POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πολλά τα κρούσματα στην Κύπρο, λίγοι οι εμβολιασμοί για Covid19Με τη… βούλα του βρετανικού στελέχους είναι τα περισσότερα περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίζονται στην Κύπρο σύμφωνα με το ECDC, την ώρα που η ανοδική πορεία των κρουσμάτων συνεχίζεται, με τη χώρα μας να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα επιτρεπτά όρια. Τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου έχοντας υπό στενή παρακολούθηση τις νοσηλείες αλλά και την κατάσταση που επικρατεί με τη μετάδοση του ιού εντός των σχολείων. Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χθεσινή επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Αναφοράς, την ώρα που οι πολίτες συνεχίζουν να είναι διστακτικοί απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, με τον Πρόεδρο να τους καλεί να αφήσουν πίσω τους τις φοβίες και να συνεχίσουν να στηρίζουν το εμβολιαστικό πλάνο που εκπόνησε το Υπουργείο Υγείας.

Καμία βελτίωση

Από την 1η μέχρι και τις 9 Απριλίου καταγράφηκαν συνολικά 4.755 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 2.755 προήλθαν από διαγνώσεις που έγιναν μέσω rapid tests, ενώ 12 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον ιό. Κατά μέσο όρο καταγράφονται καθημερινά 528 περιστατικά, με τους δείκτες να σημειώνουν ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την εθνική αναφορά, η αθροιστική επίπτωση στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Παράλληλα επισημαίνεται πως στην επαρχία Λεμεσού συνεχίζεται η μικρή αλλά πτωτική πορεία της καμπύλης της αθροιστικής επίπτωσης, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά και μη ασφαλή όρια. Στην επαρχία Λευκωσίας η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών είναι 524,2 λοιμώξεις ανά 100.000 πολίτες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 358/100.000. Στην επαρχία Λάρνακας υπάρχει εξίσου μεγάλη αύξηση σε 555,7 λοιμώξεις ανά 100.000 πολίτες σε σύγκριση με 404,7/100.000. Όπως επισημαίνεται, στο εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας από τα αντιγονικά τεστ που γίνονται μέσω του προγράμματος του υπουργείου παρατηρείται σημαντική αύξηση της τάξης του 0,2%-0,4% σε όλες τις επαρχίες και παγκύπρια. Συγκεκριμένα, η Λεμεσός ανέβηκε στο 1% από 0,8%, η Λάρνακα στο 0,9% από 0,6%, η Λευκωσία στο 0,8% από 0,5%, η Πάφος στο 0,7% από 0,4%, η Αμμόχωστος στο 0,7% από 0,3% και παγκύπρια υπήρξε άνοδος στο 0,9% από 0,6%. Τις τελευταίες 14 μέρες πραγματοποιήθηκαν 61.761 μοριακά τεστ και 637.220 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Αλαλούμ για σχολεία

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των συρροών κρουσμάτων στα σχολεία, με το Υπουργείο Υγείας να εκδίδει νέο, αυστηρότερο πρωτόκολλο με το οποίο διαφώνησε το Υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου είχε χθες τηλεδιάσκεψη με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας. Στην τηλεδιάσκεψη τέθηκαν όλα τα δεδομένα τόσο από πλευράς των επιδημιολόγων σε σχέση με τα κρούσματα στα σχολεία όσο και από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την πρακτική εφαρμογή των μέτρων που θα είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση από Δευτέρα, οπόταν και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα αλλάξουν ή όχι τα πρωτόκολλα για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στα σχολεία. Μέχρι τότε στα σχολεία θα εφαρμόζονται τα μέτρα που ίσχυαν πριν την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η οποία επί της ουσίας μπαίνει επί του παρόντος στον πάγο.

Νέο κύμα εισαγωγών

Ανησυχία επικρατεί όσον αφορά την πληρότητα στα νοσοκομεία καθώς όπως αναφέρει η ανακοίνωση στα νοσοκομεία αποτυπώνεται το νέο κύμα εισαγωγών. Η επαρχία Λεμεσού εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή εισαγωγών, με 48% των νοσηλειών τις τελευταίες 14 ημέρες να προέρχονται από την εν λόγω επαρχία, που σημειώνει νέα αύξηση μετά από την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας. Οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια αφορούν κυρίως νοσούντες κάτω των 60 ετών, χωρίς αυξητικές τάσεις στους άνω των 75, γεγονός που συσχετίζεται με το ότι ένα σημαντικό ποσοστό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Ταυτόχρονα δείχνει να μειώνεται ο κινητός μέσος όρος εισαγωγών στην ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών. Η διάμεση ηλικία των νοσηλευομένων είναι τα 63 έτη, ενώ στις ΜΕΘ είναι τα 66 έτη. Παράλληλα, καταγράφηκε μια μικρή πίεση στις ΜΕΘ καθώς αυξήθηκαν οι ασθενείς, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους καθώς βρισκόμαστε σε απόσταση από την επικίνδυνη ζώνη για τις ΜΕΘ.

Νέα ραντεβού

Κλειδί για να ανατραπεί η κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι, εκτός από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο εμβολιασμός, με τους πολίτες να παραμένουν διστακτικοί απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca. Ενώ χθες υπήρχαν μέσω της Πύλης Εμβολιασμού 15.020 ραντεβού για τους πολίτες 59-60 ετών, μέχρι το μεσημέρι διατέθηκαν μόνο τα 4.500, ενώ για άλλη μια φορά η πλειονότητα των ραντεβού της AstraZeneca έμεινε αδιάθετη. Σήμερα η Πύλη Εμβολιασμού ανοίγει με 15.000 ραντεβού για τους πολίτες 57 με 58 ετών, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει αλλαγή στον προγραμματισμό ραντεβού από τις διάφορες ηλικιακές ομάδες λόγω του προβλήματος που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει η Πύλη για 9 ώρες εκτός λειτουργίας. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με την Πύλη το Υπουργείο Υγείας θα διαθέτει ραντεβού για ηλικιακές ομάδες ανά διετία, με τις μεγαλύτερες ηλικίες που για δικούς τους λόγους δεν διευθέτησαν ήδη τα ραντεβού τους να μένουν εκτός και να περιμένουν πότε θα τους επιτραπεί ξανά η πρόσβαση. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η επαναφορά το συντομότερο δυνατό της προηγούμενης διαδικασίας, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν προβεί σε προγραμματισμό του εμβολιασμού τους να το πράξουν.

Έρχεται και τέταρτο εμβόλιο

Μέχρι τις 7 Απριλίου 124.165 άτομα έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου και 50.461 άτομα έλαβαν και τις δύο δόσεις. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται στην Κύπρο πέραν των 22 χιλιάδων δόσεων από Pfizer, ενώ όπως ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα στις 14 Απριλίου θα παραλάβουμε και τις πρώτες 2.400 δόσεις από το εμβόλιο της Johnson and Johnson. Από το συγκεκριμένο μονοδοσικό εμβόλιο η Κύπρος αναμένεται να λάβει περίπου 200.000 δόσεις. Επιπλέον η δρ Καλακούτα δήλωσε ότι από τις 19 Απριλίου θα αρχίσει η αποθήκευση δόσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πολίτες που ήδη έλαβαν την πρώτη δόση και εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να λάβουν και τη δεύτερη για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

 

 

Κύπρος/Covid19: 601 νέα κρούσματα από 63,207 τεστ – Στο 0.95% το ποσοστό θετικότητας

 

Διαθέσιμα αύριο ακόμη 15,000 ραντεβού εμβολιασμού για COVID19 – Μόνο για άτομα ηλικίας 57 και 58 ετών

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.