POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ταξίδεψα στις Σεϋχέλλες με δικά μου έξοδα και με χαμηλά ναύλα! 

Απάντησε γραπτώς, αλλά όχι σε όλα τα ερωτήματα των βουλευτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το πρώτο ταξίδι του στις Σεϋχέλλες που έγινε στις 3 με 13 Αυγούστου του 2015.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη που κατατέθηκε χθες στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής δεν απαντώνται σημαντικές «λεπτομέρειες» που σχετίζονται με το πραγματικό κόστος του ταξιδιού, έξοδα και ενέργειες του Προέδρου άμα τη αφίξει του στις Σεϋχέλλες, ανέφεραν βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα επιμείνουν, ζητώντας αποδεικτικά στοιχεία.

Στην επιστολή του Προέδρου ξεχωρίζει η αναφορά ότι «όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσο έχω την οποιαδήποτε σχέση με επιχείρηση ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή οργανισμό, ο ίδιος είτε μέλη της οικογένειάς μου στις Σεϋχέλλες, θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω πως ουδέποτε και ουδεμία σχέση είχα ή έχω και συνεπώς απορρίπτω ανάλογα κακόβουλους ισχυρισμούς». Ο Πρόεδρος καλεί τους βουλευτές «να επιδείξουν τον ελάχιστο σεβασμό και να αποφεύγουν ακόμα και να νοηθεί ότι υιοθετούν παραπλανητικές, φανταστικές ή διαστρεβλωτικές της αλήθειας ειδήσεις, πληροφορίες ή σχόλια».

Τα 300 εκατομμύρια

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Πέτρο Δημητρίου, οτιδήποτε δεν απαντάται μέσα από την επιστολή ο Πρόεδρος θεωρεί ότι υπεισέρχεται στην προσωπική του ζωή ή της οικογενείας του. Αναφέρθηκε μάλιστα στους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου σημειώνοντας ότι οι βαλίτσες που χρησιμοποιήθηκαν για το ταξίδι «προφανώς δεν είχαν βάρος 1,6 τόνους που ζυγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ που κάποιοι υπαινίχθηκαν ότι μετέφερε ο Πρόεδρος». Στην επιστολή υπάρχει παραδοχή ότι το πρώτο ταξίδι (όπως και το δεύτερό του 2018) στις Σεϋχέλλες έγινε για σκοπούς διακοπών με ιδιωτικό αεροσκάφος της εταιρείας Jet Stream Aviation συμφερόντων του Σαουδάραβα επενδυτή, φίλου του Προέδρου, ο οποίος έλαβε 42 διαβατήρια για τον ίδιο και μέλη της οικογενείας του.

Εργασία και χαρά

Με βάση την επιστολή φαίνεται ότι ο Πρόεδρος συνδύασε διακοπές και δουλειά. Σημειώνεται ξεκάθαρα ότι «για το πρώτο ταξίδι που προβλήθηκε ισχυρισμός ότι τάχα απέκρυψα, η απάντηση εδόθη με τα δημοσιεύματα που κατατέθηκαν από τον διευθυντή του γραφείου μου σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου (ημ. 4/2/2021) τα οποία αναφέρονται σε συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο των Σεϋχελλών».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραπέμπει επίσης σε όσα ανέφερε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, ότι εκτός από το δωρεάν ταξίδι στις Σεϋχέλλες το 2018, «το 2015 έγινε ταξίδι στις Σεϋχέλλες, ιδίοις εξόδοις…».

10 συν 4

Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου αποκάλυψε χθες ότι ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε ποιοι ήταν οι 14 επιβάτες που τον συνόδευσαν στο πρώτο ταξίδι στις Σεϋχέλλες: Τον Πρόεδρο συνόδευσαν 10 μέλη της οικογενείας του, δύο αστυνομικοί και δύο άτομα τα οποία κατονόμασε ως βοηθητικό προσωπικό. Όσον αφορά τον κωδικό της πτήσεως «1» που υποδηλοί πτήση αρχηγού κράτους, αποτελεί πάγια πρακτική που ακολουθείται από τη διπλωματική υπηρεσία όταν ο Πρόεδρος ταξιδεύει είτε με την επίσημη είτε υπό την προσωπική του ιδιότητα, αναφέρεται στην επιστολή.

Σε ό,τι αφορά το κόστος του ταξιδιού του 2015, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι «οι τιμές χρέωσης ήσαν ανάλογες των χρεώσεων του κόστους ναύλωσης που προσφέρονται μέχρι σήμερα από το κράτος» και επικαλείται σχετική δήλωση του γενικού ελεγκτή. Από τις χαμηλές τιμές ναύλωσης των αεροσκαφών του Σαουδάραβα υπήρξαν εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 966 χιλ. ευρώ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, χωρίς να υπολογίζεται η συνεισφορά του ύψους 500 χιλ. ευρώ στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, αναφέρεται.

Σε ό,τι αφορά την πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα επενδυτή έξι μέρες μετά την επιστροφή του από τις Σεϋχέλλες το 2015, ο Πρόεδρος παραπέμπει στα πρακτικά της ενόρκου καταθέσεώς του στην ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις, στην οποία επεξηγεί πως οι όποιες φιλικές σχέσεις με τον Σαουδάραβα ουδόλως επηρέασαν την απόφαση για πολιτογράφηση του ιδίου και των μελών της οικογενείας του. Σημειώνει δε πως η πολιτογράφηση της συζύγου ενέπιπτε στην πολιτική που ακολουθήθηκε από την εποχή καθιέρωσης του προγράμματος το 2007 και προσθέτει ότι η εγκυρότητα ή μη ενός γάμου ρυθμίζεται από το δίκαιο της χώρας καταγωγής.

Πόσα η «λυπητερή»;

Δεν πείστηκε η αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε αποδείξεις για τα έξοδα πληρωμής του αεροπλάνου. Προκύπτουν ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης, ανέφερε, επειδή το αεροπλάνο δόθηκε με χαμηλή τιμή, άρα υπάρχει το ενδεχόμενο παροχής ανταλλαγμάτων για την εξυπηρέτηση του Σαουδάραβα. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως αν το αεροπλάνο παραχωρήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην οικογένειά του δωρεάν, τότε ενδεχομένως να προκύπτει και η διάπραξη του ποινικού αδικήματος της ψευδορκίας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής Νικολάτου.

Οι απαντήσεις που ήρθαν στην επιτροπή δεν ήταν ολοκληρωμένες γιατί έχει σημασία ποια ποσά καταβλήθηκαν για το αεροπλάνο, δήλωσε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται σε πολύ χαμηλές και επικίνδυνες για τη δημοκρατία πτήσεις.

Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν συνοδεύει την επιστολή, ανέφερε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, κάνοντας αναφορά στα έξοδα διακίνησης και τα διαμονής.

 

 

Οι απαντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες δεν έπεισαν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά για τα ταξίδια με τον Σαουδάραβα: Δεν έχω καμία σχέση με τράπεζες στις Σεϋχέλλες

 

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προς Νικόλα: Ξεπέρασες κάθε όριο πολιτικής ηθικής

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.