Φόρμα αναζήτησης

Χαμηλόβαθμες ευθύνες

Υπό το βάρος των επικρίσεων για την απροθυμία που επέδειξε η Αστυνομία πέρσι τον Μάιο και τον Αύγουστο, οπότε δεν διερευνήθηκαν (και δεν διασυνδέθηκαν μεταξύ τους) οι καταγγελίες εξαφάνισης της 38χρονης Μαίρης Ρόουζ Τεπορσίο, της 6χρονης κόρης της, και της 28χρονης Αριάν Παλάνας Λοθάνο, η Αστυνομία ανακοίνωσε χθες τον διορισμό τριμελούς ερευνητικής επιτροπής, υπό τον βοηθό αρχηγό εκπαίδευσης Δημήτρη Δημητρίου για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας.
Η ανακοίνωση του διορισμού της ερευνητικής επιτροπής έγινε χθες από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας από το μεταλλείο στο Μιτσερό. Αντικείμενο της διοικητικής έρευνας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Αγγελίδη, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενέργειες και κατά πόσον έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα από αστυνομικούς σε σχέση με τις δύο υποθέσεις εξαφάνισης γυναικών, οι οποίες εντοπίστηκαν εννέα και δώδεκα μήνες μετά την εξαφάνισή τους, νεκρές στο φρεάτιο του εγκαταλειμμένου μεταλλείου.
Η διεξαγωγή διοικητικής έρευνας αφήνει στο απυρόβλητο τις όποιες ευθύνες ανωτέρων του επικεφαλής της έρευνας κ. Δημητρίου, αφού ως διοικητική, η έρευνα βασίζεται στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο και έχει ως εκ τούτου, στόχο την καταγραφή των γεγονότων γύρω από την υπό διερεύνηση υπόθεση και την υπόδειξη πιθανών πειθαρχικών (ή και ποινικών) αδικημάτων, στα οποία υπέπεσαν οι ελεγχόμενοι (οι οποίοι δεν μπορούν να είναι ανώτεροι του ερευνώντος). Σύμφωνα με τον νόμο, μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας, θα ακολουθήσουν (εφόσον προκύψουν στοιχεία) πειθαρχικές ή ποινικές έρευνες εναντίον των αστυνομικών που επέδειξαν ενδεχομένως αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορούν να φτάσουν καταγγελίες για εξαφανίσεις είναι οι αστυνομικοί διευθυντές κάθε επαρχίας. Με δεδομένο ότι οι εξαφανίσεις της Αριάν Παλάνας Λοθάνο και της Μαίρης Ρόουζ Τεπορσίο καταγγέλθηκαν στα ΤΑΕ Λευκωσίας και Λεμεσού, η διοικητική έρευνα θα εξετάσει τουλάχιστον τις ευθύνες των αστυνομικών διευθυντών στις δύο επαρχίες, δηλαδή αν και πότε ενημερώθηκαν για τις καταγγελίες εξαφάνισης των δύο γυναικών. Μετά τη χθεσινή επανασύλληψη του 35χρονου για τη δολοφονία και τρίτης Φιλιππινέζας, η διοικητική έρευνα αναμένεται, εκ των πραγμάτων, να συμπεριλάβει και τη διαχείριση της καταγγελίας για την εξαφάνιση της 30χρονης Μαρικάρ Βάλντεζ Αρκιόλα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 22 Απριλίου, ο αρχηγός και ο υπουργός δήλωναν ότι η αναζήτηση ευθυνών για την πλημμελή διερεύνηση των εγκλημάτων του Ε/Κ κατά συρροή δολοφόνου, έπρεπε να περιμένει την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας εναντίον του.

 

Τα ξεχασμένα πρωτόκολλα
Στα καθήκοντα των αστυνομικών που χειρίστηκαν τις καταγγελίες εξαφάνισης των δύο γυναικών-θυμάτων του Ελληνοκύπριου δολοφόνου, περιλαμβανόταν και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Αστυνομίας με την Υπηρεσία Αλλοδαπών, και το Γραφείο Interpol Κύπρου για περιπτώσεις γονικών αρπαγών/κατακρατήσεων, καθώς και συναφούς Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τις ΜΚΟ Hope for Children και ΣΠΑΒΟ. Τα δύο πρωτόκολλα υπογράφηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου το 2014 και το 2017, χωρίς έκτοτε να ελεγχθεί η εφαρμογή τους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», όταν καταγγέλθηκε η εξαφάνιση της Μαίρης Ρόουζ Τεπορσίο και της εξάχρονης κόρης της, η Αστυνομία δεν ακολούθησε όσα προβλέπονται στο πρωτόκολλο για τον χειρισμό υποθέσεων γονικών απαγωγών ανηλίκων.

Η εξαφάνιση της 6χρονης Σιέρα δεν κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας για τις εξαφανίσεις παιδιών (child alert) ούτε καν ενημερώθηκαν για την εξαφάνιση του παιδιού οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιες υποθέσεις. Στις 20 Απριλίου η Αστυνομία ανακοίνωσε πάντως αμυνόμενη ότι είχε απευθυνθεί πέρσι στην πρεσβεία των Φιλιππινών στην Κύπρο για να αντλήσει πληροφόρηση κατά πόσον η Μαίρη Ρόουζ Τεπορσίο είχε αφιχθεί στην πατρίδα της με το παιδί της. Η απάντηση από τις Φιλιππίνες ήταν αρνητική. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες ενέργειες για διακρίβωση του ενδεχομένου η 38χρονη να μετέβη στα κατεχόμενα δεν αναλήφθηκαν από την Αστυνομία.