Φόρμα αναζήτησης

Πού θα μπουν ηχοπετάσματα

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιος, με τις πολιτικές του κράτους για καταπολέμηση του φαινομένου να είναι αποσπασματικές. Ενδεικτικό τούτου, το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχει η δυνατότητα καν για εφαρμογή του νόμου που προνοεί για την πάταξη της ηχορύπανσης των κέντρων αναψυχής τα οποία μεταδίδουν ανενόχλητα μουσική μέχρι πρωίας στη διαπασών, αφήνοντας ξύπνους τους περίοικους.

Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και η ηχορύπανση που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία, η οποία αποδεδειγμένα προκαλεί, σε όσους έχουν συνεχή έκθεση σε αυτήν, σοβαρές παθήσεις, όπως υψηλή πίεση και ψυχολογικό στρες, ενώ είναι ένας ύπουλος εχθρός γενικά για την ψυχική υγεία.

Χάρτες… θορύβου

Πριν από 12 χρόνια περίπου είχε ξεκινήσει – και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση όπως γράφαμε τότε – η ετοιμασία στρατηγικών χαρτών θορύβου για τους οδικούς άξονες με κίνηση πέραν των 6 εκατ. οχημάτων τον χρόνο, ώστε να καθοριστεί το ανώτατο όριο θορύβου στους δρόμους αυτούς και να ληφθούν μέτρα για μείωσή του (π.χ. τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, μέτρα ήπιας κυκλοφορίας). Μια πολιτική την οποία δεν είδαμε να εφαρμόζεται, παρότι ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου διεμήνυε πως, παρότι η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων απαιτούσε αποδέσμευση μεγάλων κονδυλίων από τα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα από τη στιγμή που θα βελτίωναν το επίπεδο της ζωής των πολιτών… Βεβαίως το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε. Τα ηχοπετάσματα τα έφαγε η… μαρμάγκα, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε, αφετέρου δε λόγω της ανύπαρκτης κοινωνικής πολιτικής, και τέλος, εξαιτίας της συντριπτικής υπεροχής του ιδιωτικού αυτοκινήτου στη χώρα μας, η οποία δημιουργεί ανάγκες για ακόμη περισσότερους ή μεγαλύτερους δρόμους, ειδικά μέσα στις πόλεις, παρά τα όποια μέτρα που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών.

Όπως έχει πληροφορηθεί ο «Π», το Τμήμα Δημοσίων Έργων λαμβάνει καθημερινά αρκετές επιστολές από παραπονούμενους σχετικά με θέματα θορύβου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ιδιωτικές οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις χωροθετούνται σε μικρές αποστάσεις από τους αυτοκινητόδρομους.

Πού θα τοποθετηθούν νέα ηχοπετάσματα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε εξασφαλίσει από το Τμ. Δημοσίων Έργων, ηχοπετάσματα τοποθετούνται κυρίως στους αυτοκινητόδρομους, παρά το γεγονός ότι αρκετοί δρόμοι που περνούν μέσα από αστικές περιοχές ταλαιπωρούν τους κατοίκους των οικιών από τις οποίες διέρχονται. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί ηχοπετάσματα συνολικού μήκους 17.000 μέτρων κατά μήκος του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων της Κύπρου, από τα οποία 9.000 μέτρα έχουν εγκατασταθεί στον παρακαμπτήριο Λεμεσού και 1.250 μέτρα στη λεωφόρο Αρχαγγέλου (αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Κοκκινοτριμιθιάς).

Για το επόμενο τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το Τμ. Δημοσίων Έργων έχει εξασφαλίσει προϋπολογισμό ύψους 2 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ηχοπετασμάτων στη λεωφόρο Αρχαγγέλου και στον παρακαμπτήριο Λεμεσού.

Στην περίοδο 2019-2021, θα υλοποιηθεί μέρος της επόμενης φάσης της ακουστικής μελέτης του παρακαμπτηρίου Λεμεσού, η οποία αφορά εγκατάσταση περίπου 350 μέτρων ηχοπετασμάτων ενδεικτικού κόστους 1 εκατ. ευρώ εντός ορίων των Δήμων Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς και Αγίου Αθανασίου. Η κατακύρωση του διαγωνισμού προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2019. Τα ηχοπετάσματα αυτά θα τοποθετηθούν βόρεια του παρακαμπτηρίου, μεταξύ του κόμβου Μέσα Γειτονιάς και Αγίου Αθανασίου, και απέναντι από το Τσίρειο στάδιο.

Οι όροι του διαγωνισμού για τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στη λεωφόρο Αρχαγγέλου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2019 με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού το α’ εξάμηνο του 2020. Τα ηχοπετάσματα αυτά θα τοποθετηθούν σε τμήματα της συμβολής της λεωφόρου Αρχαγγέλου με τις οδούς Αχαιών, Αγίου Νεοφύτου και Αγίας Άννης (επί της Σπύρου Κυπριανού). Το κόστος θα ανέλθει στο 1 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, κατά μήκος του παρακαμπτηρίου στην κοινότητα Πύργου, το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει εγκρίνει, με συγκεκριμένους όρους, αιτήματα ιδιωτών για τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στα σύνορα των αναπτύξεών τους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.