Φόρμα αναζήτησης

Προς κανονική διεξαγωγή οι δημοτικές – Διχασμένη η Βουλή για αναβολήΠαρά το γεγονός πως επί της αρχής τα κόμματα συμφωνούν και συναινούν στην αναγκαιότητα της υλοποίησης της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκύπτουν συνεχώς ζητήματα τα οποία δυσχεραίνουν την υιοθέτηση των σχετικών νομοσχεδίων από πλευράς Βουλής.

Η Κυβερνητική πρόταση για αναβολή των δημοτικών εκλογών Δεκεμβρίου 2021 κατά 2,5 χρόνια και ταυτόχρονα την επιμήκυνση της θητείας των υφιστάμενων δημοτικών αρχόντων κατά τον ίδιο χρόνο, φαίνεται να βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των κομμάτων εντός Βουλής. Ο ΔΗΣΥ σε πρώτη φάση φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερες ενστάσεις σε σχέση με την αναβολή των εκλογών, καθώς πρόκειται για Κυβερνητική πρόταση, ενώ στο παρελθόν αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει και το Κυβερνών Κόμμα, έτσι ώστε οι δημοτικές εκλογές να συμπίπτουν χρονικά με τις ευρωεκλογές.

Το ΑΚΕΛ είναι αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική αναβολής, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να διεξαχθεί κανονικά η εκλογική διαδικασία τον Δεκέμβριο του 2021, με μειωμένη όμως θητεία 2,5 ετών, μέχρι να ετοιμαστούν και όλα τα διαδικαστικά σε σχέση με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, σε σχέση με τις συνενώσεις και τις προετοιμασίες που αφορούν στην ομαλή λειτουργία του νέου εγχειρήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αρνητικό στην αναβολή είναι και το ΔΗΚΟ καθώς θεωρεί πως η παράταση του χρόνου διάρκειας της λαϊκής εντολής, μπορεί να γίνει μόνο με την ανανέωση της λαϊκής εντολής, δηλαδή με εκλογές. Πόσο μάλλον όταν η αναβολή αφορά χρονική περίοδο που ισοδυναμεί στη μισή θητεία των δημάρχων-κοινοταρχών. Αντίστοιχη θέση υπάρχει και σε σχέση με το να μειωθεί η θητεία των δημοτικών-κοινοτικών αρχών. Στο ΔΗΚΟ θεωρούν μάλιστα πως ενδεχομένως να προκύπτει και θέμα Συνταγματικότητας από μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με πηγές του politis.com.cy στο παρελθόν υπήρξε γνωμάτευση που δεν επέτρεπε την αναβολή εκλογικής διαδικασίας, ωστόσο τώρα λέγεται πως υπάρχει γνωμάτευση η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση και υπό προϋποθέσεις δεν είναι απαγορευτική η παράταση της θητείας των υφιστάμενων δημοτικών-κοινοτικών συμβουλίων. Μια τέτοια γνωμάτευση δεν έχει ωστόσο ακόμα παρουσιαστεί επίσημα ενώπιον της Επιτροπής στη Βουλή, τουλάχιστον εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Αντίθετη με το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών εκλογών είναι και η ΕΔΕΚ, με το κόμμα του Μαρίνου Σιζόπουλου να υποστηρίζει πως αν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε διασύνδεση εκλογικής διαδικασίας με τις ευρωεκλογές, αυτή θα πρέπει να αφορά τις βουλευτικές εκλογές και όχι τις δημοτικές.

Δύσκολο το εγχείρημα

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελείται από τρία νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της εις βάθος συζήτησης εντός της Επιτροπής, είναι το τέλος Σεπτεμβρίου έτσι ώστε η μεταρρύθμιση να τεθεί προς ψήφιση εντός Οκτωβρίου. Ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς τις διαφωνίες που συνεχώς προκύπτουν σε διαφορετικά σημεία της συζήτησης, όπως και το ότι μεσολαβεί το κλείσιμο της Βουλής για μικρό χρονικό διάστημα εντός καλοκαιριού, αντιλαμβάνεται τη δυσκολία στο να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διεργασίες. Υπάρχουν διαφωνίες σε σχέση με την πρόταση για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, διαφωνίες σε σχέση με την αναβολή των εκλογών για μια μεταβατική περίοδο μέχρι να προετοιμαστούν οι διεργασίες για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, διαφωνίες για την μη συμπερίληψη πρόνοιας για δημοψηφίσματα σε σχέση με τις συνενώσεις, διαφωνίες και στις αρμοδιότητες που προνοούνται για υπηρεσίες και συμβούλια. Σε όλα τα πιο πάνω ζητήματα θα πρέπει να δοθούν γεφυρωτικές λύσεις, άμεσα και με συναίνεση. Σε αντίθετη περίπτωση η μεταρρύθμιση δεν θα προχωρήσει ούτε αυτή τη φορά καθώς η προεκλογική περίοδος για τις Βουλευτικές Εκλογές του Μάη 2021 θα θέσει τέρμα στις όποιες διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις θα μετατεθούν για μελλοντικό χρονικό ορίζοντα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.