Φόρμα αναζήτησης

Πολεοδομικές ζώνες στα Κούκλια: Θέλουν ανάκληση αλλά φοβούνται

Τρόπους ανάκλησης της απόφασης για ένταξη σε παραθεριστική πολεοδομική ζώνη μεγάλης έκτασης γης στην περιοχή Ορείτες στα Κούκλια, η οποία ανήκει στην Aristo Developers, σε μία θυγατρική της και στην Τράπεζα Κύπρου, προσπαθεί να βρει το Υπ. Εσωτερικών. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον «Π» πως δεν υπάρχει διαφωνία με την έκθεση του γενικού ελεγκτή –η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας– ότι πρέπει να «γίνει διορθωτική κίνηση» στην προκειμένη περίπτωση. Ωστόσο θεωρούν ότι η αποστέρηση του δικαιώματος ανάπτυξης στην εν λόγω εταιρεία ενδέχεται να ανοίξει την πόρτα στους ιδιοκτήτες της γης για αξίωση αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος.

Διέξοδος;

Αυτή η θέση ενισχύεται κι από το γεγονός ότι η Aristo, 12 χρόνια μετά την αναβάθμιση της πολεοδομικής ζώνης, βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης της γης κι έχει ήδη υποβάλει αίτηση για διαχωρισμό 339 οικοπέδων, αίτημα το οποίο βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης μέσω μελέτης δέουσας εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Δεν αποκλείεται πάντως λόγω του ότι τα επίμαχα «οικόπεδα» βρίσκονται δίπλα από περιοχή Natura 2000, το Τμήμα Περιβάλλοντος να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητά του είτε απαγορεύοντας πλήρως την ανάπτυξη, είτε επιβάλλοντας αυστηρούς περιοριστικούς όρους με στόχο την προστασία των ευαίσθητων οικότοπων που συνορεύουν με την υπό ανάπτυξη γη.

Έγιναν παρανομίες

Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Καδής, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε επιστολή του προς την Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2007 και επισφραγίστηκε από το Υπουργικό του Τ. Παπαδόπουλου, το οποίο προχώρησε στην ανταλλαγή ιδιωτικής γης στον Ακάμα, στο πλαίσιο της προώθησης του διαχειριστικού σχέδιου, με κρατική γη στα Κούκλια, όχι μόνο μπάζει νερά αλλά ήταν και παράνομη. Σύμφωνα με την έκθεση του ελεγκτή η απόφαση τότε για ανταλλαγή γης –και αναβάθμιση του συντελεστή σε ζώνη όπου θα μπορούσαν να κτιστούν κατοικίες και επαύλεις– βόλεψε την Aristo (τότε της ανήκε όλη η έκταση της γης), η οποία με την απόφαση του τότε διευθυντή Πολεοδομίας επωφελήθηκε από την αλλαγή της ζώνης με το πρόσχημα την εξασφάλιση πρόσβασης του οδικού δικτύου στα τεμάχια που θα ανταλλάσσονταν. Να σημειώσουμε πως οι σχεδιαζόμενες ανταλλαγές ιδιωτικών ιδιοκτησιών εντός της χερσονήσου του Ακάμα με γη στα Κούκλια δεν προωθήθηκαν ποτέ και παρόλο που η σχετική απόφαση του 2007 ανακλήθηκε από τη νυν κυβέρνηση το 2018, η αλλαγή στις πολεοδομικές ζώνες, που προωθήθηκε αποκλειστικά για εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, δεν ανακλήθηκε μετά την εξέλιξη αυτή.

Έρευνα εισαγγελέα

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό το φως της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ύστερα από πολλές συσκέψεις που έγιναν για τη λήψη απόφασης ως προς το μέλλον της ζώνης ανάπτυξης της ιδιωτικής γης της Aristo και της Τράπεζας Κύπρου, και δεδομένου του κινδύνου που υπάρχει «να οδηγηθεί στα δικαστήρια η ΚΔ για καταβολή σημαντικών αποζημιώσεων σε περίπτωση ανάκλησης της πράξης ένταξης της συγκεκριμένης γης σε ζώνη ανάπτυξης», αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Πρώτο να ζητηθεί καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία σχετικά με τον νομικό χειρισμό του θέματος περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου ανάκλησης της πιο πάνω ένταξης και τις τυχόν νομικές συνέπειες για τη Δημοκρατία.
  • Δεύτερο να διοριστούν δύο υψηλόβαθμα στελέχη (ένας από το Τμήμα Πολεοδομίας και ένας από το Τμήμα Κτηματολογίου) για διενέργεια διοικητικής έρευνας σε σχέση με όλες τις αναφορές της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Να διευκρινίσουμε πως ο γενικός ελεγκτής εισηγείται να δώσει ο ΥΠΕΣ οδηγίες για τη διεξαγωγή έρευνας, ώστε να διαφανεί αν υπήρχαν παρατυπίες και εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, πέραν αυτών του δημοσίου, από αυτούς που έλαβαν τις υπό αναφορά αποφάσεις οι οποίες θεωρεί ότι εξυπηρέτησαν μόνο την Aristo. Αναφέρεται επί λέξει στην έκθεση: «Όπως διαφάνηκε, ο μόνος που αποκόμισε πολύ σημαντικό όφελος από την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών είναι ο ιδιοκτήτης των τεμαχίων που συνορεύουν με την κρατική δασική γη, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για διαχωρισμό 339 οικοπέδων σε αυτά, που βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης της σχετικής μελέτης Δέουσας Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον».
Ο «Π» επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Θεόδωρο Αριστοδήμου, πρόεδρο της Aristo Developers, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Μέρος της γης πωλήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου 

Όπως φαίνεται στον χάρτη ο οποίος περιλαμβάνεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το τεμάχιο γης της Aristo Developers για το οποίο έχει υποβληθεί αίτημα για διαχωρισμό οικοπέδων είναι το πάνω Π3α (πορτοκαλί). Γειτνιάζει με δασική γη (πράσινο χρώμα) η οποία εφάπτεται με περιοχή Natura 2000 (πράσινο με μαύρες γραμμές). Το σημείο Ζ3 στον χάρτη είναι ποταμός. Το κάτω Π3α (μπλε) ανήκει από το 2016 στην Τράπεζα Κύπρου μετά από διακανονισμό με την Aristo για εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση, το μπλε τεμάχιο με την αναφορά Π3α μεταβιβάστηκε σε θυγατρική της Aristo το 1967 για το ποσό των 125 χιλιάδων ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο μερίδιο του πορτοκαλί τεμαχίου (84%) μεταβιβάστηκε στην Aristo έναντι του ποσού των 9,6 εκατ. ευρώ. Η συνολική του αξία με βάση την τελευταία γενική εκτίμηση του Κτηματολογίου φτάνει τα 31,5 εκατ. ευρώ. Η τεράστια αύξηση στην αξία, αναφέρει η έκθεση, αποκτήθηκε μετά την ένταξη σε ζώνη παραθεριστικής κατοικίας. Σε τιμές του ’80 η αξία του τεμαχίου ήταν τα 3 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο τεμάχιο –κάτω– με την αναφορά Π3α (μπλε), αγοράστηκε επίσης το 1967 από την Aristo. Ανήκε κι αυτό στη Μονή Σινά και αγοράστηκε τότε για 83 χιλ. ευρώ. Το 2016 το τεμάχιο αυτό πωλήθηκε στην εταιρεία Toreva Properties Ltd, για το ποσό των 90,3 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από τον έφορο Εταιρειών ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με έκθεση λεπτομερειών ακινήτου το εν λόγω τεμάχιο έκτασης 3 εκατ. τ.μ., είχε αξία γενικής εκτίμησης το 1980, 2013 και 2018 4 εκατ. ευρώ, 80 εκατ. ευρώ και 83 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. «Και σε αυτή την περίπτωση επισημαίνεται η τεράστια αύξηση της αξίας του τεμαχίου μετά την ένταξή του σε ζώνη παραθεριστικής κατοικίας, που καταδεικνύει το όφελος που αποκόμισε ο ιδιώτης από την απόφαση ένταξης των τεμαχίων του στη ζώνη αυτή».

Στην ίδια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Aristo Developers ημερομηνίας 1.7.2016, προέβη σε συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου για την πλήρη εξόφληση όλων των δανείων του συγκροτήματος προς την τράπεζα, ύψους 283 εκατ. ευρώ, έναντι παραχώρησης ακινήτων που με βάση τις εκτιμήσεις της τράπεζας, ανέρχονταν σε συνολική αξία τουλάχιστον 310 εκατ. Μεταξύ αυτών φαίνεται πως ήταν και το εν λόγω ακίνητο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.