POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Προσλήψεις στη ΝΥ: Οι εκλεκτοί, συγγενείς, γνωστοί και φίλοιΟ γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης στη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα επέλεξε να απαντήσει γενικώς και αορίστως στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Σημερινή» για ευνοιοκρατικές προσλήψεις στη Νομική Υπηρεσία. Ωστόσο, τα πράγματα κάθε άλλο παρά γενικά και αόριστα είναι. Ο κ. Κληρίδης θα πρέπει να εξηγήσει τη συμπτωματική πρόσληψη τεσσάρων τουλάχιστον έκτακτων δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με λειτουργούς της υπηρεσίας. Ενδεχομένως να ήταν οι πλέον προσοντούχοι με τους υπόλοιπους υποψηφίους, παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα της γυναικός του Καίσαρος.

Οι εκλεκτοί

Τον Δεκέμβριο του 2016 έγινε προκήρυξη έκτακτων θέσεων για δικηγόρους στη Νομική Υπηρεσία με προθεσμία υποβολής αιτήσεως έως τον Ιανουάριο του 2017. Τον Μάιο, οι υποψήφιοι κλήθηκαν σε προσωπικές συνεντεύξεις στο γραφείο του γενικό εισαγγελέα ενώπιον επιτροπής της οποία προήδρευε ο ίδιος ο κ. Κληρίδης και τέσσερις εισαγγελείς. Οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί ήταν πέντε. Προσελήφθησαν:

  • Αντώνης Λοϊζίδης, υιός της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου.
  • Θεοδώρα Παπακυριακού, θυγατέρα της εισαγγελέως υπεύθυνης της ΜΟΚΑΣ κ. Εύας Παπακυριακού.
  • Φρόσω Σωτηρίου, θυγατέρα της γραμματέως του κ. Κώστα Κληρίδη όταν υπηρετούσε ως δικαστής.
  • Ζήνα Αγαθοκλέους, που ήταν ασκούμενη της εισαγγελέως Λουίζας Ζανέττου, η οποία μετείχε και στην επιτροπή που έκανε τις συνεντεύξεις και δεν ζήτησε εξαίρεση.
  • Προσελήφθη ακόμα ένα άτομο που δεν προκύπτει οποιαδήποτε σχέση του με πρόσωπα της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο γενικός εισαγγελέας οφείλει να διευκρινίσει για τη διαδικασία επιλογής των προσληφθέντων και εάν υπήρξε συμπτωματική η σχέση τους με τα πρόσωπα που προαναφέραμε. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ακολούθησαν ακόμα τρεις προσλήψεις τον Ιούλιο και οι δικηγόροι έπιασαν δουλειά τη 1η Σεπτεμβρίου.

Ήξεις αφήξεις

Ο γενικός εισαγγελέας όταν ρωτήθηκε προχθές από τον «Πολίτη» επέλεξε να απαντήσει με δημιουργική ασάφεια. Διαβεβαίωσε ότι «κανένας δεν πρόκειται να τύχει ευνοιοκρατικής μεταχείρισης στη Νομική Υπηρεσία επειδή είναι συγγενής ή φίλος ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με κάποιον από το προσωπικό της υπηρεσίας». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «ταυτόχρονα κανένας δεν πρόκειται να θυματοποιηθεί εάν έχει όλα τα προσόντα, την αξία και υπερέχει έναντι άλλων υποψηφίων επειδή τυχαίνει να έχει αυτήν τη σχέση». Με λίγα λόγια, οι τέσσερις φαίνεται να υπερείχαν των υπόλοιπων υποψηφίων και αν δεν προσλαμβάνονταν θα έπεφταν θύματα της σχέσης που προαναφέραμε. Πάντως, ο κ. Κληρίδης εγγυήθηκε προσωπικώς το αδιάβλητο της διαδικασίας, λέγοντας πως «έχοντας υπηρετήσει για 25 χρόνια στη δικαστική έδρα, έχω ασκηθεί να εφαρμόζω πλήρως με αυστηρότητα όλους τους κανόνες αμεροληψίας και αντικειμενικότητας και όλους τους κανόνες του διοικητικού δικαίου» και ως εκ τούτου σε καμιά περίπτωση δεν θα προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια.

Χωρίς να αμφισβητείται η εντιμότητα και η αμεροληψία του κ. Κληρίδη, καλό θα ήταν να εξηγήσει τον τρόπο επιλογής των νεοπροσληφθέντων, καθώς ζητάει μέσω νομοσχεδίου επιτακτικά την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας ώστε να μπορεί να κάνει και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού χωρίς παρέμβαση άλλου κρατικού οργάνου. Όπως ανέφερε την Πέμπτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το εν λόγω νομοσχέδιο προνοεί πρώτιστα την καθίδρυση Ανώτατου Εισαγγελικού Συμβουλίου, το οποίο θα επιλαμβάνεται των διορισμών, προαγωγών, μεταθέσεων κ.λπ. των νομικών λειτουργών της ΝΥ. Το συμβούλιο θα απαρτίζεται από τον ίδιο τον γενικό εισαγγελέα και τον βοηθό (εάν υφίσταται), καθώς και από όλους τους εισαγγελείς. Προνοεί επίσης την ευθυγράμμιση των όρων υπηρεσίας των νομικών λειτουργών με εκείνους των δικαστών.

Εν κατακλείδι, η πολύχρονη παρουσία του στη δικαστική έδρα, την οποία επικαλείται, μπορεί να είναι όντως εχέγγυο, αλλά οι συμπτώσεις των πρόσφατων προσλήψεων δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, τα οποία ως πρώην δικαστής, αλλά σήμερα πρωτίστως ως πολιτικό πρόσωπο, θα πρέπει να απαντήσει και να μην αφήσει καμία λογική αμφιβολία να αιωρείται. Ιδίως όταν ζητά να προσλαμβάνει ο ίδιος και οι υφιστάμενοί του όλα τα μέλη της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.