Φόρμα αναζήτησης

Προεδρική παρέμβαση για αποτροπή απεργιών

Ελπίδες για αποτροπή των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν για τις 9 και 16 Νοεμβρίου οι τέσσερις συντεχνίες στην ΑΗΚ έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», μετά από χθεσινή άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, θορυβημένος από τις αποφάσεις των συντεχνιών την Τρίτη για κλιμακωτά δυναμικά μέτρα, προήδρευσε πρωί-πρωί χθες σύσκεψης στο Προεδρικό, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του προέδρου και του αντιπροέδρου της ΑΗΚ, Αντρέα Μαραγκού και Μιχάλη Χατζηπαντέλα, κατά την οποία διεφάνη η δυνατότητα ικανοποίησης βασικών αιτημάτων των εργαζομένων. Αναφορικά με το καυτό ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), την οποία απορρίπτουν οι συντεχνίες, η κυβέρνηση φέρεται πρόθυμη να δεχθεί για δοκιμαστική περίοδο μέχρι τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, τη δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού και διατήρηση του ΔΣΜΚ εντός της δομής της ΑΗΚ.

Μεσολάβηση δ.σ.

Θυμίζουμε ότι ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ από την ΑΗΚ, ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία του απέναντι στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Υπέρ της ανεξαρτησίας του Διαχειριστή, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς (που ορίστηκε για την 1η Ιουλίου 2019) τάσσεται και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) καθώς και οι ιδιωτικοί σύνδεσμοι παραγωγών ενέργειας.

Αν και την περασμένη άνοιξη, σε σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το δ.σ. της ΑΗΚ συναίνεσε στην ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ, την περασμένη Τρίτη αποφάσισε να επανέλθει σε προηγούμενη θέση του για σύσταση πλήρως ανεξάρτητου γραφείου Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρισμού, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενική διαχείριση του ανταγωνισμού, αλλά και η διατήρηση του γραφείου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου στη δομή της ΑΗΚ, όπως σήμερα. Θέση του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ είναι ότι ακόμα και αν συσταθεί ανεξάρτητος Λειτουργός Αγοράς θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί και ο Διαχειριστής Μεταφοράς, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα φορτία ρεύματος των ιδιωτών παραγωγών και δεν νοείται να είναι οργανικά συνδεδεμένος με την ΑΗΚ.

Υπό το φως όμως των απεργιακών μέτρων, η κυβέρνηση μελετά συμβιβαστική πρόταση του δ.σ. της ΑΗΚ. Η πρόταση προβλέπει προώθηση των διαδικασιών σύστασης του γραφείου του Λειτουργού Αγοράς και λειτουργίας του τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2019 που προγραμματίζεται η έναρξη της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Κατά την ίδια περίοδο ο ΔΣΜΚ θα παραμείνει στη δομή της ΑΗΚ και το οριστικό καθεστώς του θα επανεξεταστεί αναλόγως των εμπειριών που θα αποκομίσουν οι αρμόδιοι μέχρι τότε. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με την ηγεσία της ΑΗΚ, υπό την προεδρία του υπουργού Ενέργειας, για περαιτέρω συζήτηση.