POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πώς, πότε και γιατί αποστρατεύεται ένας Αξιωματικός; 

 

Οι άριστοι, οι άχρηστοι, οι άσχετοι και οι αχρείαστοι – Ιστορίες του στρατού, περί αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και κοινής λογικής.
kateliadi@politis-news.com

Στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε διαφάνεια και αξιοκρατία και μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα για σωστή αξιολόγηση και αξιοποίηση των καλύτερων μυαλών και τεχνοκρατών, δεσμεύθηκε για ένα καλύτερο κράτος, ικανό να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις και να αδράξει τις ευκαιρίες. Για ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό και φιλικό.

[rml_read_more]

Ένα κράτος αξιοπρέπειας και σεβασμού που θα αντικρίζει τον πολίτη ισότιμα, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων του και όχι στη βάση των γνωριμιών και των προσβάσεών του. Οκτώ χρόνια μετά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε να έχουμε το κράτος που όλοι γνωρίζουμε και την αξιοποίηση των άριστων των αρίστων των κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν αυτού. Ίσως πλέον να έχει σημασία να αρχίσουμε να διηγούμαστε ιστορίες ανθρώπων αυτού του τόπου, μήπως και πάει καλύτερα το μήνυμα εκεί που πρέπει, διότι οι γενικεύσεις και οι απρόσωπες αναφορές, όσο έντονες κι αν είναι, φαίνεται να αποτελούν την άμμο για να κρύβουν οι στρουθοκάμηλοι μέσα το κεφάλι τους.

Το «όχι» του 2018

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία (εν αποστρατεία;) Α.Ζ., είναι γέννημα του 1964, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, πέρασε από διάφορες άλλες σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού (μεταξύ αυτών και του φημισμένου Διακλαδικού Κολεγίου Άμυνας της Γαλλίας), κάτοχος MBA και πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μιλά αγγλικά και γαλλικά. Από τα καλύτερα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, πάνω στον οποίο το κράτος επένδυσε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, για απόκτηση άρτιας εκπαίδευσης και επιπλέον ακαδημαϊκών προσόντων. Όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το 2018 του ζητήθηκε ρουσφέτι για πολλοστή φορά, αρνήθηκε ως συνήθως, αλλά τούτη η φορά δεν ήταν όπως οι άλλες, διότι εξυπηρέτηση ζήτησε στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε περάσει προηγουμένως και από άλλα σημαντικά πόστα.

Συμπτωματικά

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Α.Ζ. διεκδίκησε τη θέση του Ακόλουθου Άμυνας στην Ουάσινγκτον – είχε υπηρετήσει σε ανάλογη θέση στην Αθήνα για μια τετραετία. Παραμονή της συνέντευξής του, πληροφορήθηκε ότι ανθυποψήφιός του το τελευταίο διάστημα έψαχνε σχολείο για τα παιδιά και δουλειά για τη σύζυγό του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στη συνέντευξή του ενώπιον του τότε υπουργού Άμυνας και νυν βοηθού γενικού εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, αμφισβήτησε τη διαδικασία επιλογής, χαρακτηρίζοντάς την ως μη θεσμοθετημένη, και ζήτησε και εξαιρέθηκε από τη διαδικασία επιλογής. Την επομένη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα – συμπτωματικά επιλέχθηκε ο αξιωματικός που έψαχνε σχολείο για τα παιδιά και δουλειά για τη σύζυγό του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Τιμωρήθηκε;

Μερικές μέρες μετά, ανακοινώθηκαν κρίσεις, προαγωγές και αποστρατείες στην Εθνική Φρουρά (ΕΦ). Στις μεταθέσεις που ακολούθησαν, ο συνταγματάρχης Α.Ζ. βρέθηκε στη Λεμεσό, σε θέση για αντισυνταγματάρχη. Η απάντηση που έλαβε στην επιστολή του προς τον Αρχηγό ΕΦ, με την οποία του ζητούσε να μετακινηθεί σε θέση ανάλογη των προσόντων και του βαθμού του, έλεγε ότι το αίτημά του εξετάζεται και θα ικανοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω. Σε νέα επιστολή, μέσω της οποίας έθετε το ερώτημα κατά πόσον η μετάθεσή του έγινε εν είδει τιμωρίας, έλαβε και πάλι απάντηση ότι το αίτημά του εξετάζεται – ήταν σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για μεταθέσεις συνταγματαρχών.

«Διοικούσε καρέκλα»

Στις 6 Μαΐου 2020, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων -αποτελούμενο από τον τότε υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή- με εισηγητή τον Αρχηγό της ΕΦ, συνήλθε σε σύνοδο και αποφάσισε, βάσει των κανονισμών που διέπουν τις προαγωγές και αποστρατείες της Εθνικής Φρουράς, την αποστρατεία, μεταξύ άλλων, του εν λόγω συνταγματάρχη, καθώς και την προαγωγή αριθμού άλλων. Στους συνταγματάρχες που προήχθησαν ήταν και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του υπουργού Άμυνας, ο οποίος δεν διέθετε τον απαιτούμενο χρόνο διοικήσεως για προαγωγή. Διοικούσε την καρέκλα του, όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα [σελίδα 1453/πρακτικά Βουλής, 13/3/2020]. Ο συνταγματάρχης προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020 και αμφισβήτησε την αποστρατεία του, αλλά και την προαγωγή τεσσάρων άλλων στον βαθμό του ταξίαρχου αντί του ιδίου, δηλαδή αμφισβήτησε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων.

Μίλησε το δικαστήριο

Στις 8/12/2020, το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την αποστρατεία του Α.Ζ. και παράλληλα ακύρωσε και τις προαγωγές των τεσσάρων ταξιαρχών. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «Από τις διατάξεις της δευτερογενούς νομοθεσίας, επιβάλλεται η προηγούμενη αξιολόγηση αριθμού παραγόντων, προτού το συμβούλιο καταλήξει σε τερματισμό -ευδόκιμο έστω- υπηρεσίας αξιωματικού […]. Θα έπρεπε να μελετηθούν οι ανάγκες μετεξέλιξης και οι λοιπές απαιτήσεις, ποιοτικές, ποσοτικές του Στρατού, κατά κλάδο και σώμα, ως επίσης να εξεταστεί και το κατά πόσον παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματικούς κατώτερου βαθμού προς ανέλιξη. Ήταν επίσης ρητή υποχρέωση του συμβουλίου, εκ των κανονιστικών διατάξεων, προτού ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του εδαφίου (β) του κανονισμού 38(8), να προηγηθεί εξατομικευμένη έρευνα για τον υπό κρίση αξιωματικό, σε σχέση με την επαγγελματική του κατάρτιση και σταδιοδρομία και τη δυνατότητα για περαιτέρω προσφορά του στην υπηρεσία. Απλή εξέταση των πρακτικών του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων, καταδεικνύει τη μη συμμόρφωση του συμβουλίου με τα όσα επιτάσσονται εκ του σχετικού κανονισμού, αφού τα όσα καταγράφονται, συνιστούν απλή επανάληψη του κανονιστικού πλαισίου, χωρίς να παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα εξατομικευμένα.

Αναφέρεται στα πρακτικά του συμβουλίου, ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, μετά από προσωπική του έρευνα παρουσίασε όλα τα πιο πάνω απαιτούμενα στοιχεία, των οποίων έγινε διεξοδική ανάλυση. Πουθενά όμως δεν εντοπίζονται τα στοιχεία αυτά, ούτε περιγράφονται στα επίδικα πρακτικά, αλλά ούτε και περιέχονται στο Τεκμήριο 1 που κατατέθηκε κατά το στάδιο των προφορικών διευκρινίσεων. Αναφέρθηκε, από το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων, η ενεργοποίηση των προνοιών του ευδόκιμου τερματισμού της υπηρεσίας του αιτητή, για λόγους δημοσίου συμφέροντος […]. Εξέταση των πρακτικών του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων, δεν αποκαλύπτει τους λόγους δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους οι καθ’ ων η αίτηση οδηγήθηκαν στην επίδικη απόφαση. Η γενική και αόριστη αναφορά στις κανονιστικές διατάξεις, δεν αρκεί, αφού δεν επιτρέπει τον δικαστικό έλεγχο».

Τρεις μέρες

Την επομένη, 9/12/2020, ο Α.Ζ. επανήλθε στη θέση του, παρουσιάστηκε ενώπιον του Αρχηγού ΕΦ, ο οποίος εκπλάγηκε όταν τον είδε γιατί δεν γνώριζε για τη δικαστική απόφαση, όπως του είπε. Στις 10/12/2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ μετέθεσε με διαταγή τον συνταγματάρχη ως υποδιοικητή σε θέση υψηλής ευθύνης. Στις 11/12/2020, ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς ενημέρωσε τον Α.Ζ. ότι το Ανώτατο Συμβούλιο συνήλθε και τον αποστράτευσε εκ νέου (και προήχθησαν εκ νέου οι τέσσερις που την προαγωγή τους είχε ακυρώσει το Διοικητικό Δικαστήριο τρεις ημέρες πριν). Σύμφωνα με τους Κανονισμούς περί Προαγωγών και Αποστρατειών της Εθνικής Φρουράς, τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων, ο υπουργός Άμυνας ως πρόεδρος του συμβουλίου ενημερώνει σχετικά τον Αρχηγό ΕΦ καθώς και άλλους δύο υπουργούς. Αμέσως ο Αρχηγός ΕΦ θα πρέπει να ενημερώσει τον/τους αξιωματικό/ούς (ειδικά εάν πρόκειται περί έκτακτων κρίσεων). Ο δε γραμματέας του συμβουλίου παραδίδει στα μέλη του συμβουλίου κατάσταση με τους προς κρίση αξιωματικούς και περίληψη του φακέλου του καθενός προς σχετική μελέτη/προετοιμασία, για να επιλεγούν οι καλύτεροι, οι πλέον παραγωγικοί, αυτοί που πληρούν τα κριτήρια.

Ίσως να διακτινίστηκαν

Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, λοιπόν, εκδόθηκε στις 8/12/2020 στις 9:00 το πρωί. Άρα, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας που εκπροσωπούσε τη Δημοκρατία μελέτησε την απόφαση, ενημέρωσε τον προϊστάμενο του Τομέα Διοικητικού Δικαίου και στη συνέχεια ενημερώθηκε το Υπουργείο Άμυνας, ο γενικός διευθυντής του οποίου μέσω του γραμματέα του συμβουλίου, την ίδια ημέρα, δηλαδή 8/12/2020 -τρεις εργάσιμες ημέρες πριν τις κρίσεις όπως προνοεί ο νόμος- με επιστολή του ενημέρωσε τον διευθυντή του Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΦ και τον Αρχηγό ΕΦ ότι θα γίνουν έκτακτες κρίσεις, ώστε να ενημερωθούν αμέσως οι προς κρίση αξιωματικοί. Ο Α.Ζ. ισχυρίζεται ότι συναντήθηκε το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου 2020 με τον Αρχηγό ΕΦ, ο οποίος δεν είχε ιδέα για την απόφαση του δικαστηρίου και δεν του έκανε καμία αναφορά για επικείμενες κρίσεις. Ωστόσο, τρεις ημέρες πριν το συμβούλιο -όπως προνοεί ο νόμος, ο υπουργός Άμυνας, με επιστολή του ημερομηνίας 8/12/2020, φαίνεται να ενημέρωσε τον Αρχηγό ΕΦ, και τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας ότι στις 11/12/2020 και ώρα 8:00 το πρωί, ήταν προγραμματισμένη σύγκληση του Συμβουλίου Κρίσεων. Παράλληλα, στις 8/12/2020, την ίδια ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου και τρεις ημέρες πριν τις κρίσεις, όπως προνοεί ο νόμος, ο γραμματέας του συμβουλίου πρέπει να μελέτησε την απόφαση του δικαστηρίου, να ετοίμασε κατάσταση με τους προς κρίση αξιωματικούς, περίληψη του περιεχομένου του φακέλου του καθενός και να τα παρέδωσε όλα στα μέλη του συμβουλίου για προετοιμασία. Τρεις ημέρες μετά, το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου 2020, συνήλθε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, έγινε η παρουσίαση του θέματος από τον εισηγητή (Αρχηγός ΕΦ), μελετήθηκαν οι φάκελοι του καθενός αξιωματικού ξεχωριστά, λογικά πρέπει να αναλύθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, ετοιμάστηκε πρακτικό, υπογράφηκε από τα μέλη και ετοιμάστηκε πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Όλα αυτά σε λιγότερο από μία μόνον ώρα, αφού οι τρεις υπουργοί, η ώρα 9:00 το πρωί ήταν στο Προεδρικό για την προγραμματισμένη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (είναι για να διερωτάται λογικά κάποιος, τι σόι έρευνα και μελέτη έγινε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της 8ης Δεκεμβρίου του 2020, στην οποία σημειώνεται: «Θα έπρεπε να μελετηθούν οι ανάγκες μετεξέλιξης και οι λοιπές απαιτήσεις, ποιοτικές, ποσοτικές του Στρατού, κατά κλάδο και σώμα» κ.λπ. όπως αναφέρονται πιο πάνω). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζε στο εξωτερικό, απουσίαζαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, άρα η ατζέντα της συνόδου του Υπουργικού Συμβουλίου δεν μπορούσε να αλλάξει (Άρθρο 56 του Συντάγματος). Υπάρχει και η σχετική απόφαση του Υπουργικού Αυμβουλίου αρ. 84.426 της 1ης Μαρτίου 2018, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 5/4/2018. Άλλαξε όμως (ποιος πρόσθεσε το θέμα των κρίσεων; πότε; με ποιο δικαίωμα; το γνώριζε/γνωρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης;) και κυρώθηκαν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων. Ο Α.Ζ. αποστρατεύτηκε εκ νέου οι δε τέσσερις αξιωματικοί επαναπροήχθησαν (μόνον ο ένας μιλούσε ξένη γλώσσα).

Ξανά στο δικαστήριο

Στις 21/12/2020, ο Α.Ζ. προσέφυγε εκ νέου στο Διοικητικό Δικαστήριο με μονομερές διάταγμα, ζητώντας να ακυρωθεί η αποστρατεία του, καθώς και η εκ νέου προαγωγή των τεσσάρων αξιωματικών. Στις 10 Φεβρουαρίου 2021, το Συμβούλιο Κρίσεων αποστράτευσε τελικά και τους τέσσερις επαναπροαχθέντες της 11ης Δεκεμβρίου 2020. Στις 16/2/2021, ο Α.Ζ. παρουσιάστηκε στο ΤΑΕ Αρχηγείου και παρέδωσε πολυσέλιδη κατάθεση/τεκμήρια, ζητώντας να γίνει διερεύνηση για διάπραξη ποινικών αδικημάτων από δημόσιους λειτουργούς (συμπεριλαμβανομένων των τριών υπουργών Άμυνας, Εσωτερικών, Γεωργίας). Στις 25/2/2021, το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε το μονομερές διάταγμα και όρισε την 30ή Μαρτίου 2021 για διευκρινίσεις. Χθες, Σάββατο 13/3/2021, ο Α.Ζ. κλήθηκε στο ΤΑΕ για συμπληρωματική κατάθεση αναφορικά με την καταγγελία του.

Για τα παιδιά

«Ο Στρατός δεν έχει λογική», «αποστρατεύονται οι παλιοί για να αποσυμφορηθεί η πυραμίδα των ανελίξεων», «όχι δεν είδα παρεμβάσεις κομμάτων αλλά άκουσα πολλά», «έτσι είναι, μπορεί να είσαι ο καλύτερος, να έχεις όλα τα προσόντα, και να έρθει μία μέρα το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων και να σε αποστρατεύσει», «this is Cyprus», «μπορεί να αποστρατεύουν μαζικά ικανότατους αξιωματικούς μέχρι να φθάσουν γρήγορα σε εκείνους που θέλουν να προάγουν, ναι συμβαίνει». Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που λέχθηκαν από στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και του Στρατού, με τα οποία συνομίλησε ο «Π» για τις ανάγκες αυτού του ρεπορτάζ. Ρώτησα τον Α.Ζ. γιατί επέλεξε αυτόν τον δρόμο – δικαστήρια, κόντρες και άλλες τέτοιες, μάλλον μάταιες και αδιέξοδες, ταλαιπωρίες. «Για να μπορώ να βλέπω τα παιδιά μου στα μάτια, όταν τους μιλώ και τους λέω να παλεύουν για το δίκιο, τη δημοκρατία και την πατρίδα μας» απάντησε. Μακάρι να μπορούν και οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την ιστορία να βλέπουν τα παιδιά τους στα μάτια.

Απαντήσεις από τέως και νυν ΥΠΑΜ

Για την υπόθεση του Α.Ζ., ο «Π» έλαβε το εξής σημείωμα σε σχέση με τις διευκρινίσεις που ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη: «Το Υπουργείο Άμυνας, αναφορικά με τα ερωτήματά σας σχετικά με τον ‘ευδόκιμο τερματισμό’ της υπηρεσίας συγκεκριμένου αξιωματικού, επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα: Μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για ακύρωση της απόφασης για ευδόκιμο τερματισμό της υπηρεσίας του υπόψη αξιωματικού το έτος 2020, ο υπουργός Άμυνας, σεβόμενος την πιο πάνω απόφαση, συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Κρίσεων, όπως καθορίζουν οι σχετικοί κανονισμοί, για επανεξέταση της υπόθεσης. Κατά τη λήψη της απόφασης τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες και οι προθεσμίες που καθορίζονται στον περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμο και στους σχετικούς κανονισμούς των αξιωματικών. Αναφορικά με τον ισχυρισμό για ‘έκδηλή παρανομία’ στη διαδικασία, στην οποία επικεντρώνονταν οι επικρίσεις που διατυπώνονταν, σημειώνεται ότι στις 25/2/2021 έχει εκδοθεί σχετική ενδιάμεση απόφαση, στο πλαίσιο ατομικής προσφυγής που καταχώρισε ο ενδιαφερόμενος αξιωματικός από το δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του για έκδοση προσωρινού διατάγματος επειδή, μεταξύ άλλων, δεν αποδείχθηκε η ‘έκδηλη παρανομία’.

Τα όσα δε επιπρόσθετα αναφέρονται σε ανακοινώσεις και δημοσιεύματα αποτελούν επίδικα ζητήματα, τα οποία θα εξεταστούν από το δικαστήριο στο πλαίσιο της εκδίκασης της πιο πάνω προσφυγής και ενόψει της έκδοσης της τελικής απόφασης. Το υπουργείο δεν προτίθεται να τοποθετηθεί επ’ αυτών, ώστε να αφεθεί το δικαστήριο ανεπηρέαστο από οποιονδήποτε. Όσον αφορά το ερώτημά σας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αξιολόγηση για τις προαγωγές και τις αποστρατείες, καθώς και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη, αναφέρονται με λεπτομέρειες στους Περί Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Αξιωματικών) Κανονισμοί 2016 (ΚΔΠ 351/2016). Τέλος, δεν είχαμε καμία επίσημη πληροφόρηση για καταγγελία στην Αστυνομία πέραν των όσων διέρρευσαν στον Τύπο».
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο τέως υπουργός Άμυνας και νυν βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει γιατί εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίου». Σημειώνεται ότι ο κ. Αγγελίδης ως υπουργός Άμυνας έλαβε αποφάσεις σε σχέση με τις κρίσεις αξιωματικών του Στρατού και σήμερα, ως βοηθός γενικός εισαγγελέας, έχει ενώπιόν του (στη Νομική Υπηρεσία) προσφυγές για τις αποφάσεις του.

 

 

Τάση προς μικρότερα κόμματα αποδυναμώνοντας τους πόλους

 

Υπόθεση Ναβάλνι: Η δημοκρατία στον γύψο – Συλλήψεις 170 βουλευτών

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.