Φόρμα αναζήτησης

Πρόοδος στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών 

Η Κύπρος έχει κάνει άλματα σε σχέση με τη στρατηγική της για καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν από τα αρμόδια Υπουργεία, όπως διαπιστώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών.

Η Επιτροπή συζήτηση σήμερα την πορεία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η Πρόεδρος του υπεύθυνου για την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Συμβουλίου, «Φωνή», Αναστασία Παπαδόπούλου, κατέθεσε υπόμνημα και ενημέρωσε για την ανταπόκριση των αρμοδίων υπηρεσιών και Υπουργείων.

Όπως ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, κατά το προηγούμενο τριετές σχέδιο δράσης, το οποίο λήγει αυτό τον μήνα, έχουν γίνει πάρα πολλά για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, αλλά υπάρχουν ακόμα τομείς που τα πράγματα δεν προχώρησαν όσο το Συμβούλιο θα ήθελε. Είπε επίσης ότι βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης του νέου τριετούς σχεδίου δράσης στο οποίο ευελπιστούν ότι οι στόχοι που θα μπουν θα είναι πολύ πιο εφικτοί για μείωση των περιστατικών και ενδυνάμωση των παιδιών απέναντι σε τέτοια περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου κάποιες υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Παιδείας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και η Συμβουλευτική Επιτροπή για τη βία στην οικογένεια ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της «Φωνής» για να παρουσιάσουν ποιες δράσεις τους έχουν υλοποιηθεί και σε ποιο βαθμό. Η ίδια, όπως είπε, κατέγραψε ότι από το Υπουργείο Παιδείας υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή της αναγκαστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, δεν έχει εφαρμοστεί δράση για την προστασία παιδιών με αναπηρίες, ωστόσο έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Όσον αφορά τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, έχουν καθυστερήσει δράσεις για τον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων που μπορεί να καταστούν θύματα, λόγω καθυστέρησης κατοχύρωσης του σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στην Κύπρο.

Είπε επίσης ότι η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε όλες τις σχετικές δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής, ενώ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Νομική Υπηρεσία δεν έχει προχωρήσει η επιμόρφωση δικηγόρων και δικαστών και εκκρεμούν κάποια νομοσχέδια με κυριότερο το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη μαρτυρία των παιδιών θυμάτων από το Σπίτι του Παιδιού στη Λευκωσία.  Είπε πως στην Επιτροπή έλαβαν διαβεβαιώσεις από την εκπρόσωπο του Υπ. Δικαιοσύνης ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σχεδόν στην ολότητα τους στις δράσεις που προνοούνταν στην εθνική στρατηγική, ωστόσο εκκρεμούν όλες οι άλλες δράσεις από το Υπουργείο Υγείας, όπως η ετοιμασία νέου εγχειριδίου και πρωτοκόλλου για εξέταση παιδιών και για ενημέρωση επαγγελματιών υγείας έτσι ώστε να μπορούν αν εντοπίζουν οποιαδήποτε περιστατικά κακοποίησης.

Όσον αφορά τον χώρο της εκπαίδευσης είπε ότι από το 2017 με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας κρίθηκε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών και δεν δικαιούται κανένας γονιός να εξαιρέσει το παιδί του.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου συνεχάρη την Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου «Φωνή» που διορίστηκε μόλις τον Μάρτιο του 2018, για τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος και την εφαρμογή σημαντικού μέρους της Εθνικής Στρατηγικής. Όσον αφορά τις δράσεις που αναλήφθηκαν από τα διάφορα υπουργεία κυρίως για εκπαίδευση και εξειδίκευση των αρμοδίων, είπε ότι κάτι που είναι σημαντικό για την εθνική στρατηγική ότι υπάρχει αυτή η αλλαγή σήμερα που επιτρέπει την εξειδικευμένη επαγγελματική διαχείριση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που είναι ο στόχος.

Είπε επίσης ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η λειτουργία παραρτημάτων του Σπιτιού του Παιδιού σχεδόν σε όλες τις επαρχίες, ώστε παιδιά που καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, να μπορούν να έχουν μακροχρόνια παρακολούθηση και βοήθεια σε πολυθεματικές υπηρεσίες σε κάθε επαρχία.

Η κα. Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης σε μια εξαιρετικής σημασίας συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Σύμβασης Λανζαρότε για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η οποία θα γίνει στην Κύπρο τον προσεχή Οκτώβριο κα ανέφερε ότι συνεδρίες όπως η σημερινή αποτελούν ευκαιρία για σωστή προετοιμασία της συνεδρίασης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι σε σχέση με τις άλλες 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κύπρος έχει κάνει άλματα στο θέμα, είναι χώρα παράδειγμα και προχωρεί προς την σωστή κατεύθυνση. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Σε σχέση με την παιδική πορνογραφία, ανέφερε ότι η αστυνομία αναφέρθηκε σε 130 υποθέσεις κατοχής πορνογραφικού υλικού σε έναν χρόνο, που θεωρείται ένα ψηλό ποσοστό σε σχέση με το τι υπάρχει σε άλλες χώρες. Έκανε επίσης έκκληση να μην αναρτώνται φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο από γονείς και συγγενικό περιβάλλον.

Η βουλευτή τους ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, χαιρέτισε τη δράση του Συμβουλίου «Φωνή» και την έκθεση της κας Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να βλέπουν τι έχει μείνει πίσω και πώς πρέπει να προωθηθεί. Ανέφερε ακόμα ότι κάποιες υπηρεσίες και υπουργεία δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συμβουλίου να καταθέσουν τις δικές τους δράσεις και σημείωσε την ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο.

Είπε επίσης ότι είναι σημαντική η επιμόρφωση περίπου 1000 εκπαιδευτικών για το θέμα, ωστόσο μένει να αποδειχτεί ότι μπορούν να ανταποκριθούν ανάλογα στην εκπαίδευση στην τάξη.

Ανέφερε ακόμα ότι διαπιστώθηκε πως στο Υπ. Υγείας προβαίνουν σε ιατροδικαστικές ή άλλες εξετάσεις άτομα που δεν είναι καταρτισμένα, όπως στο πρόσφατο περιστατικό με τις καταγγελίες για βιασμό βρέφους που δεν ευσταθούσαν.

Σημείωσε επίσης την άμεση ανάγκη για τροποποίηση της νομοθεσίας για τις διαδικασίες λήψης κατάθεσης από ανήλικο στο δικαστήριο, ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης κυρίως σε επαρχιακά δικαστήρια, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν διαρκώς την αγωνία για το πότε θα τους ξανακαλέσουν να καταθέσουν.