Φόρμα αναζήτησης

Προσκόμματα στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος επιβάλλει η Κυβέρνηση

Προσκόμματα και περιορισμούς στην άσκηση της εργασίας των δημοσιογράφων επιχειρεί να επιβάλει η Κυβέρνηση με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η Κυβέρνηση κατά παράβαση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου της ΕΣΚ κ. Γιώργου Φράγκου και του Κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου επανήλθε με μια σειρά μέτρων ρύθμισης της διακίνησης των δημοσιογράφων τα οποία προκαλούν τεράστιες δυσχέρειες και περιττή γραφειοκρατία σε ότι αφορά τη διεκπεραίωση της εργασίας τους τις δύσκολές αυτές μέρες της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του ΓΤΠ καταδεικνύει επιπλέον και ελλιπή γνώση της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος αφού ζητά τη συμπλήρωση εντύπου  (με ανανέωση του ανά τριήμερο) και από ελεύθερους ρεπόρτερς ή φωτορεπόρτερ οι οποίοι όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορούν  να ρυθμίσουν πότε και που θα συμβεί ένα γεγονός. Στ αλήθεια σε ποια άλλη εργασιακή απασχόληση στη χώρα μας (από όσες με βάση τα διατάγματα μπορούν να λειτουργούν) ζητήθηκε ανανέωση ανά τριήμερο της άδειας άσκησης της εργασίας τους;

Ως εφημερίδα θεωρούμε ότι η αρχική συμφωνία της ΕΣΚ και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ήταν ικανοποιητική. Αυτή προνοούσε την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και επιπλέον μια έγγραφη πιστοποίηση από το Διευθυντή του κάθε ΜΜΕ ότι ο δημοσιογράφος εργάζεται σε αυτό.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τις διακινήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ

Αναφορικά με τις διακινήσεις εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών επιθυμεί να διασαφηνίσει τα ακόλουθα:

1. Οι εκπρόσωποι/εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν εξαιρούνται από τις πρόνοιες του διατάγματος του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 23.3.2020, με τίτλο «περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 9) του 2020», το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2020 στις 6:00 μ.μ με ισχύ και μέχρι την 13η Απριλίου, 2020.

2. Ως εκ τούτου, για κάθε εργαζόμενο σε ΜΜΕ, οι εργοδότες θα πρέπει να συμπληρώνουν το Έντυπο Α (Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου), το οποίο θα πρέπει να αναφέρει:

α. Αριθμό κοινωνικών Ασφαλίσεων του/της εργοδοτουμένου.

β.1. Σε περίπτωση εργασίας με συνθήκες βάρδιας πρέπει να αναφέρει τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες εργασίας. Το έντυπο Α μπορεί να έχει ισχύ μέχρι και τρεις (3) ημέρες.

β.2. Σε περίπτωση εργασίας με σταθερό ωράριο, θα αναφέρεται ο τόπος εργοδότησης. Το Έντυπο Α μπορεί να έχει ισχύ μέχρι και επτά (7) ημέρες.

γ. Στις περιπτώσεις δημοσιογράφων που εκτελούν εξωτερικά καθήκοντα (π.χ. ρεπόρτερ, φωτογράφοι κ.λ.π.), το Έντυπο Α μπορεί να έχει ισχύ τριών (3) ημερών και να καθορίζεται η έκταση που μπορούν να μετακινηθούν (π.χ. Παγκύπρια, Λευκωσία, κ.λ.π).

Το ίδιο Έντυπο μπορεί να συμπληρώνεται και από αυτοεργοδοτούμενους.

3. Σε κάθε περίπτωση μετακίνησης τους για επαγγελματικούς λόγους, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από διαβατήριο/ταυτότητα και την έγκυρη δημοσιογραφική τους ταυτότητα.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,  θεωρεί τις δημοσιογραφικές ταυτότητες που έχει εκδώσει και οι οποίες έχουν λήξει μετά την 1η  Οκτωβρίου 2019, ως επικαιροποιημένες και ισχύουσες μέχρι και τη λήξη του διατάγματος ή και τη λήξη νέων παρόμοιων διαταγμάτων.

4. Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις τους για προσωπικούς λόγους, όπως αυτοί καθορίζονται από το διάταγμα,  οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα πρέπει να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο τους, να συμπληρώνουν το Έντυπο Β’ ( Δήλωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών) ή να στέλνουν μήνυμα SMS στον αριθμό 8998, χωρίς χρέωση.

Στόχος μας είναι η διευκόλυνση των λειτουργών των ΜΜΕ. Ως εκ τούτου εάν παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήματα στην εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων, παρακαλούμε όπως επικοινωνούν με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στο communications@pio.moi.gov.cy.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.