Φόρμα αναζήτησης

Nέο πακέτο οικονομικών μέτρων: Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας που περιέγραψε χθες με λεπτομέρεια ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης συμπληρώνει τα εργαλεία που έχει σήμερα στη διάθεσή της η μέση κυπριακή επιχείρηση για να διαχειριστεί την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Το συνολικό ύψος των νέων παρεμβάσεων ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μια επιχείρηση ωφελείται από:

  • Επιδότηση του μισθολογικού κόστους, με τα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, τα οποία έχουν ισχύ μέχρι τις 12 Ιουνίου και θα υπάρξει επέκταση ώς τις 12 Οκτωβρίου για κλάδους που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
  • Απευθείας κρατική χορηγία που κυμαίνεται από 1.250 ώς 6.000 ευρώ για επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Η δαπάνη εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ.
  • Επιδότηση επιτοκίου για νέα επιχειρηματικά δάνεια. Το μέτρο της επιδότησης επιτοκίου αφορά και νέα στεγαστικά δάνεια. Το μέτρο κοστολογείται στα 200 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Η επιδότηση δεν αλλάζει το προφίλ ρίσκου του δανειολήπτη, αλλά διευκολύνει την αποπληρωμή του δανείου και λειτουργεί ως κίνητρο για τη ζήτηση δανείων.
  • Δυνατότητα λήψης νέου δανείου με χαμηλό επιτόκιο μέσω υφιστάμενων και νέων σχεδίων εγγύησης δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Αν η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων και της εστίασης διευκολύνεται περαιτέρω με τη μείωση του ΦΠΑ στο 5% για την περίοδο 1/7/2020-10/1/2021.

Νέα ρευστότητα

Στο μείζον θέμα της παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, μετά το ναυάγιο με την υιοθέτηση του αρχικού σχεδίου για παροχή κρατικής εγγύησης, η κυβέρνηση επιστρατεύει τον δοκιμασμένο μηχανισμό δανειοδότησης επιχειρήσεων μέσω των εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Συνολικά, τρία διαφορετικά σχέδια μπορούν να ενεργοποιήσουν δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Η εμπειρία από το υφιστάμενο σχέδιο παροχής κρατικής εγγύησης στην ΕΤΕπ για τη χορήγηση δανείων μέσω του τραπεζικού συστήματος δείχνει ότι τα τρία εργαλεία μπορούν να αποδειχθούν λειτουργικά για τις επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο σχέδιο έχουν υπογραφεί 14 διαφορετικές συμφωνίες εγγύησης με 10 από τις 12 κυπριακές τράπεζες, συνολικού ύψους 930 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια δίνονται με τραπεζικά κριτήρια και υπάρχει έλεγχος από την ΕΤΕπ.

Ειδικότερα:

1ον Σχέδιο Παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για το Σχέδιο Παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς ΕΤΕπ την αύξηση της εγγύησης που παρέχει κατά 500 εκατ. ευρώ, από το 1 δισ. ευρώ. Το εν λόγω σχέδιο είναι άμεσα διαθέσιμο. Δικαιούχοι είναι κυπριακές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 3.000 εργαζομένους. Τα επιτόκια είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια που θα χρέωναν τα τραπεζικά ιδρύματα χωρίς τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, καθώς το σχέδιο προβλέπει οικονομικό πλεονέκτημα τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίας μονάδας (50 μονάδες βάσεις). Πρόσθετα, τα επιτόκια για δάνεια τα οποία συνάπτονται από αυτό το σχέδιο μπορούν να τύχουν επιδότησης από το «Κυβερνητικό Σχέδιο Επιδότησης του Επιτοκίου». Παρέχεται μεγάλη διάρκεια δανείου αποπληρωμής (μέχρι 12 χρόνια), επιλογή για σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο. Το επιτόκιο είναι πιο χαμηλό, κατά 0,50%, σε επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος «Jobs for Youth».

2ον Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων.

Η σύσταση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (ΠΤΕ) εγκρίθηκε από το δ.σ. της ΕΤΕπ μόλις την περασμένη Τρίτη. Το ταμείο θα παραχωρεί απευθείας εγγυήσεις μέχρι και 80% προς τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι ένα εργαλείο πρώτης γραμμής, λόγω της υψηλής εγγύησης. Δημιουργήθηκε για να έχουν οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε επαρκή ρευστότητα ώστε να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση. Το ΠΤΕ είναι ένα από τα εργαλεία του πρώτου πακέτου ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων παρέχοντας ως εγγύηση 32,5 εκατ. ευρώ. Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων δεν έχει ποσοστώσεις για τις χώρες μέλη και το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις της Κύπρου θα μπορέσουν να αντλήσουν 300-400 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι θα είναι ΜμΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εργοδοτούν μέχρι 3.000 άτομα προσωπικό.

Θετική υποδοχή

Την ικανοποίησή τους για τα νέα μέτρα εξέφρασαν η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ. Ειδικότερα, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου τονίζει ότι «τα εξαγγελθέντα μέτρα απαντούν ολιστικά στις προκλήσεις και εξοπλίζουν με τα αναγκαία εφόδια την πραγματική οικονομία για τη μεγάλη προσπάθεια της επανεκκίνησης».

Το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα μέτρα είναι ορθολογιστικά, πολύ γενναιόδωρα και στοχευμένα και σίγουρα θα βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Μέσα από το πακέτο επιλύεται το σημαντικότερο πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων που σε συνδυασμό με τη σημαντική επιδότηση του επιτοκίου θα τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», επισημαίνεται.

Ρευστότητα ύψους μέχρι 800 εκατ. ευρώ

Το τρίτο εργαλείο για τη διοχέτευση ρευστότητας είναι  το υφιστάμενο Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ). Το ΤΕΚ ιδρύθηκε το 2013 με συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕπ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την παραχώρηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες. Πρακτικά έχει τα χαρακτηριστικά μιας αναπτυξιακής τράπεζας. Η διαχείριση του ΤΕΚ έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο της ΕΤΕπ, το οποίο εποπτεύει τη διαδικασία, χωρίς την εμπλοκή της κυβέρνησης στη διαδικασία δανειοδότησης. Παρέχει συγχρηματοδότηση και επιμερισμό ρίσκου (50%-50%) μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών. Η κυβέρνηση θα λάβει δάνειο 400 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και άλλα 400 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρουν οι τράπεζες. Δηλαδή για κάθε ένα ευρώ δανείου, τα 50 σεντ τα βάζει η κυβέρνηση και τα άλλα 50 η τράπεζα. Τα δάνεια απευθύνονται σε ΜμΕ με μέγιστο αριθμό εργαζομένων τα 250 άτομα και το ύψος του δανείου δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ. Τα επιτόκια είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια που θα χρέωναν τα τραπεζικά ιδρύματα. Ενδεικτικά, τα επιτόκια για το πρόγραμμα που ήδη είναι σε ισχύ κυμαίνονται ανάλογα με το ρίσκο του δανείου (χαμηλού ρίσκου 2,55%-3,85% και υψηλού ρίσκου 3,375%-4,5%). Πρόσθετα, τα επιτόκια για δάνεια τα οποία συνάπτονται κάτω από αυτό το σχέδιο μπορεί να επιδοτηθούν από το «Κυβερνητικό Σχέδιο Επιδότησης του Επιτοκίου». Παρέχεται μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, μέχρι 12 χρόνια.

Τραπεζικά στελέχη αναμένουν ότι τις επόμενες ημέρες πελάτες τους που θέλουν να δανειστούν, αλλά περίμεναν να δουν τι θα γίνει με τις εγγυήσεις, θα προσέλθουν στην τράπεζά τους αναζητώντας λύσεις.

Ρήτρα για απολύσεις

Για τις επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το Κυβερνητικό Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου ισχύει ο όρος της μη απόλυσης πέραν του 2% του προσωπικού που απασχολούσαν κατά την ημερομηνία προκήρυξης του σχεδίου χωρίς αντικατάσταση (εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.