POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πώς η Amazon στήνει πόδι στην ΚύπροΣε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος διψά για ποιοτικές επενδύσεις, η δραστηριοποίηση μιας εταιρείας του μεγέθους της Amazon στη χώρα μας αποτελεί αναπόφευκτα ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός και μια ευκαιρία για να κτίσουμε πάνω του.

Η είδηση η οποία δημοσιεύτηκε πρώτα στον ιστότοπο του «Πολίτη», στo www.politis.com.cy, για την εγγραφή στην Κύπρο εταιρείας από τον κλάδο της Amazon που ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών στο διαδίκτυο (data center, cloud κ.λπ.) προκάλεσε αίσθηση. Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή αξιολογείται ως ψήφος εμπιστοσύνης στον κυπριακό κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στην Κύπρο ως δικαιοδοσία σε μια περίοδο που το όνομα της Κύπρου έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων.

Ανεξάρτητα από τη μορφή και το μέγεθος της παρουσίας της Amazon Data Services (Cyprus) Ltd (όπως ονομάζεται η εταιρεία που συστάθηκε στην Κύπρο με ημερομηνία 6 Μαΐου του 2021), η επιλογή και μόνο του αμερικανικού κολοσσού να μεταφέρει δραστηριότητες στην Κύπρο και όχι για παράδειγμα στην Ολλανδία (η οποία έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικό έδαφος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη μετα-Brexit εποχή) ενισχύει το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της Κύπρου για την προσέλκυση και άλλων πολυεθνικών του τεχνολογικού τομέα.

Το λεγόμενο headquartering αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Κύπρο και είναι το βασικό αντικείμενο των προσπαθειών του Invest Cyprus, του κυπριακού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων, τα τελευταία δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη επιλογή για το  headquartering έχει μέλλον -πολύ περισσότερο μετά την επιλογή της Amazon-, με τον κλάδο της παροχής χρηματοοικονομικών και εταιρικών υπηρεσιών να διατηρεί τη δυναμική του.

Σίγουρα, η Amazon δεν έρχεται για να φέρει τα κεντρικά της γραφεία στην Κύπρο, αλλά όπως προαναφέραμε έναν υποτομέα της. Όμως, για μια εταιρεία που εργοδοτεί 1,27 εκατ. εργαζομένους με κεφαλαιακή αξία 1,6 τρισ. ευρώ και με κέρδη μόνο για το 2020 αξίας 17,3 δισ. ευρώ, η προσέλκυση απλώς και μόνο ενός μικρού τμήματός της είναι εξαιρετικής σημασίας για μια οικονομία του μεγέθους της Κύπρου.

Η φορολογία

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου αποτέλεσε τον βασικό λόγο για την επιλογή της Amazon Data. Όχι τόσο λόγω του ανταγωνιστικού φορολογικού συντελεστή, στο 12,5%, αλλά κυρίως λόγω της διαφάνειας στον υπολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης.

Η Amazon πιθανότατα να αποφύγει τις περιπέτειες της Apple, η οποία έχει εμπλακεί σε μια μακρόχρονη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία έκρινε ότι οι φορολογικές συμφωνίες (γνωστά ως «tax rulings») που παρέχει η Ιρλανδία στην Apple Sales International και στην Apple Operations Europe συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η Ιρλανδία προσφέρει στην πράξη χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από τον ονομαστικό (12,5%), αλλά ο τρόπος που το κάνει (με συμφωνίες) την έχει φέρει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 2016 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ έκρινε παράνομη την πρακτική των ιρλανδικών αρχών και ζήτησε από την Apple να καταβάλει 13 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία ως μη καταβληθέντες φόρους. Η ιρλανδική κυβέρνηση και η αμερικανική εταιρεία αμφισβήτησαν την απόφαση της Επιτροπής και προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τον περασμένο Ιούλιο απεφάνθη ότι οι Βρυξέλλες δεν κατόρθωσαν να αποδείξουν πως η ιρλανδική κυβέρνηση παρείχε αθέμιτους φορολογικούς όρους στην Apple ώστε να τύχει προνομιακής μεταχείρισης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παράτησε την υπόθεση και έχει εφεσιβάλει την απόφαση. Πρόκειται για μια υπόθεση την οποία η Επιτροπή θα κυνηγήσει μέχρι τέλους.

«Η διαμάχη ανάμεσα στην Apple, την Ιρλανδία και την ΕΕ είναι μακρά, μοιάζει με μια ατελείωτη διαδικασία. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες πιστεύει ότι είναι σημαντική. Θεωρεί ότι η απόφαση του περασμένου Ιουλίου που ήταν κατά της Κομισιόν θέτει ένα κακό προηγούμενο, που σημαίνει ότι θα αποτελεί μειονέκτημα σε μελλοντικές υποθέσεις που αφορούν αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες. Έχει επίσης και πολιτική σημασία για τη Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Είναι η επίτροπος Ανταγωνισμού και θα ήθελε να δει μία πιο κατηγορηματική ευρωπαϊκή στάση στους μεγάλους ώστε να μην φοροαποφεύγουν», σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του Euronews Ντάρεν ΜαΚάφρι.

Η Κύπρος, ως δικαιοδοσία, είναι πιο ασφαλής νομικά έναντι της επιθετικής στάσης της Επιτροπής, καθώς η χώρα δεν παρέχει ειδικές φορολογικές συμφωνίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι σε προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση της Fiat στο Λουξεμβούργο και της Starbucks στις Κάτω Χώρες, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι τα κράτη μέλη έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό της νομοθεσίας τους σχετικά με την άμεση φορολογία, αλλά πρέπει να την ασκούν σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προωθήσει στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων που ενισχύουν τη διαφάνεια του κυπριακού φορολογικού συστήματος και περιορίζουν την εφαρμογή ρυθμίσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.

 

Ιδρύει θυγατρική εταιρεία στην Κύπρο η AMAZON – Δεν μπορούσε να εγγραφεί ηλεκτρονικά, διαβάστε το παρασκήνιο

 

 

Στην Κύπρο ο αμερικανικός κολοσσός Amazon DATA, η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.