Φόρμα αναζήτησης

Προσεχώς εξώδικα και από τις κάμερεςΔύο νομοσχέδια που θεσμοθετούν τα εξώδικα πρόστιμα που θα εκδίδονται για τροχαίες παραβάσεις από το σύστημα φωτοεπισήμανσης (κάμερες) που θα εγκατασταθεί προσεχώς στους δρόμους κατέθεσαν στη Βουλή για ψήφιση τα αρμόδια Υπουργεία Μεταφορών και Δικαιοσύνης. Με τα νομοσχέδια προτείνονται ρυθμίσεις γενικής φύσεως που αφορούν διαδικαστικά θέματα, όπως για παράδειγμα το πώς θα αποστέλλονται τα εξώδικα και πότε θα πληρώνονται καθώς και ζητήματα νομικής φύσεως που αναμένεται να προκύψουν κατά την πλήρη λειτουργία του συστήματος. Όπως, για παράδειγμα, τι θα ισχύει στις περιπτώσεις που ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του οχήματος δεν είναι ή ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο παραβάτης οδηγός. Ειδικότερα, οι βασικές πρόνοιες των δύο νομοσχεδίων έχουν ως ακολούθως:

  • Καθορίζεται προθεσμία 90 ημερών για σκοπούς επίδοσης της ειδοποίησης που προσφέρει την ευκαιρία πληρωμής του εξώδικου προστίμου για τη διάπραξη τροχαίων παραβάσεων τόσο στον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη του οχήματος όσο και στον υποδειχθέντα από τον ιδιοκτήτη οδηγό του οχήματος

 

  • Δημιουργία μαχητών τεκμηρίων σε περίπτωση άρνησης του εγγεγραμμένου οδηγού του οχήματος να παραλάβει την ειδοποίηση ή σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος υποδείξει άλλο πρόσωπο ως οδηγό του οχήματος και ο τελευταίος αρνηθεί τη διάπραξη του αδικήματος.

 

  • Τη συνέχιση της διαδικασίας εναντίον του ιδιοκτήτη και του υποδειχθέντος από τον ιδιοκτήτη οδηγό του οχήματος σε περίπτωση που το άτομο που αναγνωρίστηκε ως οδηγός και εντοπίστηκε δεν αποδέχεται τη διάπραξη του αδικήματος.

 

Όπως προβλέπεται στα νομοσχέδια, σε περίπτωση που ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του οχήματος αρνηθεί να παραλάβει την ειδοποίηση για πληρωμή του εξώδικου προστίμου, θα τεκμαίρεται ότι παραλήφθηκε κανονικά και σε περίπτωση που το εξώδικο πρόστιμο που αναγράφεται σε αυτήν δεν καταβληθεί θα διώκεται ποινικά. Σε περίπτωση που ο παραλήπτης της ειδοποίησης είναι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του οχήματος και ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο παραβάτης οδηγός, υποχρεούται να ειδοποιήσει εγγράφως περί τούτου τον αρμόδιο λειτουργό συσκευών φωτοεπισήμανσης, εντός χρονικής περιόδου δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή της ειδοποίησης με το εύρημα της συσκευής φωτοεπισήμανσης, δίνοντας τα στοιχεία του παραβάτη οδηγού. Σε αυτήν την περίπτωση τίθενται εκ νέου σε ισχύ τα χρονικά όρια επίδοσης της ειδοποίησης, που είναι οι 90 ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαδικασία συνεχίζεται εναντίον του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που η ειδοποίηση προς τον υποδειχθέντα ως παραβάτη οδηγό επιστρέφεται στον αποστολέα ως μη παραληφθείσα ή σε περίπτωση που ενώ αναγνωριστεί και εντοπιστεί ο υποδειχθείς οδηγός δεν αποδέχεται τη διάπραξη του αδικήματος, τότε η διαδικασία θα συνεχίζεται εναντίον του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη και του υποδειχθέντος ως παραβάτη οδηγού.

 

  • Την παροχή δυνατότητας της επίδοσης ειδοποίησης για πληρωμή των εξώδικων προστίμων και από ιδιώτες, οι οποίοι θα εξουσιοδοτούνται γραπτώς από τον υπεύθυνο λειτουργό να εκτελούν για λογαριασμό και εξ ονόματός του καθήκοντα σχετικά με τη λειτουργία και τον χειρισμό των συσκευών φωτοεπισήμανσης.

 

  • Τη ρύθμιση της ποινικής δίωξης και επιβολής ποινής σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) που είναι οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες ενός οχήματος με το οποίο διαπράχθηκε τροχαία παράβαση που καταγράφηκε από συσκευή φωτοεπισήμανσης. Ευθύνη για το αδίκημα αυτό θα φέρουν, εκτός από το ίδιο το νομικό πρόσωπο, οι σύμβουλοι ή οι διευθύνοντες αξιωματούχοι του νομικού προσώπου. Σύμφωνα με τα νομοσχέδια, ο όρος «διευθύνων αξιωματούχος» σε σχέση με νομικό πρόσωπο σημαίνει οποιοδήποτε διευθυντή, γραμματέα ή άλλο παρόμοιο αξιωματούχο του νομικού προσώπου ή οποιοδήποτε πρόσωπο που φέρεται ότι ενεργεί σε σχέση με οποιαδήποτε τέτοια ιδιότητα ή ως σύμβουλος.

 

Ηλεκτρονικά οι βαθμοί

Σε περίπτωση που το εξώδικο πρόστιμο που θα αναφέρεται στην ειδοποίηση δεν πληρωθεί μέσα σε 15 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης, το εξώδικο πρόστιμο θα αυξάνεται με την προσθήκη σε αυτό ποσού ίσου με το μισό του ποσού του εξώδικου προστίμου και θα μπορεί να πληρωθεί μέσα σε άλλες δεκαπέντε ημέρες. Δεν θα ασκείται δίωξη αν το εξώδικο πρόστιμο πληρωθεί πριν από την πάροδο τριάντα ημερών από την ημερομηνία επίδοσής του. Με την πληρωμή του προστίμου θα θεωρείται ότι έγινε αποδοχή των βαθμών ποινής που θα αναφέρονται στην ειδοποίηση, οι οποίοι, θα πιστώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Αν το εξώδικο πρόστιμο δεν πληρωθεί εντός της περιόδου των 30 ημερών, μετά δεν θα γίνεται δεκτή η πληρωμή του και ο παραβάτης θα υπόκειται σε ποινική δίωξη.

 

110 κάμερες στους δρόμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, στο οδικό δίκτυο θα τοποθετηθούν 90 σταθερές κάμερες για την ανίχνευση των παραβάσεων του κόκκινου, της γραμμής στάσης και της ταχύτητας στα φώτα τροχαίας. Πρόσθετα, οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα έχουν στη διάθεσή τους και 20 κινητές κάμερες για την ανίχνευση της ταχύτητας. Οι σταθερές κάμερες κατανέμονται ως εξής: 19 στη Λευκωσία σε έξι σημεία, 31 στη Λεμεσό σε 10 σημεία, 14 στη Λάρνακα σε 10 σημεία, 14 στην Πάφο σε 10 σημεία, τέσσερεις στο αγροτικό δίκτυο της επαρχίας Λάρνακας, δύο στον παλιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου και άλλες έξι στην περιοχή Τροόδους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.