Φόρμα αναζήτησης

Πώς θα ψηφίσουν αύριο στην Ολομέλεια για τη Λίστα Γιωρκάτζη; 

Στάληκε σήμερα στους βουλευτές η έκθεση που ετοίμασε η ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων η οποία συνήλθε σε δύο συνεδρίες ( 10 και 13 Ιουλίου 2020) για να συζητήσει και να καταλήξει σε εισήγηση προς την ολομέλεια του σώματος για δημοσιοποίηση ή μη αυτούσιας της λεγόμενης «Λίστας Γιωρκάτζη» αύριο 17 Ιουλίου 2020. Η ad hoc Επιτροπή λοιπόν σύμφωνα με την έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα κατατέθηκαν ενώπιόν της (ουσιαστικά μόνο τα έγγραφα των τραπεζών), κατέληξε σε σχέση με το ζήτημα της δημοσιοποίησης ή μη αυτούσιας της Λίστας, σύμφωνα με τους δοθέντες ειδικούς όρους εντολής, στις ακόλουθες θέσεις:

  • Τα μέλη της από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη θεωρούν ότι η Λίστα ως έχει κατατεθεί περιέχει λανθασμένα και ανακριβή στοιχεία, τα οποία δυνατόν να οδηγήσουν σε λανθασμένες εντυπώσεις και παραπλάνηση του κοινού και ως εκ τούτου η εισήγησή τους προς την ολομέλεια του σώματος συνίσταται σε παραπομπή αυτής στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς διόρθωση και/ή επικαιροποίησή της υπ’ ευθύνη του και ακολούθως δημοσιοποίησής της από τη Βουλή αυτούσιας στις 31 Ιουλίου 2020, ως αυτή θα έχει διορθωθεί και επικαιροποιηθεί. Σύμφωνα με την ίδια θέση, η επικαιροποίηση πρέπει να διαλαμβάνει την εξέταση των περιληφθέντων σε αυτήν προσώπων, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά πράγματι εμπίπτουν στον όρο ΠΕΠ, όπως και κατά πόσο τα αντίστοιχα δάνεια ορθά και σύμφωνα με τις σχετικές εποπτικές οδηγίες έχουν χαρακτηρισθεί ως μη εξυπηρετούμενα. Ταυτόχρονα όμως, οι ίδιοι βουλευτές εισηγούνται να δοθεί το δικαίωμα ακρόασης στα άμεσα επηρεαζόμενα πρόσωπα από την επιτροπή και κατάθεσης των απόψεών τους εντός της ως άνω καθοριζομένης προθεσμίας.
  • Τα μέλη της επιτροπής από ΔΗΣΥ, Οικολόγους και ΕΛΑΜ παρότι εξέφρασαν, επίσης, επιφυλάξεις ως προς τον μειωμένο βαθμό επιμέλειας που επιδείχθηκε κατά την ετοιμασία της Λίστας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται λάθη και ανακρίβειες, έτσι που αυτή τελικά να χρήζει διόρθωσης και επικαιροποίησης, δήλωσαν ότι η εισήγησή τους προς την ολομέλεια του σώματος είναι η δημοσιοποίηση αυτούσιας της Λίστας στις 17 Ιουλίου 2020, καθότι μη δημοσιοποίησή της και επί μακρόν συζήτηση του όλου θέματος προκαλεί φθορά και πλήττει το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον.

Τονίζεται πως στην έκθεση περιλαμβάνεται και η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σύμφωνα με την οποία «η Λίστα μπορεί να δημοσιευτεί, μόνο εφόσον αποτελεί ολοκληρωμένη κατάσταση που περιλαμβάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα όλων των ΠΕΠ, που έτυχαν ευνοϊκής ή προνομιακής μεταχείρισης, στη βάση των πιο πάνω κριτηρίων. Η δημοσίευση ημιτελούς Λίστας με κάποια επιλεκτικά δεδομένα, δεν εξυπηρετεί τις Αρχές της Αναλογικότητας, της Διαφάνειας και της Λογοδοσίας».

Υπό το φως των πιο πάνω, η ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή υποβάλλει στην ολομέλεια του σώματος δύο σχέδια Απόφασης προς έγκριση δυνάμει του άρθρου 78 του Συντάγματος, στα οποία έχουν ενσωματωθεί οι επιμέρους δύο εισηγήσεις προς λήψη τελικής απόφασης από το σώμα στο εν λόγω στάδιο συζήτησης. Καταληκτικά σημειώνεται πως έχει σημασία ποια εισήγηση θα τεθεί πρώτη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.