Φόρμα αναζήτησης

Πώς να διαλέξετε παττίχα «μέλι»! (video)

Μπορείς να το φας με χαλλούμι ή αναρή, να το πιείς ή να πάρεις τον χυμό του και να φτιάξεις ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ. Ο βασιλιάς των φρούτων, σύμφωνα με τους παραγωγούς, είναι το καρπούζι. Μάλιστα, φρουτοπαραγωγοί και πωλητές ανέφεραν στον «Π» πως μόνο το καρπούζι από την οικογένεια των φρούτων κατάφερε να αποτελεί σήμα κατατεθέν εποχής, και αυτή δεν είναι άλλη από το καλοκαίρι.

Ο «Π» επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες τη λαϊκή αγορά του Δήμου Στροβόλου όπου οι ειδικοί – στην προκειμένη οι καρπουζοπαραγωγοί – μας εξήγησαν πώς μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το καλό και γευσάτο καρπούζι πριν πάρει το μαχαίρι και το κόψει ή αλλιώς στα κυπριακά, πώς γίνεται η επιλογή μιας… παττίχας «μέλι».

Τα σημάδια

Πώς, όμως, αναγνωρίζεις το καλό καρπούζι από εκείνο που σε αρκετές περιπτώσεις μοιάζει περισσότερο με κολοκύθι όσον αφορά τη γεύση; Σύμφωνα με τον 19χρονο Αντρέα, ο οποίος έρχεται από την Πάφο και είναι πωλητής στη λαϊκή αγορά, το καλό καρπούζι μπορείς να το καταλάβεις με τρεις τρόπους.

  • Πρώτον:δώστε σημασία στο σημείο που ακουμπά στο έδαφος (χωράφι). Στα ώριμα καρπούζια, σύμφωνα με τον Αντρέα, το χρώμα του συγκεκριμένου σημείου είναι κρεμώδες κίτρινο, ενώ στα άγουρα καρπούζια το σημείο είναι άσπρο.
  • Δεύτερον: τα δύο φύλα, αρσενικό και θηλυκό, υπάρχουν και στο καρπούζι. Αν και λίγοι το γνωρίζουν, τα αρσενικά, για παράδειγμα, είναι μεγαλύτερα και έχουν επιμηκυμένο σχήμα, ενώ σαφέστατα είναι και πιο ζουμερά. Τα θηλυκά καρπούζια έχουν πιο στρογγυλοποιημένο σχήμα και μπορεί να μην είναι τόσο ζουμερά όσο τα αρσενικά, ωστόσο είναι πιο γλυκά.
  • Τρίτο: σημάδι για τη γεύση το κοτσάνι του καρπουζιού. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο Αντρέας, «αν είναι ξερό το κοτσάνι σημαίνει πως το καρπούζι είναι ώριμο», ενώ συμπληρώνει πως «αν το κοτσάνι πρασινίζει, τότε βιάστηκε ο παραγωγός να το κόψει».

Από το χρώμα του

Στον απέναντι πάγκο ένας άλλος νεαρός πωλητής καρπουζιών, κι αυτός Αντρέας, έρχεται στη Λευκωσία κάθε Παρασκευή από το Παραλίμνι. Μόλις στα είκοσί του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή και να ακολουθήσει το παράδειγμα του πατέρα του. «Το καλό καρπούζι το καταλαβαίνεις από το χρώμα του που δεν πρέπει να είναι πολύ ανοιχτόχρωμο». Κάποιοι, προσθέτει ο Αντρέας, χτυπούν το καρπούζι. «Ο λόγος που το χτυπούν είναι γιατί από τον ήχο μπορεί κάποιος να καταλάβει αν είναι καλό και γεμάτο το καρπούζι. Επίσης, αν είσαι μερακλής και κρατάς τσακκίν (μαχαίρι) κατά την αγορά σου μπορείς να ανοίξεις το καρπούζι. Το μαχαίρι είναι ο οδηγός σου για να αναγνωρίσεις το καλό καρπούζι. Εάν η διαδικασία κοπής τελειώσει νωρίς, τότε ετοίμασε το… χαλλούμι»!

Καρπούζι, παττίχα, καρπούζι

Ενδιαφέρουσα είναι και η καταγωγή του βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται και στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία «παττίχα». Καταληκτικά είναι χρήσιμο να ξέρουμε και τι μας προσφέρει διατροφικά το καρπούζι, αφού παρέχει πολλές ευεργετικές ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με ειδικούς, το καρπούζι αποτελείται 90% από νερό και 5% από φρουκτόζη. Αυτό συνεπάγεται μεν πλούσια ζάχαρα αλλά και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. Περιέχει επιπλέον βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, A, B1 και B6, ενώ προσφέρει και μαγνήσιο. Είναι φυσικό διουρητικό και συμβάλλει σημαντικά στη νεφρική λειτουργία του οργανισμού μας.

Ένα καλοκαιρινό… επάγγελμα με καλό τζίρο

Από 700 μέχρι 800 ευρώ ημερησίως μπορεί να αποφέρει στον πωλητή σε τζίρο, ειδικά αν είναι πλανόδιος, η πώληση καρπουζιών. Αν και υπάρχει συναγωνισμός στο επάγγελμα καθότι τα καλά πόστα είναι λίγα, εντούτοις τα χρήματα που λαμβάνουν οι πωλητές δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Για να κρατήσουν το πόστο τους πηγαίνουν και στήνουν το φορτηγό τους από τις 7 το πρωί και μένουν μέχρι και τις 9 το βράδυ. Τα καλύτερα πόστα όσον αφορά την επαρχία Λευκωσίας είναι στη Λαϊκή του Στροβόλου, στη λεωφόρο Ιωσήφ Χ” Ιωσήφ και στη λεωφόρο Τσερίου, αφού η κίνηση σε αυτούς τους δρόμους είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Καρπουζάρηδες υπάρχουν ωστόσο παντού και συνήθως ο κάθε καταναλωτής έχει τον δικό του από τον οποίο ξέρει πως το καρπούζι είναι εγγύηση!
«Το θέμα είναι πώς προσεγγίζεις τον πελάτη. Έρχεται κόσμος και κοσμάκης. Κάποιοι πελάτες μας έρχονται από μακρινές περιοχές κάθε Παρασκευή διότι αποκτήσαμε και προσωπικές σχέσεις» λέει ο Αντρέας. «Σημασία έχει να είσαι ειλικρινής και να τους δίνεις ό,τι καλύτερο όχι ό,τι να ‘ναι απλά για να πουλήσεις. Το φάγωμα του καρπουζιού έν’ ιεροτελεστία».