν Ελεγκτής, Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας σε μια προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.