POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πολιτικοί κυκλοφορούν ανάμεσά μας ένοπλοιΓράφει

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Επτά πρώην και νυν αξιωματούχοι-πολιτικά πρόσωπα εξασφάλισαν άδειες οπλοφορίας για την προσωπική τους ασφάλεια. Τις άδειες εξέδωσε η Αστυνομία κατόπιν έγκρισης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα, βαπτίστηκαν ειδικοί αστυνομικοί για να μπορούν να κυκλοφορούν οπλισμένοι μαζί με τη φρουρά τους. Όπως αποκαλύπτεται μέσα από άκρως απόρρητη επιστολή που στάλθηκε στη Βουλή με ημερομηνία 29/1/2020 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εξασφάλισε ο «Π», μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 βρίσκονταν σε ισχύ 55 άδειες οπλοφορίας για την προσωπική ασφάλεια των κατόχων τους ή την ασφάλεια των οικογενειών και της περιουσίας τους. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εκδοθεί 47 νέες άδειες οπλοφορίας.

 

Από το σύνολο των 55 αδειών που είναι σε ισχύ, οι επτά αφορούν πρώην ή νυν πολιτικά πρόσωπα». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κατονομάζει στην επιστολή του ποιοι είναι αυτοί οι πολιτικοί που οπλοφορούν και περιορίζεται στην επισήμανση ότι οι άδειες οπλοφορίας δεν είναι μόνιμες και ότι οι πιο πάνω αριθμοί μεταβάλλονται λόγω μη ανανέωσης της άδειας κατοχής όπλου για κάποια πρόσωπα ή παραχώρησης σε νέα πρόσωπα ανάλογα με την έγκριση που δίδεται.

Για την εξέταση ή επανεξέταση της άδειας οπλοφορίας ακολουθείται η εξής διαδικασία:

  • Σύγκληση Επιτροπής Ασφάλειας, η οποία προβαίνει σε αξιολόγηση κινδύνου βάσει καθορισμένων κριτηρίων.
  • Ετοιμασία πρακτικού από την Επιτροπή Ασφάλειας με τις εισηγήσεις της σε κάθε αίτημα και κοινοποίηση στον αρχηγό Αστυνομίας.
  • Ο αρχηγός Αστυνομίας προβαίνει σε σχετικές εισηγήσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στον οποίο εκχωρήθηκε η σχετική εξουσία από το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνει ή απορρίπτει το αίτημα.
  • Ο αρχηγός Αστυνομίας, σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος από τον υπουργό Δικαιοσύνης, εκδίδει την άδεια.

Κρατικό μυστικό

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, απέστειλε προ ημερών επιστολή προς τον αρχηγό της Αστυνομίας ζητώντας μείωση της φρουράς του κάνοντας, μάλιστα, λόγο για αχρείαστα έξοδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Αδάμου ζήτησε οκτώ αστυνομικούς αντί 15 που διέθετε ο προκάτοχός του Δημήτρης Συλλούρης. Δείχνοντας, ουσιαστικά, τον δρόμο στους υπόλοιπους αξιωματούχους, νυν και πρώην, για να τον ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια-συνοδεία των πρώην και νυν κρατικών αξιωματούχων όπως και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπερβαίνει τους 150, με το κόστος που επωμίζεται το κράτος μόνο για την αντιμισθία τους να αγγίζει τα €4 εκατ. ετησίως.

Τόσο ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, όσο και ο προκάτοχός του Λουκάς Λουκά, παρόλο που κλήθηκαν μέσω της κοινοβουλευτικής οδού να καταθέσουν στοιχεία σε σχέση με τις φρουρές των πολιτικών, αρνήθηκαν να το πράξουν, επικαλούμενοι το απόρρητο των πληροφοριών αυτών. Τα στοιχεία ζητήθηκαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά την αποκάλυψη του «Π» ότι αστυνομικοί φρουροί πολιτικών προσώπων, και όχι μόνο, μετατρέπονται σε σοφέρ των συζύγων και σε υπηρετικό προσωπικό και βοηθούν ακόμη και στην ετήσια συγκομιδή της ελιάς! Συγκεκριμένα, οι δυο υπουργοί Δικαιοσύνης κλήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους από τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη να πληροφορήσουν τη Βουλή για τις φρουρές, τους οδηγούς και τους συνοδούς που διαθέτουν οι πρώην και νυν κρατικοί αξιωματούχοι όπως και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναλυτικά, καθώς και για το ακριβές κόστος της φρούρησης ή και της συνοδείας τους τα 10 τελευταία χρόνια. Οι δυο υπουργοί στην απάντησή τους αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ακόμη και τον συνολικό αριθμό των αστυνομικών που φρουρούν τους νυν και πρώην αξιωματούχους.

Επίδομα οδηγού αντί φρουράς

Ένα νέο επίδομα εφηύρε το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει, τουλάχιστον, το κόστος που το κράτος επωμίζεται για παραχώρηση αστυνομικών-οδηγών σε πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για το επίδομα οδηγού, το οποίο, όμως, όπως αποκαλύπτεται στην περίπτωση, τουλάχιστον, του Βάσου Λυσσαρίδη, δόθηκε ως αντάλλαγμα το 2009 για συνέχιση της εργασίας συνταξιούχου αστυνομικού. Ειδικότερα ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος κατά την επίμαχη περίοδο διέθετε 11 αστυνομικούς ως προσωπική φρουρά, απέστειλε στις 11/11/2009 επιστολή προς τον τότε γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, με την οποία ζητούσε να εγκριθεί η απασχόληση λοχία της Αστυνομίας στην προσωπική του φρουρά «κατά το πρότυπο που ισχύει ήδη σε άλλες περιπτώσεις». Ο εν λόγω λοχίας θα λάμβανε την προαφυπηρετική του άδεια στις 20/11/2009. «Παρακαλώ, για την έγκριση της αιτούμενης απασχόλησης», τόνιζε στην κατακλείδα της επιστολής του ο κ. Λυσσαρίδης. Τρεις εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 30/11/2009, το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε απαντητική επιστολή στον κ. Λυσσαρίδη με την οποία τον ενημέρωσε για την απόρριψη του αιτήματός του για παράταση της υπηρεσίας του συγκριμένου λοχία της Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα, όμως, το Υπουργείο Οικονομικών έθετε στο τραπέζι εναλλακτική λύση, με την οποία θα εξασφαλιζόταν η συνέχιση της εργασίας του εν λόγω αστυνομικού. Με λιγότερη, όμως, αντιμισθία, καθότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός θα λάμβανε και τη σύνταξή του. «Για την απασχόληση του λοχία της Αστυνομίας ΧΧΧΧΧ (σ.σ. κατονομάζεται) που υπηρετεί στην προσωπική φρουρά, δεν δύναται να δοθεί οποιαδήποτε παράταση υπηρεσιών. Το Υπουργείο Οικονομικών, όμως, είναι διατεθειμένο να παραχωρεί προς εσάς μηνιαία χορηγία ύψους €1.200 για να μπορείτε να εργοδοτείτε το συγκεκριμένο άτομο για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε, αρχίζοντας από την 1/12/2009. Η χορηγία θα σας παραχωρείται στο τέλος κάθε μήνα» σημείωνε στην επιστολή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.