Φόρμα αναζήτησης

Πράσινο από την Κομισιόν για τα κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα κυπριακό πρόγραμμα παροχής κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημική έξαρση του κορωνοϊού, ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων ύψους έως 800.000 ευρώ ανά εταιρεία και θα είναι προσβάσιμη με διαφανή τρόπο σε όλες τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια από και προς την Κύπρο. Το ύψος της πληρωμής θα εξαρτάται από τον συντελεστή πληρότητας του αεροσκάφους (δηλαδή το πηλίκο του αριθμού των επιβαινόντων στο αεροσκάφος διά της χωρητικότητας του αεροσκάφους σε αριθμό επιβατών), ξεκινώντας από συντελεστή πληρότητας 41 % έως και 70 %, και θα καταβάλλεται ανά κάθε διακινούμενο επιβάτη.

Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες για την αποκατάσταση των αεροπορικών δρομολογίων από και προς την Κύπρο, η οποία κατά συνέπεια θα καταστήσει δυνατή την ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητας και του τουρισμού και θα στηρίξει ευρύτερα τη γενική οικονομία και την ανάπτυξη της νήσου, παρέχοντας στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες κατά τρόπο ολοκληρωμένο και χωρίς διακρίσεις. Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη των αεροπορικών μεταφορών και του τουρισμού, που αποτελούν τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημική έξαρση του κορωνοϊού.

Το μέτρο αναμένεται να ωφελήσει περίπου 60 αεροπορικές εταιρείες εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους όρους που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και δεν θα υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση μιας σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο και άλλες δράσεις που ανέλαβε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού μπορούν να βρεθούν εδώ. Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης SA.57691 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, μόλις διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.