Φόρμα αναζήτησης

Προαγωγές με το «έτσι θέλω»….Η αυθαιρεσία, κάθε άλλο παρά εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί για τα όργανα του κράτους. Όταν μάλιστα αυθαιρετούν, ο πολίτης ο οποίος υφίσταται το κόστος, αναγκάζεται να ταλαιπωρηθεί για πολλά χρόνια μέχρι να αποδείξει το δίκιο του ή και σε κάποιες περιπτώσεις να αποδείξει πως «δεν είναι ελέφαντας». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προαγωγής στη θέση δημόσιου κατηγόρου Α’ το 2009. Ένας εκ των υποψηφίων αδικήθηκε λόγω της σύστασης που έκανε ο πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας Άκης Παπασάββας στην ΕΔΥ. Η ΕΔΥ αποδέχθηκε τη σύσταση του κ. Παπασάββα και προήγαγε άλλο άτομο. Ο αδικηθείς έκανε προσφυγή το 2010, η οποία απορρίφθηκε. Το 2012 έκανε έφεση και, αφού πέρασαν 6 χρόνια, εκδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και τελικώς δικαιώθηκε. Δικαιώθηκε εν μέρει, καθώς ακυρώθηκε η προαγωγή του συναδέλφου του. Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, και με τα δεδομένα της τότε εποχής. Δηλαδή του 2009. Δικηγόρος του παραπονούμενου που κέρδισε την έφεση είναι ο Γιώργος Καραπατάκης.

Σύσταση που μπάζει

Η υπόθεση ξεκίνησε με τη σύσταση του κ. Παπασάββα στην ΕΔΥ, στην οποία ανέφερε πως «έλαβε υπόψη το σχέδιο υπηρεσίας τής υπό πλήρωση θέσης και με βάση τα καθιερωμένα κριτήρια στο σύνολό τους – αξία, προσόντα, αρχαιότητα», πρότεινε όχι τον παραπονούμενο Ν.Ν. αλλά τον Ν.Δ. Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αποφανθεί πως «μπορεί η σύσταση να μην επεξηγεί τους λόγους στους οποίους βασίζεται, έχει όμως πλήρες αντίκρισμα στα στοιχεία των φακέλων…». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ν.Ν. ήταν αρχαιότερος του Ν.Δ. ο οποίος προτάθηκε από τον τότε βοηθό γενικό εισαγγελέα. Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του για την έφεση σημειώνει πως « η απλή παράθεση των θεσμοθετημένων κριτηρίων δεν αποτελεί αιτιολογημένη σύσταση», η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση προέβαινε «σε αόριστους χαρακτηρισμούς χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των υποψηφίων». Το Ανώτατο επισημαίνει ακόμα πως «δεν μπορεί να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο αυτός (Ν.Δ.) συστήθηκε» από τον κ. Παπασάββα. Σημειώνεται ακόμα πως «δεν προσδιορίζονται οι ιδιότητες και οι ικανότητες τις οποίες διαθέτει ο ενδιαφερόμενος (Ν.Δ.) και οι οποίες θα τον βοηθήσουν για καλύτερη εκπλήρωση των απαιτήσεων τής υπό κρίση θέσης».

Ακυρώνεται

Το Ανώτατο, θεωρώντας πως η σύσταση του κ. Παπασάββα ήταν αναιτιολόγητη, ακύρωσε την προαγωγή του Ν.Δ. Μετά από αυτό το εύρημα, οι δικαστές δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να εξετάσουν τους άλλους λόγους έφεσης. Τώρα θα πρέπει να γίνει από την αρχή η διαδικασία με χρονική απόσταση 10 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα έχουν παγιωθεί κεκτημένα και ενδεχομένως οι εμπλεκόμενοι να έχουν αφυπηρετήσει.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.