Φόρμα αναζήτησης

Προσδοκά σε τετραμερή o Λακκοτρύπης

Τον καθορισμό ημερομηνίας δήλωσε χθες ότι αναμένει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης για τετραμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Αθήνα. «Οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένω ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η τετραμερής και ποια η σημασία της τη δεδομένη στιγμή, ο υπουργός απάντησε πως «όχι μόνο η τετραμερής αλλά και το East Med Gas Forum δείχνουν τον συνασπισμό των χωρών της περιοχής σε ό,τι αφορά την κοινή προσπάθειά μας στην ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε μίας από τις χώρες που συμμετέχουν».

Από το Παραλίμνι, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και το πραξικόπημα, ο κ. Λακκοτρύπης δεν θέλησε να σχολιάσει χθεσινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Φατίχ, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας δεν έχει εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Πάφου. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα άλλα δημοσιεύματα στον ε/κ και τουρκικό Τύπο έκαναν λόγο για εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων από το Φατίχ.

Άδειες για Αφροδίτη

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, ανέφερε ακόμα ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με τις εταιρείες Total και ENI, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας των συμφωνιών ούτως ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις απαραίτητες αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, ο υπουργός απάντησε πως «σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την κοινοπραξία ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να εκδοθούν οι άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, που θα είναι και η πρώτη φορά που θα εκδοθούν τέτοιου είδους άδειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

East Med Gas Forum

O κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο Κάιρο «όπου θα γίνει η δεύτερη συνάντηση του East Med Gas Forum των 7 χωρών της περιοχής, παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ ως παρατηρητών». Σύμφωνα με τον υπουργό, το East Med Gas Forum είναι πλατφόρμα συνεργασίας των επτά αυτών χωρών για να μπορέσουν να συνεργαστούν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο όσον αφορά κοινές υποδομές όσο και άλλα θέματα που είναι κοινού ενδιαφέροντος.