Φόρμα αναζήτησης

Πόσο μας κοστίζει η θέρμανση;

Ο φετινός χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς, με την πλειονότητα των πολιτών να ψάχνει τρόπους για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Καταγράφονται εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες δύο βδομάδες, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, όπου τα βράδια ο υδράργυρος πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Πλέον πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν τις ξυλόσομπες ως μέσο θέρμανσης, ενώ το τζάκι δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των σπιτιών ορεινών περιοχών. Αν και θεωρούνται ένας φθηνότερος τρόπος θέρμανσης συγκριτικά με τις θερμάνσεις πετρελαίου ή άλλα μέσα που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ θερμοσυσσωρευτές), παρατηρείται, τουλάχιστον φέτος, αύξηση στην τιμή των καυσόξυλων της τάξης του 5% συγκριτικά με πέρυσι. Υπάρχει βεβαίως λόγος που η τιμή τους έχει ανέβει. «Τα καυσόξυλα είναι δυσεύρετα και η ζήτησή τους αυξάνεται κατακόρυφα», εξηγεί στον «Π» ο ιδιοκτήτης επιχείρησης πώλησης καυσόξυλων Θράσος Χρηστάτος.

Εισαγωγές καυσόξυλων

Τα περισσότερα καυσόξυλα εισάγονται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αφού η Κύπρος διαθέτει μόνο καυσόξυλα της κατηγορίας πεύκου, όπως σημείωσε ο κ. Χρηστάτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος του πεύκου ανέρχεται στα 80 με 100 ευρώ – πρόκειται για μεγάλη σακούλα με όγκο 0,85 του κυβικού μέτρου, Αντίστοιχα, είπε, το κόστος των καυσόξυλων της κατηγορίας ελιάς, οξιάς και δρυός, τα οποία εισάγονται από τις προαναφερθείσες χώρες, ανέρχεται στα 135 ευρώ (μεγάλη σακούλα).

Υπολογίζεται ότι μια οικογένεια η οποία διαθέτει ενεργειακό τζάκι σε ένα σπίτι 150 τ.μ. χρειάζεται τον χρόνο περίπου 4 μεγάλες σακούλες καυσόξυλα για τη θέρμανση του χώρου της. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο θέρμανσης εάν το σπίτι διαθέτει ενεργειακό τζάκι, το οποίο θα εκπέμπει θερμό αέρα και στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού, μέσω ειδικών εγκαταστάσεων. Τα σύγχρονα αυτά ενεργειακά τζάκια τοποθετούνται κυρίως σε νεόδμητα σπίτια, ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες μετατρέπουν τα παλιά τους, ανοιχτού τύπου, τζάκια σε ενεργειακά, ανέφερε ο κ. Χρηστάκος.

Ποιότητα καυσόξυλων

Δεν είναι εύκολο να πούμε με αξιοπιστία πόσο κοστίζουν συνολικά τα καυσόξυλα που χρειάζεται μια οικογένεια τον χειμώνα, υπογράμμισε ο κ. Χρηστάτος. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, όπως είναι η ποιότητα του τζακιού, είπε. Για παράδειγμα, το ενεργειακό τζάκι έχει εκπληκτική απόδοση, η οποία ανέρχεται στο 75%, ενώ η απόδοση σε ανοιχτού τύπου τζάκι φθάνει μόλις το 9%.

Ειδικότερα, για μια οικογένεια που ζει σε σπίτι 150 τ.μ. μπορεί το κόστος της θέρμανσης (με χρήση καυσόξυλων) να ανέλθει σε περίπου 500 ευρώ τον χρόνο.

Η τιμή αυτή τριπλασιάζεται όταν πρόκειται για τζάκια ανοιχτού τύπου, εξήγησε ο κ. Χρηστάτος. «Τα τζάκια αυτά δεν μπορούν να ζεστάνουν όλο το σπίτι, παρά μόνο το δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται. Λειτουργούν κυρίως για ψυχαγωγία με την παρέα, για σύντομη χρονική διάρκεια», ανέφερε.

Άλλοι τρόποι

Δεν διαθέτουν όμως όλα τα σπίτια τζάκι ή ξυλόσομπα. Πολλά νοικοκυριά έχουν επιλέξει θέρμανση πετρελαίου, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως και συστήματα που απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια.

Πόσο όμως πληρώνουν γι’ αυτούς τους τρόπους θέρμανσης οι συμπολίτες μας;

H τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για φέτος κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τον περσινό χειμώνα. Αναλυτικότερα, η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης παγκύπρια κυμαίνεται στα 0,820 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων, που δημοσιεύθηκαν στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Η έρευνα δείχνει ότι παγκύπρια η χαμηλότερη τιμή είναι 0,548 ευρώ, ενώ η υψηλότερη είναι 0,899 ευρώ. Αντίθετα, πέρυσι τέλος του Φεβρουαρίου 2019 η λιανική τιμή ήταν 0,828 ευρώ, όπως αναδεικνύουν στοιχεία από το παρατηρητήριο λιανικών τιμών πετρελαίου θέρμανσης, τα οποία δημοσίευσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Τον Μάρτιο του 2019 η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν ελαφρώς υψηλότερη, 0,832 ευρώ, από τη μέση τιμή που ίσχυε τον Φεβρουάριο του 2019.

Σταθερότητα ΑΗΚ

Στο μεταξύ, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκε και το κόστος χρέωσης της θέρμανσης από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Φέτος, παρατηρήθηκε μια πολύ μικρή μείωση, της τάξης του 1%, σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός οικιακού πελάτη με 800 κιλοβατώρες για δύο μήνες στοιχίζει 180 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Όσον αφορά το κόστος της θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν κλιματιστικό οκτώ ώρες την ημέρα, για τη μηνιαία θέρμανση ενός δωματίου, ανέρχεται στα 44,50 ευρώ (9.000 BTU), στα 64 ευρώ (12.000 BTU) και στα 92 ευρώ (18.000 BTU), σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τιμή της kWh, 23,16 σεντ, (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και τέλους ΑΠΕ), από μέσες τιμές στατιστικών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση του κλιματιστικού ανά δωμάτιο, το κόστος ανά ημέρα ανέρχεται σε 1,48 ευρώ (9.000 BTU), 2,13 ευρώ (12.000 BTU) και 3,06 ευρώ (18.000 BTU), σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Πότε βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη…

Aπό τα είδη της θέρμανσης με το υψηλότερο κόστος είναι η χρήση ηλεκτρικού σώματος (2000 watt), το οποίο εάν λειτουργεί 8 ώρες τη μέρα κοστίζει 3,71 ευρώ ανά ημέρα και 111 ευρώ ανά μήνα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, τα αερόθερμα είναι επίσης ενεργοβόρα με μεγάλο κόστος. Η μηνιαία κοστολόγηση της θερμάστρας αλογόνου (1.100 watt, halogen) υπολογίζεται στα 61 ευρώ για ένα δωμάτιο με λειτουργία 8 ώρες την ημέρα, είπε.

Υψηλό είναι και το κόστος της θέρμανσης με θερμοσυσσωρευτές, αν και επηρεάζει μια μικρή μερίδα του πληθυσμού, αφού μόνο 20.000 σπίτια διαθέτουν αυτού του είδος τη θέρμανση, τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Συγκεκριμένα, η θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές (ειδική διατίμηση 56) κοστίζει 144 ευρώ τον μήνα για ένα μέσο διαμέρισμα με τρία υπνοδωμάτια, ένα σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο το οποίο καταναλώνει 930 kWh. Αναλυτικότερα, έχουν κόστος 15,51 σεντ / kWh (συμπεριλαμβανομένων των ΦΠΑ + ΑΠΕ).

Με την εφαρμογή των νέων διατιμήσεων τον Σεπτέμβριο του 2017, με βάση την κοστοστρέφεια θα προέκυπτε αύξηση 49% στη διατίμηση αυτή, ωστόσο η ΑΗΚ ανέλαβε πρωτοβουλία και συνεχίζει να καλύπτει μέχρι το τέλος του 2020, σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής όμως θα πρέπει να προσαρμοστεί και η διατίμηση αυτή στα επίπεδα κοστοστρέφειας.

Ο αριθμός των πελατών της διατίμησης 56 (εναποθήκευσης θερμικής ενέργειας – θερμοσυσσωρευτές) είναι 20.388.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.