POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πριν τα Χριστούγεννα τα ψηφοδέλτια – Γράφουν και σβήνουν ονόματα ΔΗΠΑΜέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να επισημοποιηθούν η σύμπραξη και η συμπόρευση Δημοκρατικής Παράταξης και Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, τόσο ενόψει βουλευτικών εκλογών Μαΐου όσο και γενικότερα σε πολιτικό επίπεδο στο μέλλον. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει μια πρώτη επίσημη συνάντηση αντιπροσωπειών, ενώ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διεργασίες για τα ψηφοδέλτια και να ανακοινωθούν επίσημα οι υποψήφιοι της σύμπραξης.

Στη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα ακόμα κόμμα, ωστόσο έχουν την επιδίωξη να διατηρήσουν και μετά τις εκλογές ενδεχομένως έναν χώρο πολιτικού προβληματισμού και παραγωγής προτάσεων σε επίπεδο πολιτικών. Άλλωστε οι Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και Γιώργος Προκοπίου, ως βουλευτές, αλλά και οι Αλέκος Τρυφωνίδης – Χρίστος Τσίγκης πραγματοποιούν ήδη επαφές και συναντήσεις με φορείς και υπουργούς σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν και να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις τόσο ενόψει των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό στη Βουλή όσο και για γενικότερα ζητήματα που χρήζουν διαφοροποίησης ειδικά σε περίοδο πανδημίας. Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Συνεργασίας με την υπουργό Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σαφές πως η συνεργασία με τη ΔΗΠΑ θα είναι σε μια πιο μόνιμη βάση, ενδεχομένως με κάποια στελέχη να συμμετέχουν και στα όργανα λήψης αποφάσεων του κόμματος του Μάριου Καρογιάν.
Το τακτικό συνέδριο της ΔΗΠΑ, το οποίο θα γινόταν προεκλογικά, αναβάλλεται για μετά τις εκλογές λόγω πανδημίας, ως εκ τούτου τελικές ρυθμίσεις και αποφάσεις για τη σύσταση παραπέμπονται μετεκλογικά.

Φιλόδοξο εγχείρημα

Από πλευράς ΔΗΠΑ ο πήχης ενόψει εκλογών έχει τεθεί ιδιαίτερα ψηλά καθώς ο στόχος σύμφωνα με ασφαλείς πηγές είναι να καταφέρει το κόμμα να μπει ακόμα και στην τρίτη κατανομή, κάτι που προϋποθέτει ποσοστό τουλάχιστον 7,2% και πέντε έδρες. Σαφώς και ο στόχος κρίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξος, ωστόσο το ρευστό της χρονικής συγκυρίας, με τα σκάνδαλα και την απαξίωση που παρατηρείται, σε συνάφεια και με το γεγονός πως ο κεντρώος χώρος μετεξελίσσεται και ψηφοφόροι μετακινούνται, δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποκλείσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, ο στόχος που έχει τεθεί είναι τα ψηφοδέλτια να στελεχωθούν στην πλειοψηφία τους από νεαρά άτομα κάτω των 45 ετών, ενώ θα υπάρχουν και επιλογές με εμπειρία στην πολιτική σκηνή, όπως και νυν βουλευτές.

Το στοίχημα της Λευκωσίας

Επιδίωξη για τη ΔΗΠΑ είναι να υπάρξει δυνατό ψηφοδέλτιο στη Λευκωσία καθώς θεωρεί ότι μπορεί και θέλει να εξασφαλίσει έδρα ή ακόμα και έδρες σε αυτή την επαρχία. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι το πόσο καλά θα κινηθούν οι υποψηφιότητες του νυν βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα και του πρώην στελέχους του ΔΗΚΟ και νυν στελέχους της Συνεργασίας Αλέκου Τρυφωνίδη. Από εκεί και πέρα, στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθεί και η πρώην ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ενώ θα είναι επίσης ως αριστίνδην επιλογή ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ολυμπιακής Επιτροπής Μιχάλης Κρασιάς. Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν και ο πρόεδρος των κατεχόμενων κοινοτήτων Λευκωσίας Λευτέρης Αντωνίου, όπως επίσης και ο Σπύρος Παναγή. Θέση στο ψηφοδέλτιο στη Λευκωσία έχει κλειδώσει και η Θέα Νικολάου, όπως επίσης και ο 38χρονος επιχειρηματίας Απόστολος Ιωάννου, ενώ παραμένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπερίληψης στο ψηφοδέλτιο του τέως αναπληρωτή προέδρου της Αλληλεγγύης Πόλυ Παλλήκαρου, του οποίου το όνομα ακούγεται και για το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων. Ο ίδιος φαίνεται να μην έχει πάρει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις. Ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσον τελικά θα θελήσει να μπει στην κούρσα των εκλογών ο Γιάννος Λακκοτρύπης ο οποίος πήγε πολύ καλά στις προηγούμενες ευρωεκλογές.


Ποντάρει και στη Λεμεσό

Στη Λεμεσό θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ ο νυν βουλευτής με τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του πρόεδρου του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρου Παπαδούρη. Από εκεί και πέρα στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθούν σίγουρα οι Πάνος Αναστασίου και Βύρωνας Νικολαΐδης. Το δυνατό χαρτί για την επαρχία Λάρνακας θεωρείται ο νυν βουλευτής Γιώργος Προκοπίου, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα βρεθεί και ο Πάνος Τουλούρας.


Ψάχνει έδρα και στην Αμμόχωστο

Στο ψηφοδέλτιο Αμμοχώστου υπάρχουν κάποια αξιόλογα ονόματα επίσης, καθώς πρόκειται για μια επαρχία που εκτιμάται πως υπάρχουν πιθανότητες για εξασφάλιση έδρας από πλευράς ΔΗΠΑ. Στο ψηφοδέλτιο θα βρεθεί ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο ένωσε δυνάμεις με τη ΔΗΠΑ, όπως επίσης και ο πρώην διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας. Από εκεί και πέρα στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθούν και ο δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου Γιώργος Χατζηγιάννης, όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Μιχάλης Γιακουμής. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να συμμετέχει και ο Λάκης Ιωάννου, ενώ ακούγεται και το όνομα του Αντώνη Μινίδη.

Στην Κερύνεια αναμένεται να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ ο Μιχάλης Σκορδής, ενώ ακούγονται έντονα τα ονόματα των Αδάμου Ασπρή και Πόλυ Κουρουσίδη.

Απόλυτο μυστήριο καλύπτει τις διεργασίες της ΔΗΠΑ στην επαρχία Πάφου, καθώς φημολογείται πως είναι η επαρχία στην οποία θα κατέλθει ενδεχομένως ο Μάριος Καρογιάν, ενώ ακούγεται έντονα πως υπάρχει φλερτ με τον πρώην αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Χρίστο Πατσαλίδη, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει για την ώρα το σκηνικό.

Με αξιώσεις και δυναμισμό στις εκλογές το Κίνημα Οικολόγων

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες και στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών ενόψει των βουλευτικών εκλογών, καθώς έχουν γίνει ήδη η προεργασία και οι βολιδοσκοπήσεις σε διάφορα στελέχη και προσωπικότητες έτσι ώστε να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη κλειδώσει, ωστόσο μερικά ονόματα δεν έχουν ακόμα απαντήσει οριστικά. Ιδιαίτερη έμφαση, πέραν των στελεχών που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο, δίνεται και σε προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στη μάχη των εκλογών ως αριστίνδην. Αυτό που προβληματίζει το Κίνημα είναι πως για να οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να γίνουν επαρχιακές συνελεύσεις, κάτι που κρίνεται δύσκολο πρακτικά λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Για την ώρα προσανατολίζονται στο να αξιοποιήσουν την τεχνολογία εκεί και όπου είναι εφικτό.
Το κλίμα στο Κίνημα Οικολόγων είναι ιδιαίτερα θετικό καθώς το τελευταίο διάστημα βλέπουν πως τόσο οι κινήσεις όσο και οι επιλογές βγαίνουν με θετικό πρόσημο, στοιχείο που προσδίδει δυναμική ενόψει της δύσκολης αναμέτρησης των εκλογών. Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος, με την ανάληψη της προεδρίας από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, άνοιξε τον δρόμο στο να έρθουν κοντά προσωπικότητες και άτομα νέα προς το κίνημα, ενώ παράλληλα η παραμονή του Γιώργου Περδίκη στο προσκήνιο διασφαλίζει και διατηρεί σταθερούς υποστηρικτές του Κινήματος. Η επικαιρότητα σε επίπεδο εξελίξεων ευνοεί το Κίνημα καθώς αφορά ζητήματα και σκάνδαλα στα οποία οι Οικολόγοι ήταν πάντα αντίθετοι με δυναμική παρουσία. Τόσο σε επίπεδα καταπολέμησης της διαφθοράς όσο και σε σχέση με τα ζητήματα των σφαγείων η δράση ήταν έντονη και διαχρονική, στοιχείο στο οποίο θα επενδύσουν και σε επίπεδο προσωπικοτήτων. Οι κινητοποιήσεις με αφορμή το ζήτημα των πολιτογραφήσεων που έγιναν στη Λευκωσία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων που είναι γνωστές στο ευρύ κοινό εδώ και χρόνια από άλλα βήματα και υπό άλλες ιδιότητες. Στόχος είναι η ασφαλής παραμονή στη Βουλή με ένα ποσοστό πέραν του 4,8% που να διασφαλίζει αν είναι δυνατόν 4 βουλευτές για το Κίνημα.
Στη Λευκωσία επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ενώ θα τεθούν στη μάχη για μια έδρα η Έφη Ξάνθου, ο Νίκος Παυλίδης, η Αλεξία Σακαδάκη, ο Άδωνης Γιάγκου, ο Σταύρος Αλαμπρίτης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και δυνατό όνομα γυναίκας εκτός Κινήματος ως συνεργαζόμενης-αριστίνδην, καθώς η τελική απάντηση αναμένεται εντός Δεκεμβρίου.
Στη Λεμεσό υποψήφιοι θα είναι ο Κυριάκος Κουρρής και ο Αντρέας Ευλαβής, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ως αριστίνδην υποψήφια τη Μέλανη Στέλιου η οποία είναι κοντά στο Κίνημα. Αναμένεται επίσης απάντηση από αριστίνδην υποψήφιο ο οποίος έχει χρόνια εμπειρία με τα ΜΜΕ.
Στην Πάφο σίγουροι υποψήφιοι είναι οι Ορέστης Μάτσας και Ευδοξία Παναγιώτου.
Η επαρχία που προβληματίζει ιδιαίτερα φαίνεται να είναι αυτή της Αμμοχώστου καθώς το Κίνημα βρίσκεται σε αναζήτηση και βολιδοσκοπήσεις με κάποια άτομα που να μπορούν με αξιώσεις να διεκδικήσουν ψήφους.
Οι Οικολόγοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σε σχέση με τα άτομα που θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια καθώς δεν θέλουν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Πάντως στη διάθεση του Κινήματος είναι και οι Μαρία Κολά, Έντμοντ Χαουίλα και Άλκης Παπής.


Αποφασίζει για κάθοδο το Νέο Κύμα

Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του το Κίνημα Νέο Κύμα – Η άλλη Κύπρος για το κατά πόσο θα κατέλθει με δικό του ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές. Πηγές αναφέρουν πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τα σκάνδαλα στην πολιτική σκηνή αλλά και τις κινητοποιήσεις κερδίζει έδαφος η άποψη εντός των μελών πως θα πρέπει να κατέλθει στην εκλογική αναμέτρηση το Νέο Κύμα, εξέλιξη η οποία αν τελικά γίνει πράξη αναμένεται να θορυβήσει αρκετούς. Υπάρχει ωστόσο προβληματισμός κατά πόσο αυτή είναι η κατάλληλη χρονικά στιγμή για να ριχθεί στην εκλογική μάχη το Κίνημα καθώς οι περιορισμοί που επιβάλλουν τα μέτρα της πανδημίας δυσχεραίνουν την προσπάθεια. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός Δεκεμβρίου, ενώ όποια και να είναι η έκβαση θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο πως η προσπάθεια για εμβολιασμό του δημόσιου διαλόγου με θέσεις καταπολέμησης της διαφθοράς θα συνεχιστεί, μέχρι να εδραιωθούν διαδικασίες διαφάνειας.

Οι εκλεκτοί του Προέδρου της Δημοκρατίας για δικαστές του ανωτάτου

Προγραμματισμένς πτήσεις της Cyprus Airways προς Μόσχα

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.