Φόρμα αναζήτησης

Πού οδηγείται η βόρεια Κύπρος;Η αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας τον περασμένο Ιούλιο προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη απογοήτευση στην τ/κ κοινότητα, η οποία, σήμερα, βρίσκεται σε κρίσιμη φάση σε σχέση με το μέλλον της και την επιβίωσή της. Τα σενάρια που συζητούνται και στις δύο πλευρές, αναφορικά με το μοντέλο λύσης του Κυπριακού είναι πολλά και διαφορετικά. Σύμφωνα με τον τουρκολόγο Νίκο Μούδουρο μετά την αποτυχία των συνομιλιών, στα κατεχόμενα έχουν επικρατήσει οι εξής δυο σχολές σκέψης: Η τ/κ Δεξιά υποστηρίζει κοινή στρατηγική με την Άγκυρα και συνομοσπονδιακή διευθέτηση του ζητήματος, ενώ η τ/κ Αριστερά προβληματίζεται ανάμεσα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα και στη λεγόμενη σαλαμοποίηση της λύσης. Ο πρώην διευθυντής του Μπαϊράκ, πολιτικός συντάκτης σήμερα της τ/κ  εφημερίδας «Χαβαντίς», Μετέ Τουμερκάν, υποστηρίζει ότι αποκλείεται η συνέχιση των συνομιλιών το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού οι Τουρκοκύπριοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τους Ελληνοκύπριους, δεν εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ούτε πιστεύουν πια ότι επιδιώκει λύση του Κυπριακού όσο και να το επαναλαμβάνει κάθε μέρα στις δημόσιες δηλώσεις του.

Ταϊβανοποίηση

Το ρεπορτάζ από την τ/κ κοινότητα δεν δίνει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο Β της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με το Κυπριακό. Η επικρατούσα εκτίμηση Τουρκοκύπριων αναλυτών είναι ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να ενσωματώσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία και να τα καταστήσει τουρκική επαρχία -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- αλλά θα επιδιώξει να κερδίσουν οι Τουρκοκύπριοι πράγματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης -απευθείας εμπόριο κ.λπ.- με το επιχείρημα ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία ή/και η τουρκοκυπριακή κοινότητα για την αποτυχία των συνομιλιών, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ επισημαίνουν με προβληματισμό και ανησυχία ότι η Άγκυρα έχει βάλει σε εφαρμογή τη σταδιακή ταϊβανοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου, με στόχο να τη μεταμορφώσει σε κράτος-παρία, το οποίο θα εξαρτάται πολιτικά πλήρως από την Τουρκία και θα φιλοξενεί οικονομικές συναλλαγές /πράξεις (και Ευρωπαίων, ακόμα και Ελληνοκυπρίων) που είτε δεν θα είναι νόμιμες είτε θα βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας (στα πρότυπα των λεγόμενων φορολογικών παραδείσων).

Πείραμα με Μαρωνίτες

Στο πλαίσιο της πολιτικής της ταϊβανοποίησης των κατεχομένων, η Άγκυρα αυτή τη στιγμή επιχειρεί ένα στρατηγικό πείραμα. Η πρόσκληση προς τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά τους υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους αποτελεί περίπτωση για μελέτη, όπου θα εξεταστεί το σενάριο ένταξης στο ψευδοκράτος ομάδων Ευρωπαίων πολιτών: Μαρωνίτες σε πρώτο στάδιο, Βαρωσιώτες μεταγενέστερα. Δηλαδή, εάν πετύχει το πείραμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, θα ακολουθήσει απόπειρα επιστροφής των Βαρωσιωτών. Το σενάριο αυτό θέλει την Τουρκία να προτείνει στους Ελληνοκύπριους την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση έναντι αναγνώρισης του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτή την εισήγηση δεν πρόκειται να την κάνει αποδεκτή η ελληνοκυπριακή κοινότητα. Μετά από μια τέτοια άρνηση, θεωρεί η Τουρκία, θα «νομιμοποιείται» να ανοίξει το Βαρώσι υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους.

Άνοιγμα Βαρωσιού

Το επικρατέστερο σενάριο για το άνοιγμα του Βαρωσιού αφορά τη διοίκηση της πόλης από τον τουρκοκυπριακό δήμο της Αμμοχώστου. Η Τουρκία θα αναλάβει την αποκατάσταση ή την κατασκευή νέων υποδομών στη σημερινή πόλη-φάντασμα (εκτίμηση κόστους γύρω στα 5 δισ. ευρώ) και οι τουρκικές και τουρκοκυπριακές εταιρείες θα αναλάβουν να ξανακτίσουν το Βαρώσι, το οποίο θα κατοικείται είτε από Ελληνοκύπριους που θα επιλέξουν να επιστρέψουν, να επανεγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην πόλη τους, είτε από Τούρκους, Τουρκοκύπριους, Βρετανούς και οποιουσδήποτε άλλους Ευρωπαίους ή μη θα αγοράσουν περιουσία από εκείνους τους Βαρωσιώτες που δεν θα θέλουν να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους και θα πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι θα επωφεληθούν μόνον οι Τουρκοκύπριοι όλη εκείνη την οικονομική ανάπτυξη που θα έφερνε στην επανενωμένη Κύπρο το κτίσιμο εκ νέου της Αμμοχώστου…

Τουρκία και ψευδοκράτος επεξεργάζονται ιδέες για άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τη διοίκηση του τουρκοκυπριακού δήμου της Αμμοχώστου.

«Ξεχάστε τη Μόρφου»

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τουρκοκυπριακή πηγή, το θέμα «επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση» έχει τελειώσει οριστικά για τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία. «Θα δείτε σύντομα μια ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής της Μόρφου. Θα δείτε να φυτρώνουν τζαμιά και θεολογικές σχολές σε όλη τη βόρεια Κύπρο. Η ‘ΤΔΒΚ’ θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια σε κομμάτι της Τουρκίας. Θα είναι Τουρκία, αλλά δεν θα είναι Τουρκία… Και η ΕΕ θα πρέπει να μας ανταμείψει και για το 2004, μας το χρωστά από τότε, αλλά και για το σήμερα. Δεν είμαστε εμείς που ευθυνόμαστε για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Και τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ», μάς ανέφερε χαρακτηριστικά Τουρκοκύπριος πολιτικός, που για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

 

Κερδίζει έδαφος η συνομοσπονδία

Η κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό τρέφει τον εθνικισμό και στις δύο κοινότητες, σύμφωνα με τον Νίκο Μούδουρο, ο οποίος εξηγεί τις δυο σχολές σκέψεις στο Κυπριακό που συγκρούονται αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα. «Υπάρχει διχασμός. Από τη μια πλευρά είναι το στρατόπεδο που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια νέα κοινή στρατηγική μεταξύ Άγκυρας – Τουρκοκυπρίων, σε ό,τι αφορά πλέον μια συνομοσπονδιακή διευθέτηση του Κυπριακού. Σε αυτή τη σχολή σκέψης θα μπορούσαμε να εντάξουμε την παράταξη της τουρκοκυπριακής Δεξιάς, όπως και κάποιους νέους πρωταγωνιστές όπως για παράδειγμα ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος δεν κάνει ξεκάθαρα αναφορά σε συνομοσπονδία, όμως, οι επιμέρους του προτάσεις εκεί οδηγούν. Από την άλλη βρίσκεται το στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς, το οποίο είναι ευρύτερο, πολύ πιο ανομοιογενές, σε σύγκριση με αυτό της Δεξιάς. Και το οποίο φαίνεται να είναι εγκλωβισμένο μεταξύ ενός μεγάλου διλήμματος. Του κατά πόσον θα πρέπει να συνεχίσει η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση να υποστηρίζει την περιεκτική λύση του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή μια συνολική συμφωνία όπως ήταν οι παραδοσιακές διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα -κάτω από την αρχή του «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα»- με στόχο ένα δημοψήφισμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ή στη σαλαμοποίηση του προβλήματος. Υπάρχει ένα ρεύμα, το οποίο όλο και ενδυναμώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, που λέει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή τη μορφή των διαπραγματεύσεων, πρέπει να προχωρήσουμε σε σκέψεις για λύση κομμάτι-κομμάτι. Δηλαδή, να επιλύονται (σ.σ. και να εφαρμόζονται) βασικές πτυχές του Κυπριακού χωρίς να περιμένουμε τη συνολική διευθέτηση, την ομοσπονδιακή λύση», ανέφερε ο κ. Μούδουρος, μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107.6.

 

Η κατάρρευση των συνομιλιών αφήνει έδαφος στον εθνικισμό, επισημαίνει ο Νίκος Μούδουρος.

Τουρκοποίηση κατεχομένων

Στην τ/κ κοινότητα, συνέχισε, όποτε δεν υπάρχει πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού, όποτε δεν διεξάγονται συνομιλίες, όπως τώρα που υπάρχει ένα κενό, εξελίσσεται μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση, η οποία είτε εκφράζεται στον δρόμο με τη μορφή κοινωνικών κινημάτων, όπως έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες, είτε υπάρχει μια υποθάλπτουσα κοινωνική κρίση, η οποία μεταφράζεται στην αποξένωση του ίδιου του τουρκοκυπριακού πολιτικού συστήματος. «Αυτή τη στιγμή έχουμε το δεύτερο, τη δεύτερη μορφή της γενικευμένης κρίσης στα κατεχόμενα, όπου δεν υπάρχει στον δρόμο μια έντονη αντίδραση ενάντια στις εξελίξεις, όμως υπάρχει μια επικίνδυνη εξέλιξη. Διότι, η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κυπριακό έχει συνδυαστεί με πάρα πολύ επιθετικά μέτρα από πλευράς της Άγκυρας, εντός της κοινωνίας των Τουρκοκυπρίων. Και δεν είναι μόνον το ζήτημα των Μαρωνιτών, των Βαρωσίων και της Επιτροπής Αποζημιώσεων», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η δράση της εν λόγω επιτροπής έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, διότι αφορά ολόκληρη την κοινωνική δομή των κατεχομένων, ολόκληρη την κοινωνία των Τουρκοκυπρίων. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε στα κατεχόμενα και μεταρρυθμίσεις της Άγκυρας σε σχέση με ζητήματα της παιδείας. Και αυτό είναι κάτι που πολλαπλασιάζει το άγχος, την ανησυχία, από πλευράς της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, για το τι θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο Νίκος Μούδουρος.

 

ΜΕΤΕ ΤΟΥΜΕΡΚΑΝ

«Χάθηκε το μομέντουμ»

Σύμφωνα με τον Μετέ Τουμερκάν -πρώην διευθυντής του Μπαϊράκ, πολιτικός συντάκτης σήμερα στην εφημερίδα «Χαβαντίς»- οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις συνομιλίες πριν τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα και ο κ. Ακιντζί να πει «ναι», η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει, σημείωσε, διότι, όπως είπε, χάθηκε η εμπιστοσύνη. «Πολλοί Τουρκοκύπριοι πιστεύουν ότι ο κ. Αναστασιάδης παίζει παιχνίδια, δεν θέλει λύση του Κυπριακού, δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους. Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δείχνει να μην θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους, δεν υποστηρίζει ΔΔΟ. Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε λύση, οι Ελληνοκύπριοι βρίσκουν μιαν αφορμή για να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Επίσης, οι επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων που σημειώνονται στη νότια Κύπρο -σκίσιμο ελαστικών, γρατζούνισμα αυτοκινήτων σε χώρους στάθμευσης, λεκτικές επιθέσεις στον δρόμο, στην παραλία κ.λπ.- προκαλούν ανασφάλεια στους Τουρκοκύπριους και ξυπνούν μαύρες μνήμες. Η ελληνοκυπριακή Αστυνομία δείχνει απρόθυμη να εξιχνιάσει αυτές τις υποθέσεις. Πριν το 2004, όταν ρωτούσες τους Τουρκοκύπριους εάν ήθελαν να ζήσουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους, λάμβανες αμέσως την αυθόρμητη απάντηση ‘γιατί όχι’. Τώρα πια βλέπεις προβληματισμό. Και αυτό άλλαξε λόγω συμπεριφορών στις νότιες περιοχές», πρόσθεσε.

«Δεν ξέρει κανείς πότε και πώς θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Χάθηκε το μομέντουμ», υποστηρίζει ο Μετέ Τουμερκάν.

Περίοδος εκλογών

Η άποψη του κ. Τουμερκάν είναι ότι χάθηκε το μομέντουμ για λύση του Κυπριακού. «Η περίοδος δεν ευνοεί συνομιλίες. Οι Ελληνοκύπριοι έχετε εκλογές τον Φεβρουάριο. Είτε την άνοιξη είτε τον Ιούλιο του 2018 θα έχουμε και εμείς εκλογές, το 2019 η Τουρκία, και δεν ξέρουμε πότε θα έχει η Ελλάδα. Η επίλυση του Κυπριακού έχει πια περιπλακεί πάρα πολύ. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τώρα. Δεν πρόκειται να συνεχιστούν οι συνομιλίες, δεν επίκεινται δραματικές αλλαγές στα του Κυπριακού και αυτό εξαιτίας του κ. Αναστασιάδη. Και τούτο δεν είναι προπαγάνδα, αυτό πιστεύει η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν ξέρει κανείς πότε και πώς θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Χάθηκε το μομέντουμ», επεσήμανε. Τέλος, ο κ. Τουμερκάν υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι οι Ελληνοκύπριοι να μιλούν με τους σωστούς Τουρκοκύπριους, με αυτούς που εκφράζουν την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων ώστε να έχουν υπόψη τους την πραγματική εικόνα σε ό,τι αφορά τα θέλω και τα μπορώ της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Και το αντίστροφο. Για να συζητάμε ρεαλιστικά. Η στρεβλή εικόνα δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Κύπρο, δεν πρόκειται να αφήσει την Κύπρο στους Έλληνες. Στο πλαίσιο μιας διευθέτησης του Κυπριακού, η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους», συμπλήρωσε, καταλήγοντας ότι πρέπει όλοι οι Κύπριοι να έχουμε υπόψη μας ότι εάν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, η ζωή και ο χρόνος θα δώσει λύσεις που μπορεί στο τέλος να μην μας αρέσουν καθόλου, αλλά δεν θα υπάρχει επιστροφή.

 

 

 

 

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.