POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Προ των ευθυνών της θέτει η Βουλή την Γιολίτη για τα θύματα Stalking – Αθέτησε την υπόσχεση του το ΥπουργείοΠρο των ευθυνών της θέτει η Βουλή την υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου με επιστολή του προς την κ. Γιολίτη την περασμένη Παρασκευή, της υποδεικνύει πως το υπουργείο της αθέτησε τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της Βουλής για κατάθεση αναθεωρημένου κειμένου του πολύ σημαντικού νομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον των προσώπων που παρενοχλούν ή και επιδεικνύουν συμπεριφορά που συνιστά παρενοχλητική παρακολούθηση σε βάρος των γυναικών. Τέσσερα χρόνια μετά, το πολύκροτο αυτό νομοσχέδιο εξακολουθεί να εκκρεμεί στη Βουλή για ψήφιση. Αποτέλεσμα τούτου, οι δράστες που επιδεικνύουν παρενοχλητική συμπεριφορά σε βάρος των γυναικών να κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς η Αστυνομία αδυνατεί να στοιχειοθετήσει αδίκημα σε βάρος τους λόγω της απουσίας νομοθετικού πλαισίου. Το φαινόμενο της παρενοχλητικής παρακολούθησης (Stalking), δηλαδή, της εξακολουθητικής παρακολούθησης ανθρώπων χωρίς τη χρήση βίας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξητική τάση και στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς την κ. Γιολίτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών αναφέρει τα εξής: «Αναφέρομαι στο πιο πάνω νομοσχέδιο (σ.σ. ο περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμος του 2017) το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και σε συνέχεια της επιστολής μου προς τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2020, η οποία επισυνάπτεται για σκοπούς εύκολης αναφοράς, επιθυμώ να υπενθυμίσω τη δέσμευση που έχει αναληφθεί από το υπουργείο σας για υποβολή στην επιτροπή αναθεωρημένου κειμένου του εν λόγω νομοσχεδίου. Συναφώς, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας της επιτροπής, ημερομηνίας 9 Δεκεμβρίου 2020, η εκπρόσωπος του υπουργείου σας ενημέρωσε την επιτροπή ότι εντός δεκαπέντε (15) ημερών θα προέβαινε στη σύνταξη του αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου και αφού ολοκληρωνόταν ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, θα είχε τεθεί ενώπιον της επιτροπής για συνέχιση της συζήτησης. Υπό το φως των πιο πάνω και δεδομένου ότι έχει παρέλθει το πιο πάνω χρονικό διάστημα χωρίς ωστόσο να έχει υποβληθεί στην επιτροπή αναθεωρημένο κείμενο, διαβιβάζω παράκληση όπως προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε η επιτροπή να έχει το ταχύτερο ενώπιόν της αναθεωρημένο κείμενο του υπό αναφορά νομοσχεδίου ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της συζήτησής του και η υποβολή του στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση».

Εξελίξεις στην υπόθεση Γιολίτη για το Twitter parody account: Το Ανώτατο έδωσε άδεια για καταχώριση αίτησης certiorari

 

Τονίζεται, ότι η ανάγκη σύνταξης του εν λόγω νομοσχεδίου προέκυψε λόγω των νομικών κενών τα οποία εντοπίστηκαν σχετικά με την αδυναμία δίωξης των δραστών που προέβαιναν σε συμπεριφορά που ναι μεν δεν ήταν ποινικώς κολάσιμη, ωστόσο, όμως ήταν παρενοχλητική για τα θύματα και ενίοτε με συνέπειες ιδιαίτερα δυσμενείς για την προσωπική τους ζωή.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο ως κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή ποινικοποιεί τις συμπεριφορές που συνιστούν παρενοχλητική συμπεριφορά και περιλαμβάνουν την πρόκληση ανησυχίας ή αγωνίας σε άλλο πρόσωπο καθώς και τις συμπεριφορές που συνιστούν παρενοχλητική παρακολούθηση. Δηλαδή:

  • Το να ακολουθεί ή να κατασκοπεύει κάποιος άλλο πρόσωπο.
  • Το να αποπειράται συνεχώς πρόσωπο να έρθει σε επαφή με άλλο πρόσωπο είτε με χειρονομία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, είτε λεκτικά είτε μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο.
  • Το να δημοσιεύει κάποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε δήλωση ή άλλο υλικό που σχετίζεται ή που φαίνεται ότι σχετίζεται με άλλο πρόσωπο ή που φαίνεται να προέρχεται από άλλο πρόσωπο.
  • Το να παρακολουθεί κάποιος τη χρήση από άλλο πρόσωπο του διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιοσδήποτε άλλης ηλεκτρονικής επικοινωνίας χωρίς τη συναίνεση του τελευταίου.
  • Το να παρακωλύει κάποιος τη διακίνηση άλλου προσώπου προς και από την οικία του, τον επαγγελματικό του χώρο και χώρους δημόσιους ή ιδιωτικούς στους οποίους το εν λόγω πρόσωπο συχνάζει μέσω περιπλάνησης ή παρουσίας του πρώτου στους χώρους αυτούς.
  • Το να επεμβαίνει κάποιος σε περιουσία που βρίσκεται στην κατοχή ή ιδιοκτησία άλλου προσώπου ή να απειλεί να παρέμβει σε τέτοια περιουσία.

 

Πιο κοντά στο «ναι» η ΕΔΕΚ, αποστάσεις δυσφορίας από το Κίνημα Αλληλεγγύη

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.