POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πού το πάνε οι Οικολόγοι; – Οι αλλαγές στο Κίνημα 

 

Κινήσεις που δείχνουν άνοιγμα του Κινήματος ώστε να αποκτήσουν δύναμη ανάλογη ή έστω στα χνάρια των ευρωπαϊκών πράσινων κομμάτων επιχειρούν να κάνουν οι Οικολόγοι. Εκμεταλλευόμενοι την πολυδιάσπαση του Κέντρου μετά και τις αποχωρήσεις των βουλευτών του ΔΗΚΟ, επιδιώκουν από τη μία να ισχυροποιήσουν τη θέση του Κινήματος στο Κοινοβούλιο ώστε να διεκδικούν με αξιώσεις τον ρόλο του ρυθμιστή και, από την άλλη, εντοπίζοντας πεδίο ελεύθερο στον ευρύτερο αριστερό χώρο, χαμηλώνουν τους τόνους στο Κυπριακό και με προμετωπίδα την πάταξη της διαφθοράς και την κάθαρση εντάσσουν στο ψηφοδέλτιο άτομα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Υπάρχει βέβαια και ένας κίνδυνος. Η πολυσυλλεκτικότητα να μετατραπεί σε πανδαιμόνιο και εν κατακλείδι σε έναν «πολιτικό αχταρμά».

Η επιλογή των τριών γυναικών για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο στις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λεμεσού (Αλεξάνδρας Ατταλίδου, Θεανώς Καλαβανά και Μέλανης Στέλιου αντίστοιχα) ανταποκρίνεται στη θεώρηση μιας ιδεολογικής και πλουραλιστικής σύνθεσης. Πρόκειται για τρεις γυναίκες ξεκάθαρα και δημόσια τοποθετημένες υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με δικοινοτικές επαφές, με ακτιβιστική δράση, με περιβαλλοντικές ανησυχίες, με προοδευτικές απόψεις σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τις διακρίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες και πρωταγωνίστησαν στις πρόσφατες εκδηλώσεις κατά της διαφθοράς μετά την προβολή του βίντεο του Al Jazeera.

Προμετωπίδα η διαφθορά

Με την προσθήκη του δικηγόρου Μιχάλη Παρασκευά και άλλων που δεν είναι ακόμα προς ανακοίνωση καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις, αλλά κυρίως με την πεποίθηση που οι ίδιοι έχουν ότι το κούτελο των Οικολόγων φαίνεται, αν μη τι άλλο, καθαρό και απαλλαγμένο από φαινόμενα διαπλοκής, το Κίνημα θεωρεί ότι έχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να παρουσιαστεί ως η «καθαρή» επιλογή και να προσελκύσει ένα σεβαστό ποσοστό απογοητευμένων και αγανακτισμένων από τη διαφθορά ψηφοφόρων.

Διαφάνεια, λογοδοσία, κάθαρση είναι άλλωστε οι λέξεις που θα πρωταγωνιστήσουν στην προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του Μαΐου και στα πάνελ οι Οικολόγοι σίγουρα δεν θα είναι αδύναμοι και άρα ούτε υποεκπροσωπημένοι.

Στοχεύουν προοδευτικούς

Η νέα ηγεσία του Κινήματος αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ότι η οικολογία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι ελκυστικά στην Κύπρο σε ένα πολιτικό ακροατήριο που κινείται Κεντροαριστερά ή που έχει ευρωπαϊκή προσήλωση, με ευρύτερες προοδευτικές αντιλήψεις επί άλλων θεμάτων.

Αυτό το ακροατήριο που είναι κατά φιλοσοφία και ιδεολογία περιβαλλοντιστές δεν είχε ποτέ τη δυνατότητα να ψηφίσει Οικολόγους, γιατί το ίδιο το Κίνημα το απέρριπτε, λόγω της άκαμπτης, σκληρής γραμμής του στο Κυπριακό.

Οι Οικολόγοι δεν υιοθετούσαν (ο χρόνος σε αόριστο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν το κάνουν και τώρα) μόνο τη σκληρή γραμμή, αλλά πρωταγωνιστούσαν κιόλας σε κάθε φάση που υπήρχε εξέλιξη στο Κυπριακό με πολύ ακραίες τοποθετήσεις, αλλά και με χαρακτηρισμούς οι οποίοι προσέβαλαν ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι του.

Δεν πείθονται εύκολα

Διαχρονικά η επίκριση από αυτό το ακροατήριο ήταν γιατί να μην υπάρχουν  αυτό το σθένος και η αγωνιστικότητα από το Κίνημα αν μη τι άλλο και σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αφού πολλές φορές η προηγούμενη ηγεσία έδινε την εντύπωση ότι το Κυπριακό, όπως το αντιλαμβανόταν και πολλές φορές χωρίς καν να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, ήταν πιο ψηλά στην ατζέντα και από τον ίδιο τον σκοπό ίδρυσης του Κινήματος.

Η επιλογή των τριών γυναικών, Ατταλίδου, Καλαβανά και Στέλιου, για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο έχει σαφώς στόχο το να προσεγγίσει ακριβώς αυτούς οι οποίοι σε σεβαστό ποσοστό κινούνται λίγο-πολύ ως «ελεύθεροι σκοπευτές» στις εκλογικές διαδικασίες, αφού εύκολα μετακινούνται λόγω του ότι δεν υπάρχει χώρος που να ικανοποιεί ταυτόχρονα και τις θέσεις τους στο Κυπριακό αλλά και τις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες.

Η συμπερίληψή τους στο ψηφοδέλτιο δεν φαίνεται όμως αρκετή για να πείσει το συγκεκριμένο κοινό, το οποίο εξακολουθεί να θέτει το Κυπριακό ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του.

Αλλαγή στο Κυπριακό;

Το ερώτημα που κυριαρχεί και μένει να αιωρείται ακόμα αναπάντητο είναι κατά πόσον το Κίνημα θα μείνει στο μήνυμα ότι χαμηλώνει τους τόνους και αγκαλιάζει και ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές απόψεις ή θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των θέσεών του στο Κυπριακό;

Επισήμως και δημόσια οι απαντήσεις που δίνονται είναι αόριστες και διπλωματικές. Αυτό που συνάγεται είναι πως τα βήματα αλλαγής δεν μπορούν να είναι απότομα, αλλά και ότι η σχολή σκέψης Περδίκη στο Κυπριακό επικρατεί στο Κίνημα, παρά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία αλλά και την αποχώρησή του από τα βουλευτικά έδρανα.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα τρία ονόματα των Ατταλίδου, Καλαβανά και Στέλιου διέρρευσαν και δεν διαψεύστηκαν, απομένει να εγκριθούν και από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και εκεί, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν άτομα που διατηρούν σοβαρές ενστάσεις ακριβώς λόγω της διαφορετικής στάσης τους στο Κυπριακό.

Στοίχημα αποτελεί να καταφέρουν να περάσουν τις εσωκομματικές διαδικασίες οι Οικολόγοι χωρίς να υποστούν κρίση παραμένοντας ενωμένοι. Η εκτίμηση είναι πως δεν φαίνεται να προκαλούνται τουλάχιστον επί του παρόντος σοβαρά προβλήματα.

Οφείλει να τοποθετηθεί

Η συγκυρία αυτή τη στιγμή βολεύει τους Οικολόγους, ώστε να μην ξεκαθαρίζουν τη στάση τους στο Κυπριακό, καθώς κομματικά καταστατικά δεν μπορούν να αλλάζουν μέσω διαδικτύου και η πανδημία δεν ευνοεί συγκεντρώσεις με φυσική παρουσία. Σε κάθε ερώτηση σε σχέση με το Κυπριακό, αυτό θα απαντούν τα στελέχη, και θα παραπέμπουν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Μέχρι τότε, θα έχουν τελειώσει οι εκλογές.

Αν οι Οικολόγοι ήταν μια περιβαλλοντική ακτιβιστική οργάνωση θα μπορούσε να μην είχε καν άποψη στο Κυπριακό, όμως επειδή είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, και μάλιστα με αξιώσεις, οφείλει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του όσο δύσκολο και να είναι αυτήν τη στιγμή. Τα πράγματα στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά δύσκολα, έπονται εξελίξεις, οι οποίες αν στραβώσουν μπορεί να καταλήξουν σε πολύ άσχημα μονοπάτια. Ίσως μάλιστα λόγω πενταμερούς το Κίνημα χρειαστεί να τοποθετηθεί άμεσα τις επόμενες βδομάδες. Το Κίνημα συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο και καταθέτει απόψεις ενώπιον του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Οι ψηφοφόροι του πρέπει να γνωρίζουν ποιες θα είναι αυτές οι απόψεις.

Θορυβήθηκαν κι άλλοι

Την ίδια ώρα πάντως που ο αναβρασμός εσωκομματικά προκαλεί επί του παρόντος μόνο μουρμούρα από τη μία και μικρά και σταθερά βήματα διεύρυνσης από την άλλη, άλλα κόμματα θορυβούνται και ανησυχούν.

Στο Κέντρο η ανησυχία είναι για την απώλεια του ρυθμιστικού ρόλου στη Βουλή και Δεξιά ανησυχούν μην βρουν οικολογική απάντηση στην αγανάκτηση λόγω διαφθοράς οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι. Και οι δύο πολιτικοί χώροι ανησυχούν επίσης μην χαλάσουν τα σχέδια συνεργασίας τα οποία ξεκίνησαν από τις διεργασίες για τον προϋπολογισμό, θα περάσουν καταφανώς από τις διαδικασίες στη Βουλή μετά τις εκλογές του Μάη και θα κορυφωθούν ενδεχομένως πολύ αργότερα, το 2023.

Κουρεμένοι και μπούμερανγκ

Το Κίνημα Οικολόγων έσπευσε να υποστηρίξει πριν καν καταρτίσει ψηφοδέλτιο την πλατφόρμα «Πορεία Αλλαγής», η οποία αποτελείται στην ουσία από τους κουρεμένους καταθέτες.

Εντύπωση προκαλούν τα ονόματα των καλλιτεχνών Μιχάλη Χατζηγιάννη και Κωνσταντίνας, καθώς και των ηθοποιών Κώστα και Τόνυ Δημητρίου, οι οποίοι στηρίζουν την πλατφόρμα, ενώ υποψήφιοι θα είναι οι Άδωνις Παπακωνσταντίνου και Αντρέας Ελευθεριάδης.

Ένα όμως όνομα το οποίο φιγούραρε και στη διοικούσα επιτροπή, αυτό του ηθοποιού Χρύσανθου Χρυσάνθου, ήταν αρκετό για να χαλάσει την εικόνα που επιχειρούσε όλο το προηγούμενο διάστημα το Κίνημα να κτίσει για την αλλαγή που επιδιώκει, η οποία στοχεύει στη διεύρυνση και την ισχυροποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία των Οικολόγων είχε αντιληφθεί έγκαιρα ότι θα προκαλούνταν αντιδράσεις και προειδοποίησε την πλατφόρμα γι’ αυτό. Εκείνο που δεν υπολόγισε καλά όμως, με αποτέλεσμα να μην θέσει τη συμπερίληψη του συγκεκριμένου ατόμου ως όρο, είναι πως οι αντιδράσεις δεν θα στρέφονταν εναντίον της πλατφόρμας, αλλά εναντίον των Οικολόγων.

Ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν οι κινήσεις του Κινήματος «αχταρμάς» είναι πάντως υπαρκτός αν στον βωμό της διεύρυνσης μπουν στο ψηφοδέλτιο άτομα χωρίς μεταξύ τους συνοχή, απλώς και μόνο για να εκπροσωπούνται όλες οι απόψεις και τάσεις.

 

Αυτοί είναι οι αριστίνδην του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις Βουλευτικές

 

Απογοητευμένοι οι πολίτες, πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ – Δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό του «Π»

 

Με Αλεξάνδρα, Θεανώ και Μέλανη στα ψηφοδέλτια οι Οικολόγοι

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.