Φόρμα αναζήτησης

Πως απαντά ο Υπουργός σε ΠΙΣ-ΠΑΣΥΚΙ για δημόσια νοσηλευτήρια

Ο τομέας της Υγείας δεν αποτελεί τον Δούρειο Ίππο ορισμένων για να εξυπηρετήσουν πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες απαντά με γραπτή δήλωση σε σημερινή ανακοίνωση ΠΙΣ και ΠΑΣΥΚΙ για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μεταξύ  άλλων αναφέρει ότι η κοινή ανακοίνωση των δύο μόνο κατάπληξη προκαλεί και “έρχεται να προσθέσει στην προσπάθεια που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό που στόχο έχει να σπιλώσει τα δημόσια νοσηλευτήρια και να παραπληροφορήσει, παρουσιάζοντας μια εικόνα για τα νοσηλευτήρια που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα”.

Ο Υπουργός παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά καλεί όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να περιορίσουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και να επικεντρωθούν στη συνεργασία για εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Για τη θέση του ΠΙΣ για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ο Υπουργός υπενθυμίζει ότι εδώ και 18 μήνες ο ΠΙΣ έθετε επιτακτικά το θέμα ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και της πρόνοιας του Νόμου για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων, θεωρώντας ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

“Σε πλήρη απόκλιση από το μέχρι τώρα αφήγημά τους, σήμερα, στην κοινή ανακοίνωση με την ΠΑΣΥΚΙ, ο ΠΙΣ απαιτεί την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και αναγνωρίζει το γεγονός ότι «η λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων δεν μπορεί να καθορίζεται στα πλαίσια του οικονομικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, αφού ως συνέχεια του Κράτους τα Δημόσια Νοσηλευτήρια έχουν υποχρέωση να παρέχουν υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας που εμπίπτουν στις αυτονόητες υπηρεσίες ενός κοινωνικού κράτους και αυτή η ιδιαιτερότητα θα έπρεπε και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς»”, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι χαίρεται γιατί ο ΠΙΣ δημόσια αναγνώρισε αυτό που η Πολιτεία και η Κυβέρνηση υιοθετούν στην πράξη εδώ και δύο χρόνια.

Για τις τοποθετήσεις ΠΙΣ-ΠΑΣΥΚΙ για λήψη άμεσων αποφάσεων για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός αναφέρεται σε ενέργειες που ήδη υλοποιούνται και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

1. περίπου 300 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού εντός του 2019,
2. την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού τον Μάιο για κάλυψη 33 επιπλέον θέσεων (25 γραφείς, και 8 θέσεις λειτουργών Λογιστηρίου),
3. αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ο υψηλότερος από το 2012,
4. την έναρξη εντός του 2019 αναπτυξιακών έργων, όπως είναι το ΤΑΕΠ και η Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, η Μεταμοσχευτική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς και η έναρξη εντός του 2020 της κατασκευής της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, η έναρξη ανέγερσης του ΤΑΕΠ στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, η δρομολόγηση της ανέγερσης νέων Πτερύγων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας,  κοκ,
5. την αναβάθμιση Κλιμάκων των ιατρών, των νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, ως απόρροια των αντίστοιχων Συμφωνιών που υπεγράφησαν από τις συντεχνίες στο Προεδρικό Μέγαρο το 2017 και το 2018, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας,
6. την επέκταση του ωραρίου εργασίας και υπερωριακή αποζημίωση,
7. την παραχώρηση κινήτρων στους Προσωπικούς Ιατρούς του δημοσίου και την επικείμενη συμφωνία για παραχώρηση κινήτρων στους Ειδικούς Ιατρούς,
8. αύξηση της αποζημίωσης του συστήματος αναμονής και κλήσης από τον Δεκέμβριο του 2019, κάτι που αποτελούσε δίκαιο αίτημα και χαιρετίστηκε από τις ίδιες τις συντεχνίες,
9. τον τριπλασιασμό του κονδυλίου για αγορά και αναβάθμιση του εξοπλισμού, και άλλα.

“Η Υγεία είναι το μέγιστο κοινωνικό αγαθό που επηρεάζει όλου και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χώρο για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην εφαρμογή των σχεδιασμών του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, και ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ, υπό την εποπτεία και την καθοδήγησή μας προχωρούν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”, καταλήγει ο Υπουργός.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.