Φόρμα αναζήτησης

Πολίτης καταγγέλλει αστυνομική βία: Αντί στο μεροκάματο, βία και χειροπέδες (βίντεο)

Μεταξύ της πειθαρχίας που καλούνται να επιδείξουν οι πολίτες από τη μια και των οδηγιών του αρχηγού η Αστυνομία να είναι αμείλικτη με όσους δεν συμμορφώνονται και παραβαίνουν τα διατάγματα από την άλλη, προκύπτει μια λεπτή γραμμή όσον αφορά τον τρόπο που αξιοποιούν τις πρόσθετες εξουσίες όργανα της τάξης. Λόγω της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης που δημιουργεί τεταμένο κλίμα αλλά και των πολλών ασαφειών στους λόγους κατ’ εξαίρεση εξόδου, εναπόκειται στους αστυνομικούς πώς θα ενεργήσουν ανά περίπτωση, κατά πόσο θα είναι συγκαταβατικοί ή αν θα επιδείξουν υπέρμετρο ζήλο, ακόμη και υπέρμετρη βία κατά το δοκούν. Μια τέτοια περίπτωση καταγγέλθηκε χθες στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας από 29χρονο, μέσω του δικηγόρου του, με κοινοποίηση και στον αρχηγό Αστυνομίας για τις δικές του ενέργειες.

Η καταγγελία

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 29χρονος, έκτακτος εργάτης στην υπηρεσία αποκομιδής σκυβάλων του Δήμου Έγκωμης και πατέρας τρίχρονου παιδιού, έπεσε θύμα βίας γύρω στις 5 το απόγευμα της 31ης Μαρτίου στην οδό 28ης Οκτωβρίου στην Έγκωμη από αστυνομικούς. «Τον σταμάτησαν για έλεγχο, είχε κατάλληλο δικαιολογητικό και επειδή στάθμευσε λίγο πιο κάτω, ώστε να αφήσει το όχημά του και να μεταβεί στο όχημα εργασίας του (σ.σ. σκυβαλοφόρο) που ήταν σταθμευμένο λίγα μέτρα πιο κάτω, χτυπήθηκε βίαια, συνελήφθη, εξευτελίστηκε και κατηγορήθηκε». Ο δικηγόρος του παραπονούμενου (και την ίδια ώρα κατηγορούμενου) τονίζει επιπλέον ότι λήφθηκαν μηδαμινά μέτρα ελέγχου για σκοπούς μετάδοσης του ιού «και σας καλούμε για άμεση εργαστηριακή εξέταση όσων τον πλησίασαν».

Δεν σταμάτησε

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο 29χρονος, ενώ εργαζόταν σε σκυβαλοφόρο έχοντας καλύψει μιάμιση ώρα διαδρομής, ο οδηγός του τον κάλεσε να μεταβεί με το αυτοκίνητό του προς άλλο σημείο για να συνεχίσουν το δρομολόγιο. Στο σημείο αυτό δέον να τονιστεί ότι λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού δεν επιτρέπεται σε σκυβαλοφόρο να μεταφέρει ως συνοδηγό έναν εκ των εργατών, ενώ ούτε στο πίσω μέρος του να στέκονται δύο. Προσεγγίζοντας την 28η Οκτωβρίου στην Έγκωμη ο 29χρονος, λίγα μέτρα από εκεί που τον ανέμενε το σκυβαλοφόρο, γυναίκα αστυνομικός (ήταν δύο στην αριστερή πλευρά του δρόμου) τον κάλεσε να σταματήσει για έλεγχο. Ο ίδιος, όπως υποστηρίζει, σταμάτησε επιδεικνύοντας ενόσω ήταν στο μέσο του δρόμου το χαρτί εργασίας για να συνεχίσει ελάχιστα μέτρα ώστε να σταθμεύσει πίσω από το σκυβαλοφόρο. Όπως ο ίδιος αναφέρει, στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκονταν άλλοι δύο αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων τον προσέγγισε και χτυπώντας του το τζάμι του φώναζε πως είναι «εξυπνόβλακας». Ο 29χρονος, αφού εξηγεί ότι δεν προσπάθησε να διαφύγει όπως κατηγορήθηκε, λέει ότι κλήθηκε από τον ίδιο αστυνομικό να κατέβει επιτόπου, ενώ το όχημα το μετακίνησε άλλος αστυνομικός.

«Άρχισε να μου λέει ‘γιατί δεν σταμάτησες;’, με έσπρωχνε. Μου είπε να μπω στο αυτοκίνητο και να του δώσω τα χαρτιά μου. Του τα δείχνω. Άρχισε να φωνάζει πάλι. Με ρώτησε αν ήπια ναρκωτικά ή αλκοόλ. Του είπα ‘για όνομα ρε φίλε, δούλευα’. Δεν συμπεριφέρεσαι του πολίτη έτσι σχέδιο», δήλωσε στον «Π», σημειώνοντας ότι νιώθει ότι τον εξευτέλισαν, ενώ το μόνο που ήθελε, έχοντας το χαρτί που απαιτείται, ήταν να συνεχίσει τη δουλειά του. Εν τέλει ο 29χρονος οδηγήθηκε στο Τμήμα, όπου μετά από πίεση, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, δέχθηκε να υπογράψει τέσσερις κατηγορίες, «τις οποίες προσπάθησα να δικαιολογήσω όσο μπορούσα». Στη βάση των πιο πάνω τονίζεται ότι επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρ. Ανδρέου, ο οποίος μας δήλωσε πως παρότι έχει γνώση για το ότι ο 29χρονος καταγγέλθηκε δεν έχει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και ότι από τη στιγμή που η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αρχή δεν θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση πέραν του ότι ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε καταγγελία.

Υπερβολές στους αστυνομικούς ελέγχους για εφαρμογή του διατάγματος

«Ρε κουμπάρε δεν έκανα τίποτα»

Μιλώντας στον «Π» ο 29χρονος δίνει τη δική του εκδοχή για το τι έγινε: «Μου φώναζε μες στο αυτοκίνητο και μου έλεγε ‘δώσε μου την ταυτότητά σου και τα κλειδιά του αυτοκινήτου’, το τσεντί μου. Ήθελε να του δώσω τα προσωπικά μου πράγματα για να με συλλάβει». Τον ρωτήσαμε να μας πει πώς βρέθηκε ακινητοποιημένος χάμω στον δρόμο με τρεις αστυνομικούς να τον κρατάνε (σ.σ. το βίντεο αποτελεί μαρτυρία αυτής της σκηνής): «Γιατί εμιλούσαμεν και είχαμε αντιπαραθέσεις γιατί εγώ δεν ήθελα να μου συμπεριφέρεται έτσι. ‘Δεν γίνεται ο έλεγχος που μου κάνεις, πολλά παράλογος’, του έλεγα. Γιατί ετάραξα το αυτοκίνητο μπροστά. Μου χτυπούσε τα γόνατα στην πόρτα, δεν με άφηνε να κατέβω. Μόλις κατέβηκα άρχισε να με σπρώχνει. Δύο αστυνομικοί με κρατούσαν ο ένας από τη μια και ο άλλος από την άλλη. ‘Βάλτε τον να τον συλλάβουμε ολόισια’. Και του λέω ‘ρε κουμπάρε δεν έκανα τίποτα. Γιατί να με συλλάβεις;’ ‘Αφού εν καταλάβεις’, λαλεί μου. ‘Τι να καταλάβω που έρχεσαι και φακκάς πάνω στο αυτοκίνητο και φωνάζεις και παουρίζεις γιατί ετάραξα το αυτοκίνητο’. Ήβρεν αφορμή και με πήρε από το σβέρκο, ο ένας με τσίλλησε στον λαιμό, ο άλλος μου κρατούσε το χέρι και κατέβηκε και ένας αστυνομικός από ένα αυτοκίνητο, που δεν ήταν σε υπηρεσία, για να τους βοηθήσει. Τρία πλάσματα να μου βάλουν χειροπέδες. Πέντε λεπτά», εξηγεί, ενώ στο βίντεο ακούγεται και να βρίζει πανικόβλητος. «Ο άλλος που φώναζε (σ.σ. στο βίντεο) ήταν ο οδηγός μου. ‘Άστε τον μιτσή να πάμε δουλειά’, τους είπε και μου φώναζε και εμένα που προχώρησα, για να με δικαιολογήσει». Ακολούθως καταγγέλλει πως στο Τμήμα ήταν από τις πεντέμισι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. «Με πίεζαν να υπογράψω κατηγορίες που δεν τις δεχόμουν. Έδωσε κατάθεση η γυναίκα αστυνομικός και αυτός που σας είπα. Γύρω στις 8.30-9.00 το βράδυ ήρθε ο οδηγός μου και κατέθεσε, βασικά δεν ήταν εναντίον μου, την αλήθεια τους είπε. Τελικά με έβαλαν και υπέγραψα 3-4 κατηγορίες (σ.σ. αμελής οδήγηση, αντίσταση σε χειροπέδες, απειλές προς αστυνομικό και μη επίδειξη ταυτότητας)».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.