POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πρόεδρος η Αννίτα και νέα ήττα για ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ – Το οργιώδες παρασκήνιο και η παράδοξη μέθοδος εκλογής 

Διαδικασία έκπληξη με ένα σενάριο που κανένας δεν είχε προβλέψει επεφύλασσε η χθεσινή πρώτη Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή προέδρου του Σώματος. Στους διαδρόμους της Βουλής οι πάντες λίγο-πολύ ψιθύριζαν ότι ο «μέγας τακτικιστής» πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με έναν «μαγικό» τρόπο κατάφερε να εκλέξει την υποψήφια του κόμματος Αννίτα Δημητρίου στον δεύτερο τη τάξει θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αν. Δημητρίου έγινε από χθες η πρώτη γυναίκα και η νεαρότερη πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα πρόκειται για την πρώτη βουλεύτρια που προέρχεται από τον χώρο του ΔΗΣΥ η οποία εκλέγεται στη θέση του προέδρου του Σώματος μετά τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος Γλαύκο Κληρίδη (υπό τη σκέπη του Πατριωτικού Μετώπου το 1960). Ο ΔΗΣΥ, πέραν των εντυπώσεων που κατάφερε να κερδίσει με την επιλογή της Αν. Δημητρίου, κέρδισε τελικά και την πολιτική μάχη, χωρίς να χρειαστεί να στρέψει το βλέμμα σε υποψηφίους άλλων κομμάτων, ενώ απέφευγε παράλληλα τη δημόσια συζήτηση και τυχόν αντιπαραθέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα για την επιλογή του κόμματος.

Όπως έγραψε από χθες ο «Π», η διαδικασία εκλογής είχε τη δική της καθοριστική σημασία, καθώς επέτρεψε στον ΔΗΣΥ αλλά και στη ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, έχοντας γνώση του «παιχνιδιού». Με 25 ψήφους (17 του ΔΗΣΥ, 4 της ΔΗΠΑ και 4 του ΕΛΑΜ), η Αννίτα Δημητρίου εξελέγη από τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, όπου χρειάζονται τα 2/5 του Σώματος (22 ψήφοι). Σημειώνεται ότι η εισήγηση του ΑΚΕΛ που έγινε διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Γιώργου Λουκαΐδη, να ψηφιστεί αλλαγή της διαδικασίας και να επανέλθει το σύστημα ψηφοφορίας στα πρότυπα του 2011 (από τον υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος στον υποψήφιο του μικρότερου), δεν έγινε αποδεκτή από κανένα κόμμα. Ο ΔΗΣΥ, μετά το θετικό υπό τις περιστάσεις αποτέλεσμα των εκλογών, κερδίζει ακόμα μια μάχη που σηματοδοτεί το δεύτερο μισό της δεύτερης πενταετίας Νίκου Αναστασιάδη. Πλέον καθίσταται ξεκάθαρο ότι το κυβερνών κόμμα μόνο απομονωμένο δεν είναι, ενώ ο ανασχηματισμός που δρομολογείται αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει, εκτός από προσωπικότητες από άλλους πολιτικούς χώρους, και στελέχη της ΔΗΠΑ.

Νίκη διά της διάσπασης

Κι όμως, μετά από αρκετά χρόνια, ακόμα μια νίκη… ανήκει στον Μάριο Καρογιάν ο οποίος επιβεβαίωσε τον ρόλο του «ρυθμιστή». Η ΔΗΠΑ κατέθεσε πρόταση μερικές ώρες πριν την ψηφοφορία που προέβλεπε την ευρεία στήριξη Άντρου Κυπριανού, με συμφωνία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, η οποία θα άφηνε εκτός το ΔΗΚΟ. Ο όρος που τέθηκε ήταν στην περίπτωση που αντιστραφούν οι ρόλοι στις προεδρικές του 2023, δηλαδή η προεδρία της Δημοκρατίας να περάσει στην αντιπολίτευση, τότε η προεδρία της Βουλής θα πήγαινε στον ΔΗΣΥ ώστε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος της Βουλής να μην είναι από τον ίδιο χώρο. Τη συγκεκριμένη πρόταση αποδέχθηκαν αρχικώς το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η ΔΗΠΑ. Ωστόσο το ΑΚΕΛ ενημερώθηκε για παρασκηνιακή συμφωνία αλληλοϋποστήριξης ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, των υποψηφιοτήτων Παπαδόπουλου – Σιζόπουλου, και αποφάσισε να μην στηρίξει τελικώς την πρόταση Καρογιάν. Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΔΗΠΑ αποδεσμεύτηκε και ο Μ. Καρογιάν στη διαδικασία εκλογής ανέτρεψε τους σχεδιασμούς των άλλων κομμάτων, εκτιμώντας πως το ΕΛΑΜ θα αναγκαζόταν να ψηφίσει την Αννίτα Δημητρίου για να αποτρέψει εκλογή Άντρου Κυπριανού ή Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η διαφαινόμενη πορεία προς έναν τρίτο γύρο εκλογής λειτούργησε αποτρεπτικά στην αλλαγή της ψήφου, είτε του ΔΗΚΟ είτε του κόμματος της Αριστεράς. Στον δεύτερο γύρο τον γ.γ. του ΑΚΕΛ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων, ωστόσο οι 18 ψήφοι δεν ήταν αρκετοί. Οι βουλευτές της ΔΗΠΑ ψήφισαν στον δεύτερο γύρο πέραν του κ. Καρογιάν και την κ. Δημητρίου, αξιοποιώντας το δικαίωμα που παραχωρεί η «παράδοξη» διαδικασία εκλογής προέδρου της Βουλής.

ΕΛΑΜ εναντίον Άντρου

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δημόσιων συζητήσεων σε σχέση με την εκλογή προέδρου της Βουλής, πολύ λίγοι ασχολήθηκαν με το τι θα έπραττε το ακροδεξιό ΕΛΑΜ. Οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες, ενώ αφηνόταν να νοηθεί ότι το κόμμα θα επέμενε στην υποψηφιότητα του προέδρου του Χρίστου Χρίστου μέχρι τέλους. Στον δεύτερο γύρο εκλογής, όμως, ο κ. Χρίστου απέσυρε την υποψηφιότητά του στηρίζοντας στο τέλος του δεύτερου γύρου, όταν πλέον δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης από τους υπόλοιπους, την υποψηφιότητα της κ. Δημητρίου. Η κίνηση αυτή έγινε, όπως λέει το ΕΛΑΜ, για να αποτραπεί μια πιθανή εκλογή Άντρου Κυπριανού, ο οποίος φαινόταν ότι συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής. Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση αποφεύγουν τις όποιες αναφορές στο ΕΛΑΜ, ωστόσο χθες οι τέσσερις βουλευτές του καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα. Κοντολογίς σε άλλη μια κρίσιμη ψηφοφορία (μετά τον κρατικό προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβρη) το ΕΛΑΜ «καθάρισε» τασσόμενο με το μέρος του κυβερνώντος κόμματος.

Τους έπιασαν στον ύπνο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έμειναν στα τετριμμένα. Εφάρμοσαν πρακτικές που ακολουθήθηκαν για δεκαετίες και η ίδια η κοινωνία φαίνεται ότι τις έχει ξεπεράσει. Δεν κατάφεραν ούτε να ελιχθούν, αλλά ούτε να αξιοποιήσουν την κοινή πλεύση που φαινόταν να διαμορφώνουν. Από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και οι έξι κοινοβουλευτικές ομάδες πρότειναν για υποψήφιο τον αρχηγό του κόμματός τους. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ψήφιζαν ταυτοχρόνως και τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Σιζόπουλο (13 ψήφοι), δείχνοντας ότι ετοιμαζόταν κάποια συνεργασία. Η ψηφοφορία όμως ποτέ δεν οδηγήθηκε στον τρίτο γύρο εκλογής. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πιάστηκαν στον ύπνο αφού παρέμειναν στο αρχικό τους πλάνο. Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να διαβλέψει πού θα πήγαιναν οι ψήφοι του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διαβάστε την πρόταση Καρογιάν που θα έβγαζε πρόεδρο της Βουλής τον Άντρο Κυπριανού

 

Για πρώτη φορά γυναίκα στην προεδρία της Βουλής – Εξελέγη η βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, με 25 ψήφους

 

Προεδρία Βουλής: Από τον Άντρο στην Αννίτα μέσω Νικόλα – Όλο το παρασκήνιο

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.