Φόρμα αναζήτησης

Πονοκέφαλος η υπερσυνταγογράφηση

Αν και αναμενόμενη, η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων από προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ αποτελεί πονοκέφαλο για το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Χρόνιοι ασθενείς σπεύδουν στους προσωπικούς τους γιατρούς με απαίτηση για συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, ώστε να μπορούν να τα εξασφαλίσουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ωστόσο αυτό το θέμα σταδιακά θα ρυθμιστεί με την υποχρέωση που θα επιβληθεί στους προσωπικούς γιατρούς να τηρούν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα.

Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το ποια φάρμακα θα μπορεί να συνταγογραφεί ο προσωπικός γιατρός και ποια ο ειδικός γιατρός. Την ίδια ώρα, στον ΟΑΥ διεξάγεται μια πολύ έντονη διεργασία σε σχέση με τις πρώτες αποζημιώσεις των γιατρών και των φαρμακοποιών οι οποίες θα καταβληθούν την Παρασκευή ενώ ανήμερα της καταβολής των αποζημιώσεων οι πάροχοι υγείας θα πάρουν στα χέρια τις νέες βελτιωμένες εφαρμογές του λογισμικού του ΓεΣΥ με τις οποίες αντιμετωπίζονται κυρίως τεχνικά προβλήματα τα οποία δηλώθηκαν από τους άμεσα εμπλεκόμενους (ιδιοκτήτες κλινικών εργαστηρίων, φαρμακοποιούς, γιατρούς). Η διαδικασία της αναπροσαρμογής εφαρμογών του λογισμικού δεν σταματά. Ανά δεκαπενθήμερο θα γίνονται συναντήσεις μεταξύ των παρόχων υγείας, του υπουργού Υγείας και λειτουργών του ΟΑΥ με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων και την προώθηση της επίλυσής τους. Δύο νέες εφαρμογές θα παραδοθούν σε φαρμακοποιούς και ιδιοκτήτες κλινικών εργαστηρίων την Παρασκευή. Αυτές αφορούν:

-Την εφαρμογή που χρησιμοποιούν τα κλινικά εργαστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις η οποία απλοποιείται.
-Ρυθμίζεται ένα τεχνικό ζήτημα στην εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί.

Σήμερα οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να δίνουν πέραν του ενός κουτιού φαρμάκου στους ασθενείς όταν η συσκευασία περιέχει λιγότερα χάπια από έναν ημερολογιακό μήνα. Για παράδειγμα για συσκευασίες με 28 ταμπλέτες το σύστημα εμφανίζει την παράδοση στον ασθενή δύο κουτιών. Με τη νέα ρύθμιση ο ασθενής θα παίρνει ένα κουτί και με την ίδια συνταγή (επαναλαμβανόμενη) στις 28 μέρες θα μπορεί να εξασφαλίζει το δεύτερο κουτί κ.ο.κ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων Χαρίλαος Χαριλάου μιλώντας στο ΚΥΠΕ χθες αναφέρθηκε ενδελεχώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κάνοντας λόγο για «αλυσιδωτές επιπτώσεις στη δουλειά τους». «Υπάρχουν πολλά παραπεμπτικά για κάθε ασθενή. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να γίνονται διαφορετικές διαδικασίες και εγγραφές από τα εργαστήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά και μίλησε για τετραπλασιασμό της δουλειάς τους.
Στον κλάδο, όπως είπε, εκφράζονται ανησυχίες σε σχέση με τις αποζημιώσεις του, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης.