Φόρμα αναζήτησης

Πορεία κατάρρευσης λόγω σύλληψης γιατρών

Η προχθεσινή έκκληση της συντεχνίας των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) προς τα μέλη της να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλούς ιατρικής πρακτικής απειλεί με κατάρρευση τα δημόσια νοσοκομεία καθώς ήδη, σύμφωνα με την κλαδική νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται αυξήσεις του χρόνου αναμονής στα τμήματα πρώτων βοηθειών καθώς και των παρακλινικών εξετάσεων, «με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», μέσα σε μια μέρα χθες, δέκα παιδιατρικά περιστατικά που προσήλθαν σε πρώτες βοήθειες αποφασίστηκε να εισαχθούν εντός, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο, καθώς αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η εφαρμογή της ιατρικής αμυντικής της ΠΑΣΥΚΙ, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν. Στη χθεσινή διάσκεψη της ΠΑΣΥΚΙ την ώρα της απεργίας, ο πρόεδρος των κυβερνητικών γιατρών Σωτήρης Κούμας απέδωσε την απεργία στην προσβολή που αισθάνθηκαν οι γιατροί από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διοικητική έρευνα εντός του υπουργείου και ακολούθως κατά την πρόσαψη κατηγοριών στους δύο γιατρούς μετά τον θάνατο του 10χρονου την περασμένη Παρασκευή. Χαρακτηρίζοντας «άκρως εξευτελιστικό» τον τρόπο της σύλληψης, ο δρ Κούμας ερωτήθηκε από τον «Πολίτη» ποια διαδικασία θα έπρεπε να ακολουθηθεί εφόσον υπήρχε συγκεκριμένη καταγγελία ενώπιον της Αστυνομίας.

Την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει διάκριση στον χειρισμό καταγγελιών από την Αστυνομία όσον αφορά αστικές και ποινικές ευθύνες, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Βάιος Παρτασίδης υπέδειξε ότι σε άλλες χώρες, καταγγελίες όπως της μητέρας του 10χρονου τυγχάνουν χειρισμού από ειδικό σώμα. Καθώς τα τεκμήρια της διοικητικής έρευνας του υπουργείου για τις συνθήκες θανάτου του 10χρονου χρησιμοποιήθηκαν από την Αστυνομία, η ενόχληση των γιατρών δεν κρύφτηκε χθες ότι αφορούσε στο γεγονός ότι αναζητήθηκαν οι αιτίες του ιατρικού λάθους από τον εργοδότη τους, δηλαδή το υπουργείο. Χαρακτηριστικά ήταν τα ειρωνικά σχόλια γιατρών στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη της ΠΑΣΥΚΙ εναντίον του ακτινολόγου που γνωμάτευσε στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας ότι η ακτινογραφία που λήφθηκε από το 10χρονο κατά την πρώτη εισαγωγή του στις πρώτες βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας έδειχνε «εμφανές κάταγμα». «Ποιος έν’ τούτος ο συνάδελφος; Γιατί εν μας τον λένε;», ήταν η χαρακτηριστική διερώτηση ακτινολόγου της Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία χθες αναγνώρισε ότι η χρήση χειροπέδων κατά την προσαγωγή των δύο υπόπτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, ωστόσο υπέδειξε ότι το υπό διερεύνηση περιστατικό είναι σοβαρό και ότι η Αστυνομία δεν αποπροσανατολίζεται από την ουσία της υπόθεσης. Την ίδια στάση έναντι της σοβαρότητας του περιστατικού με τον 10χρονο δεν φαίνεται να υιοθετούν οι γιατροί, οι οποίοι θεωρούν ότι ένα ιατρικό λάθος είναι πάντα πιθανό να συμβεί, ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες της υποστελεχώσης των νοσοκομείων, στις οποίες οι γιατροί καλούνται να εξετάζουν, όπως δήλωσαν χθες στην επαρχιακή συνέλευση της ΠΑΣΥΚΙ, μέχρι και 40 ασθενείς κάθε μέρα.

Ζήτησαν επέκταση της απεργίας

Γιατροί επικεφαλής κλινικών στην τοπική συνέλευση που ακολούθησε της δημοσιογραφικής διάσκεψης της ΠΑΣΥΚΙ εκφράστηκαν ανοιχτά εναντίον της «ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης», όπως την αποκαλούν, και ζήτησαν επέκταση της απεργίας αν δεν λάβουν διαβεβαιώσεις ότι δεν απειλούνται με σύλληψη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές ακτινολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες και ότι έχουν στοίβες με ακτινογραφίες που δεν έχουν αναγνώσει. «Αν πεθάνει κάποιος από τους ασθενείς, τις ακτινογραφίες των οποίων δεν προλάβαμε να δούμε, θα μας συλλάβουν;» διερωτήθηκε ακτινολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ κοινή ήταν η στάση όλων των παριστάμενων στη συνέλευση ότι με υποστελεχωμένες τις κλινικές «όλοι είναι πιθανόν να κάνουμε ιατρικό λάθος». Ανάμεσα στους γιατρούς που ζήτησαν επέκταση της απεργίας είναι και ο διευθυντής του τμήματος πρώτων βοηθειών του Γ.Ν. Λευκωσίας, ο οποίος ανέφερε ότι η υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε τραγικά φαινόμενα, όπως της 15ωρης αναμονής για εξέταση στις πρώτες βοήθειες. Άλλος γιατρός του ΓΝΛ ανέφερε ότι η σύσταση της ΠΑΣΥΚΙ να ακολουθούνται οι διεθνείς κανόνες ασφαλούς ιατρικής πρακτικής θα εκτοξεύσει το κόστος για το κράτος, αφού θα αυξηθούν οι μαγνητικές τομογραφίες, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», έχει ήδη παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες.