Φόρμα αναζήτησης

Πράσινο για το νέο μουσείο

Θέτοντας μια σειρά από τυπικούς, στην πλειοψηφία τους, όρους και προϋποθέσεις, η θετική γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, ως η Περιβαλλοντική Αρχή του κράτους, αποτελεί ένα ακόμη μικρό βήμα για τη λειτουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, η προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή του οποίου αναμένεται να γίνει σε έναν χρόνο, με στόχο η ανέγερσή του να ξεκινήσει τον Μάιο 2021.
Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, η Αρχή δεν φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό όρους. H Αρχή εφιστά, κυρίως, την προσοχή στο ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι χώροι στάθμευσης και τα εργαστήρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων έχουν χωροθετηθεί στο υπόγειο και «δυνητικά θα επηρεαστούν αρνητικά από μελλοντική πλημμύρα». Ως εκ τούτου, η Αρχή καλεί το Τμήμα Δημοσίων Έργων να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, σε συνεννόηση με το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων. Επιπλέον, ζητά όπως διατηρηθεί ζώνη προστασίας (10 μ. πλάτος) από το όριο της κοίτης του Πεδιαίου ποταμού, στον οποίο εφάπτεται το τεμάχιο, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του ποτάμιου οικοσυστήματος.

Ενδημική χλωρίδα

Η Αρχή ζητά, επίσης, την ετοιμασία σχεδίου Τοπιοτέχνησης με την καταγραφή της χλωρίδας της περιοχής. Στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι ο επηρεασμός της βιοποικιλότητας από το έργο δεν αναμένεται να είναι σοβαρός και μόνιμος, δεδομένης της διατήρησης των υφιστάμενων δέντρων και της αύξησης των φυτεμένων επιφανειών. Από τα 108 μεγάλα δένδρα που έχουν καταμετρηθεί, το 15-16% θα αποκοπεί. Συγκεκριμένα, θα διατηρηθούν 72 φίκοι-ευκάλυπτοι, 32 κυπαρίσσια, τέσσερις φοινικιές, ενώ θα αποψιλωθούν δώδεκα φίκοι-ευκάλυπτοι, τρεις φοινικιές και δύο κυπαρίσσια. Επιπλέον, στον χώρο του έργου θα φυτευτούν πάνω από 215 νέα δέντρα, θάμνοι και φυτά χαμηλής κατανάλωσης νερού, όπως 55 δένδρα (φίκοι, χαρουπιές), 60 δέντρα (φοινικιά, κουκουναριά, κυπαρίσσι, ελιά, μποχίνια, κιτρομηλιά) και 100 μικρά δένδρα – θάμνοι (δάφνη, ροδοδάφνη, ατριπλέξ, αρωματικά φυτά, θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα, μελισσόχορτο).

Στα 83 εκατ. ευρώ

Όπως είναι ήδη γνωστό από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δαπανηθεί ποσό ύψους 83 εκατ. ευρώ και η κατασκευή θα χωριστεί σε δύο φάσεις: η πρώτη θα περιλαμβάνει τους μόνιμους και περιοδικούς εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο και καφετέρια, κατάστημα αναμνηστικών δώρων και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αίθουσα διασκέψεων και τα γραφεία του τμήματος αρχαιοτήτων. Ανάμεσα στις εργασίες, περιλαμβάνονται κατεδαφίσεις υφιστάμενων κτηρίων, ενώ θα διατηρηθεί το λιθόκτιστο κτήριο που στέγαζε την παλαιά Κλινική Νοσημάτων Θώρακος, για να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη στη δεύτερη φάση του Μουσείου. Το νέο μουσείο θα είναι κτήριο ενεργειακής απόδοσης Α με, σχεδόν, μηδενική κατανάλωση, ενώ στις οροφές του θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια με εμβαδόν 2.000τ.μ.

300 τη μέρα

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, οι επισκέπτες του μουσείου υπολογίζονται σε 300 την ημέρα (εκ των οποίων το 90% τουρίστες) ενώ το προσωπικό υπολογίζεται στα 150 άτομα, προφανώς εννοώντας το σύνολο του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων που θα στεγάζεται εκεί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.