Φόρμα αναζήτησης

Πόλη Χρυσοχούς: Το κάμπινγκ της παρακμής

Συμπληρώθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από την περίοδο που ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναβάθμισης του κατασκηνωτικού χώρου στο περίφημο Δασούδι στην Πόλη Χρυσοχούς, χωρίς μέχρι σήμερα να αλλάξει οτιδήποτε. Λόγω διαφωνιών στο δημοτικό συμβούλιο δεν αναμένεται να βρεθεί λύση σύντομα για την αναβάθμισή του, με αποτέλεσμα ο χώρος να παραμένει σε άθλια κατάσταση και να υπολειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τη δεκαετία του ’80 ο κατασκηνωτικός χώρος γνώρισε μεγάλες δόξες και ήταν από τους πιο διάσημους προορισμούς για αρκετούς ξένους επισκέπτες, κυρίως Γερμανούς. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όμως ο χώρος άρχισε σταδιακά να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται από κόσμημα σε κηλίδα για ολόκληρη την περιοχή. Ο κατασκηνωτικός χώρος πέρασε στα χέρια του δήμου το 2011. Ουσιαστικά παραχωρήθηκε έναντι συμβολικού ενοικίου από το Τμήμα Δασών, που είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου. Είχε προηγηθεί η διαχείρισή του από τον ΚΟΤ ο οποίος είχε εκπονήσει και σχέδια για την αναβάθμισή του.

Πρόκειται για μια έκταση 82.609 τετραγωνικών μέτρων και ο στόχος που είχε τεθεί πριν από 10 χρόνια ήταν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κάμπινγκ με όλες τις ανέσεις. Το master plan που είχε εκπονηθεί τότε και θέλει να υλοποιήσει σήμερα ο δήμος μεταξύ άλλων προνοεί τη διαφύλαξη της υφιστάμενης βλάστησης, ενώ όσα έργα προβλέπονται θα γίνουν με σεβασμό και λαμβάνοντας υπόψη τα δέντρα. Περαιτέρω θα γίνει προσπάθεια για εμπλουτισμό της βλάστησης με τη φύτευση νέων ενδημικών φυτών που αντέχουν στις συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής.

Το κόστος για την αναβάθμιση είχε προϋπολογιστεί ότι θα ανερχόταν σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό επιλέχθηκε ως διαδικασία η προκήρυξη διαγωνισμού για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Για φέτος προβλέπεται ότι ο κατασκηνωτικός χώρος θα λειτουργήσει με το υφιστάμενο καθεστώς όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώτη Παπαχριστοφή, παρά τις διαφορές με τον διαχειριστή θα επιδιώξει ώστε ο χώρος να διατηρηθεί καθαρός.

Προβλημάτων… συνέχεια

Οι σχεδιασμοί του δήμου καθυστερούν από το 2011. Εμπόδιο τώρα είναι ο διαχειριστής του χώρου, ο οποίος θεωρεί πως είναι θέσμιος ενοικιαστής και προβάλλει διάφορες αξιώσεις. Το δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα μετά από σχετική πρόταση του δημάρχου Γιώτη Παπαχριστοφή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να λάβει νομικά μέτρα για την έξωση του διαχειριστή, ο οποίος οφείλει στον δήμο και ενοίκια.

Ο διαχειριστής από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι έχει επενδύσει, διεκδικεί αποζημιώσεις και δεν προτίθεται να παραδώσει τον χώρο. Πρόσφατα η επιτροπή που είχε συσταθεί κατέληξε σε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, η πλειοψηφία έχει απευθυνθεί σχετικά και στον γενικό ελεγκτή προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της για την απόρριψη του συμβιβασμού. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία έξωσης του διαχειριστή η οποία όμως μπορεί να πάρει ακόμη πολλά χρόνια.

H κατάσταση στον χώρο επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο και ο κατασκηνωτικός χώρος έχει μετατραπεί σε χαβούζα. Η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου και κανόνων για τη διαμονή των επισκεπτών και την κίνηση των οχημάτων μετατρέπει τον κατασκηνωτικό χώρο, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα των καλοκαιρινών μηνών, σε «χάβρα των Ιουδαίων» όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.

Με σεβασμό στο περιβάλλον

Σύμφωνα με το master plan, ο κατασκηνωτικός χώρος έχει διαχωριστεί βασικά σε τρεις ενότητες. Στη νοτιότερη και πιο απομακρυσμένη από τη θάλασσα περιοχή έχουν τοποθετηθεί τροχόσπιτα σε 20 θέσεις. Πλησίον της περιοχής αυτής έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης για τα τροχόσπιτα, ώστε να μην μονιμοποιούνται στον χώρο που θα κατασκηνώσουν. Στον ενδιάμεσο χώρο προβλέπονται χώροι για αντίσκηνα που περιλαμβάνουν και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτου. Η περιοχή αυτή θα είναι η μόνη στην οποία θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων και διαθέτει 68 θέσεις.

Στο βορειότερο τμήμα της περιοχής και πλησιέστερα στη θάλασσα βρίσκονται οι θέσεις των κατασκηνωτών που θα εξυπηρετούνται από υφιστάμενους χώρους υγιεινής οι οποίοι θα αναβαθμιστούν και θα επεκταθούν. Δίκτυα πεζοδρόμων θα οδηγούν τους χρήστες μέσα από καθαρισμένες πορείες προς τη θάλασσα. Σε όλους τους χώρους θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην περιοχή της παραλίας θα κατεδαφιστούν τα παράνομα κτίσματα και θα κατασκευαστούν καφετερία, χώροι εστίασης, χώροι υγιεινής, πύργος ναυαγοσώστη και άλλα για την εξυπηρέτηση ταυτόχρονα και των επισκεπτών της παραλίας. Στη νοτιοδυτική πλευρά του χώρου θα δημιουργηθεί μικρή φυσική λίμνη από νερό που αναβλύζει στο σημείο εκείνο, δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο.