Φόρμα αναζήτησης

Προδρόμου: Μεμονωμένο περιστατικό θεωρούν οι ξένοι πρέσβεις τις δολοφονίες

Η γενική διαπίστωση είναι ότι επικρατεί ένα κλίμα συνεργασίας και πολύ καλές συνθήκες, γενικά, πράγμα που αντανακλάται και στις σχέσεις της Κύπρου, αλλά και στη φήμη της ως ενός τόπου που φιλοξενεί ξένους εργαζόμενους, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με επικεφαλής διπλωματικών αποστολών και προξενικών Αρχών τρίτων χωρών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε και είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των διπλωματικών Αρχών χωρών, από τις οποίες έχουμε τους περισσότερους εργαζόμενους από τρίτες χώρες στην Κύπρο.

Στη συνάντηση ήταν ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας, ο Πρόξενος της Σρι Λάνκα, η εκπρόσωπος της Προξένου των Φιλιππινών και ο Πρόξενος του Βιετνάμ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για τα αποτρόπαια εγκλήματα και απηύθυνε τη συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας και του κυπριακού λαού προς τους εκπροσώπους αυτών των χωρών, ειδικότερα στις χώρες εκείνες από τις οποίες προέρχονταν τα θύματα του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Τόσο ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας όσο και οι Πρόξενοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση και τις ευχαριστίες τους για αυτή τη συνάντηση και για την ανταλλαγή σκέψεων μέσα από ένα γόνιμο διάλογο για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων από τρίτες χώρες στην Κύπρο.

Είναι σημαντικό το ότι υπογράμμισαν από την πλευρά τους ότι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πολύ καλές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από τις χώρες τους στην Κύπρο, εκφράζοντας και την ικανοποίηση τους για τη συνεργασία που υπάρχει με τις κυπριακές Αρχές. Εξέφρασαν, επίσης, κάποιες εισηγήσεις για την περαιτέρω βελτίωση αυτής της συνεργασίας.

Έγινε ένας γόνιμος διάλογος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ότι στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για κάποια μέτρα, όπως είναι το ότι το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αναλάβει να χειρίζεται υποθέσεις που θα κατατίθενται σε αυτό σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα εργαζόμενων από τρίτες χώρες. Φυσικά τα σχετικά με τα εργασιακά θέματα θα συνεχίσει να τα χειρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι θα εισηγηθεί και θα γίνει τις επόμενες μέρες μια σύσκεψη των Υπουργών που έχουν αρμοδιότητα σχετικά με εργαζόμενους από τρίτες χώρες, με τον Ύπατο Αρμοστή και τους Προξένους, προκειμένου να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα κάποιες εισηγήσεις που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία ανάμεσα στις προξενικές και διπλωματικές Αρχές και τις κρατικές Υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, θα μπορεί να γίνεται πιο ενδελεχής ενημέρωση των προξενικών Αρχών για τους εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ στην Κύπρο με νόμιμη άδεια εργασίας, ούτως ώστε να συμβάλλουν και αυτοί από την πλευρά τους στην καλύτερη επικοινωνία με τις κρατικές Αρχές και στην καλύτερη εξυπηρέτηση.

Είναι σημαντικό και θα το επαναλάβουμε, ότι μαζί με τη συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας που απηύθυνε ο Πρόεδρος, η γενική διαπίστωση είναι ότι επικρατεί ένα κλίμα συνεργασίας και πολύ καλές συνθήκες γενικά, πράγμα που αντανακλάται και στις σχέσεις της Κύπρου και στη φήμη της Κύπρου ως ενός τόπου που φιλοξενεί ξένους εργαζόμενους, χωρίς σε καμιά περίπτωση να υπάρχουν οποιεσδήποτε διακρίσεις».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις του Προέδρου θα εκδοθεί εντός της ημέρας».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει σκέψεις για το ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Ιωνά Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Πρόεδρος παρακάλεσε τον Υπουργό, δεχόμενος την παραίτηση του, να παραμείνει στη θέση του για ακόμη μερικές μέρες μέχρις ότου να καταθέσει πολύ σημαντικά νομοσχέδια. Δεν πρέπει αυτό να το υποτιμήσουμε. Πρόκειται για μια νευραλγικής σημασίας μεταρρύθμιση.

Είναι γνωστό ότι, δυστυχώς, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία στον χώρο της ΕΕ, και σε μια διεθνή κατάταξη είναι 73η όσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης.

Πρέπει να γίνουν πράγματα, έχει γίνει σημαντικό  έργο, είναι αίτημα τα νομοσχέδια, και μόλις τελειώσει αυτές τις μέρες η νομοτεχνική επεξεργασία, θα τα καταθέσει ο Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τότε είναι που θα ενεργοποιηθεί και η παραίτηση και η αντικατάσταση του».

Κληθείς να πει κατά πόσο ο Αρχηγός της Αστυνομίας σε συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για την πορεία των ανακρίσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είχε μια συνάντηση εργασίας ο Αρχηγός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίον ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα».