Φόρμα αναζήτησης

Προς έκδοση αδειών για μεγάλες αναπτύξεις στο πι και φιΣειρά μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν να διευκολύνουν τις μεγάλες -στρατηγικές- επενδύσεις στον τόπο μας τίθενται σήμερα επί τάπητος υπό μορφή νομοσχεδίου ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. Συνολικά 46 οικοδομικές και πολεοδομικές αρχές καταργούνται και αντικαθίστανται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα εδρεύει στο Τμήμα Πολεοδομίας και θα έχει απευθείας επαφή με τους επενδυτές. Για τον σκοπό αυτό, για κάθε μεγάλη επένδυση θα διορίζεται ένας δημόσιος υπάλληλος της διεύθυνσης ως υπεύθυνος έργου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται ως «ο περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμος του 2019», όλες οι απαιτούμενες άδειες για τις μεγάλες επενδύσεις θα πρέπει να εκδίδονται εντός μέγιστου χρονικού διαστήματος ενός έτους. Σε περίπτωση παράβασης των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την έκδοση των αδειών θα παρεμβαίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει την εξουσία να διατάσσει την έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Σήμερα ο χρόνος αναμονής για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πέντε χρόνια.

Ειδικότερα, το επίμαχο νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 23/10/2019 και κατατέθηκε στη Βουλή αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους από τον υπουργό Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι το υπό αναφορά νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στο παρελθόν από το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση που έλαβε στις 8/11/2017 και κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής για ψήφιση στις 14/11/2017. Επειδή, όμως, ως αρμόδια αρχή για σκοπούς εφαρμογής του είχε οριστεί το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας -που δεν συστάθηκε τελικά ποτέ-, αποφασίστηκε στις 19/3/2019 η απόσυρση του νομοσχεδίου και η επανεξέτασή του από πλευράς κυβέρνησης.

Οι μεταρρυθμίσεις

Συνοπτικά οι κύριες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο, οι οποίες στοχεύουν στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων και παράλληλα στη μείωση της γραφειοκρατίας, είναι οι εξής:

  • Σύσταση Διεύθυνσης Διαχείρισης Στρατηγικών Επενδύσεων στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως κάτω από την οποία θα λειτουργούν το Γραφείο Διαχείρισης Έργων και το Γραφείο Αδειοδότησης.
  • Δημιουργία θεσμοθετημένου μηχανισμού που θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης σημαντικής για τη κυπριακή οικονομία στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και την ένταξή της σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης.
  • Θεσμοθέτηση του υπεύθυνου έργου (project manager). Ο διορισμός του υπεύθυνου έργου για κάθε στρατηγική επένδυση που θα εντάσσεται στον μηχανισμό θα γίνεται από τον υπουργό Εσωτερικών με επικύρωση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο υπεύθυνος έργου θα λειτουργεί ως κεντρική επαφή για την εξυπηρέτηση του επενδυτή με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, ο οποίος θα εμπλέκεται από το αρχικό στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης και θα λειτουργεί ως η μοναδική επαφή του επενδυτή με όλες τις υπηρεσίες για σκοπούς αδειοδότησης.
  • Έκδοση πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής, σε ένα κεντρικό επίπεδο, από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Στρατηγικών Επενδύσεων εντός μέγιστου χρονικού διαστήματος ενός έτους. Επιπρόσθετα και εντός του εν λόγω χρονικού ορίου καθορίζεται, μεταξύ άλλων, προθεσμία δύο μηνών για την ολοκλήρωση και την υποβολή έκθεσης από το Συμβούλιο Παραχώρησης Παρεκκλίσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την εκχώρηση πολεοδομικής παρέκκλισης, προθεσμία τριών μηνών για την ολοκλήρωση της εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον από το Τμήμα Περιβάλλοντος και η θεσμοθέτηση μηχανισμού για συντονισμένες διαβουλεύσεις για την έκδοση πολεοδομικής άδειας και την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, ώστε να αποφεύγεται έτσι η επικάλυψη διαβουλεύσεων. Σημειώνεται ότι με αυτήν τη ρύθμιση καταργούνται η πληθώρα οικοδομικών αρχών, 36 στο σύνολο, όπως και οι 10 πολεοδομικές αρχές και καθορίζεται ως ενιαία αρχή αδειοδότησης για τις στρατηγικές επενδύσεις η Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.
  • Εκ των προτέρων καθορισμός δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την έκδοση όλων των αδειών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δεσμεύονται σχετικά με κατάλογο, ο οποίος θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπρόσθετα, εισάγεται η αρχή της διοικητικής υποκατάστασης. Δηλαδή, σε περίπτωση παράλειψης έκδοσης σχετικής άδειας εντός των καθορισμένων προθεσμιών, η εξουσία μεταφέρεται στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έκδοση ή μη της άδειας. Παράλληλα, καταργούνται οι επαναλαμβανόμενες διαβουλεύσεις, οι οποίες δημιουργούν καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.
  • Ο επενδυτής δύναται να επιλέξει να προβεί ο ίδιος στη διεξαγωγή των διαβουλεύσεων με βεβαιότητα, πλέον, καθώς θα γνωρίζει εκ των προτέρων τις απαιτούμενες διαβουλεύσεις.
  • Θεσμοθέτηση της διεξαγωγής διαβουλεύσεων μέσω της διευθέτησης συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους υπό την προεδρία του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων και στην παρουσία του υπεύθυνου έργου, όπου οι απόψεις που θα εκφράζονται θα είναι δεσμευτικές.
  • Το Τμήμα Περιβάλλοντος αναλαμβάνει αποκλειστικά τη διαβούλευση και τη γνωμοδότηση για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.