Φόρμα αναζήτησης

Πράσινο από Υπουργικό: 5,1 εκατ. για τα νοσοκομεία

Σημαντικό μέρος των εσόδων του από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει απολέσει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) λόγω του ότι το λογισμικό στα εργαστήρια των νοσοκομείων δεν είναι συμβατό με αυτό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Σήμερα τα αιτήματα αποζημιώσεων στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας είτε δεν αποστέλλονται καθόλου είτε στέλνονται μέσω φαξ με αποτέλεσμα κάποια να χάνονται.
Η έγκριση χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ ύψους 5.173.181 ευρώ για τις ανάγκες των νοσοκομείων θα οδηγήσει στην επίλυση και αυτού του προβλήματος. Η μπάλα μεταφέρεται τώρα στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό ώστε να μπορεί ο ΟΚΥπΥ να προχωρήσει στην αγορά λογισμικού συστήματος με κόστος 500.000 ευρώ με το οποίο θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση όλων των εργαστηρίων με το σύστημα του ΟΑΥ. Το νέο λογισμικό θα επιτρέψει να υποβάλλονται οι απαιτήσεις αποζημιώσεων ηλεκτρονικά ώστε ο οργανισμός να μην χάνει ούτε σεντ από τις υπηρεσίες που προσφέρει στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

37 νέες θέσεις

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για τοποθέτηση νέου προσωπικού εντός των νοσοκομείων. Από άτομα στην υποδοχή μέχρι… λειτουργούς πληροφορικής, διευθυντές και προϊσταμένους.
Η ανάγκη για υποστηρικτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και υγειονομικά κέντρα υγείας είναι μεγάλη εξ ου και ο ΟΚΥπΥ θεωρεί πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να μπουν στα νοσοκομεία άτομα για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση των ασθενών. Το κονδύλι για την πλήρωση των θέσεων ανέρχεται στις 27.464 για δύο μήνες (μέχρι τέλος του 2019). Την ίδια ώρα όμως το δ.σ. του ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κρίνει αναγκαία τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων και των κεντρικών γραφείων του οργανισμού με 20 λειτουργούς πληροφορικής. Ήδη ο ΟΚΥπΥ ζήτησε από το Τμήμα Πληροφορικής του Υπουργείου Υγείας απόσπαση λειτουργών στα νοσοκομεία, με αρνητική ωστόσο απάντηση λόγω άλλων αναγκών που υπάρχουν και οι οποίες καλύπτονται από τους 27 λειτουργούς του τμήματος.
«Κρίνεται αναγκαία η στελέχωση του οργανισμού τόσο στα κεντρικά γραφεία όσο και στις διευθύνσεις με λειτουργούς πληροφορικής οι οποίοι θα είναι νέο προσωπικό του ΟΚΥπΥ και θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο προσωπικό του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου το οποίο προσφέρει μερικές υπηρεσίες ανάλογα με τις δυνατότητές του στον οργανισμό», αναφέρει ο υπουργός στην πρότασή του, σημειώνοντας ότι για τους δύο τελευταίους μήνες του 2019 απαιτείται κονδύλι ύψους 89.392 ευρώ για την πλήρωση των 20 θέσεων.
Παράλληλα, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται μια θέση προϊσταμένου μονάδας ΟΚΥπΥ (κτήρια και υποδομές) με απαιτούμενο κονδύλι 9.716 ευρώ (για 2 μήνες) για τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού, πέντε θέσεις επιχειρησιακών διευθυντών για τις ανάγκες των τριών διευθύνσεων, των κέντρων υγείας και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (48.580 ευρώ μέχρι το τέλος του 2019) και μια θέση διευθυντή Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Το κονδύλι για την πλήρωση της θέσης (επίσης για τους δύο τελευταίους μήνες του 2019) ανέρχεται στις 14.900 ευρώ.

Εκατομμύρια σε επιδόματα

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης δαπάνη 500.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών στις απομακρυσμένες περιοχές από τα 15 φαρμακεία του ΟΚΥπΥ τα οποία παραμένουν ανοικτά, καθώς και ποσό ύψους 507.673 το οποίο αφορά τις συνεισφορές του εργοδότη σε ταμεία για υπαλλήλους. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ακόμη τις αμοιβές που αφορούν τα επιδόματα της υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τον ΟΚΥπΥ, καθώς στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2019 δεν υπήρχε πρόνοια γι’ αυτά τα ποσά. Πιο συγκεκριμένα, οι αμοιβές για επιδόματα όπως οι υπερωρίες, οι κατ’ αποκοπήν υπερωρίες, το επίδομα βάρδιας, το επίδομα κατά τις Κυριακές και τις αργίες καθώς και το επίδομα επιφυλακής ανέρχονται στα 3.954.968 ευρώ. Περιλαμβάνεται επιπλέον ποσό ύψους 24.000 ευρώ για επιδόματα σε γιατρούς και νοσηλευτές αγροτικών περιοχών (Πύργου, Κάμπου, Πεδουλά) καθώς το επίδομα ευθύνης του διευθυντή του Μεταμοσχευτικού Τμήματος για τους δύο τελευταίους μήνες του 2019 ύψους 4.160 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.