Φόρμα αναζήτησης

Πόλεμος εντυπώσεων για το Aura

Η αισθητική του έχει αμφισβητηθεί και το ύψος του έχει διχάσει. Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού παρέπεμψε σε νέα (τρίτη κατά σειρά) ψηφοφορία το αίτημα για χορήγηση πολεοδομικής άδειας στο έργο Aura του συγκροτήματος CTC (Σιακόλα) στο παραλιακό μέτωπο της πόλης στη θέση του Debenhams Olympia, ενώ η αρχιτεκτονική ομάδα του έργου έχει επιδοθεί σε επικοινωνιακή εκστρατεία για να προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα οφέλη του για την πόλη της Λεμεσού. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, τον περασμένο μήνα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει από την εταιρεία μέσω της Πολεοδομίας να μειώσει το ύψος του πύργου κατά 25 μέτρα, με την εταιρεία να συμφωνεί στα 16 μέτρα, δηλαδή, κατά πέντε ορόφους και να «περιοριστεί» στους 43 ορόφους. Στη συνεδρία της περασμένης Παρασκευής, δέκα δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της αδειοδότησης του πύργου και οι άλλοι δέκα διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το ύψος του πύργου, αλλά και το τεμάχιο γης, το οποίο όπως υποστηρίζουν είναι στενό για αυτού του μεγέθους ανάπτυξη, καθιστώντας τις αναλογίες του κτηρίου δυσαρμονικές. Από την άλλη, ο επιχειρηματίας είναι ανένδοτος, δηλώνοντας ότι περαιτέρω μείωση του ύψους του κτηρίου θα κάνει τους 37 κατοικήσιμους ορόφους δυσλειτουργικούς, και περαιτέρω μείωση των αριθμών ορόφων θα κάνει το έργο μη βιώσιμο οικονομικά.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, οι συνεργαζόμενοι αρχιτέκτονες του έργου παραθέτουν τα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά του, που ενδέχεται όπως υποστηρίζουν να αλλάξουν τον τρόπο σχεδιασμού ψηλών κτηρίων στη Κύπρο, υιοθετώντας τεχνολογικές και αρχιτεκτονικές καινοτόμες λύσεις προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Συγκεκριμένα, η αρχιτεκτονική πρόταση που έχει υποβληθεί για πολεοδομική αδεία περιλαμβάνει τη δημιουργία αστικού πάρκου με δημόσια πρόσβαση έκτασης πέραν των 7 χιλιάδων τ.μ (στον χώρο όπου βρίσκεται τώρα το πολυκατάστημα Debenhams και οι χώροι στάθμευσης). Η πολεοδομική και κοινωνική σημασία του προτεινόμενου πάρκου αναφέρουν οι μελετητές, μιας όασης πρασίνου στο κέντρο της τσιμεντένιας ζούγκλας της πόλης, είναι ανυπολόγιστη, ειδικά αν σκεφτούμε και την οργανική σύνδεσή του με το παραλιακό μέτωπο. Για να γίνει αυτό εφικτό, το προτεινόμενο κτήριο διαμερισμάτων, το οποίο θα αποτελεί και την εμπορική πτυχή της ανάπτυξης, υπερυψώνεται από το έδαφος κατά 24 μέτρα και είναι κενό (διαμπερές) έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η χωρική και οπτική σύνδεση του πάρκου με το παραλιακό μέτωπο, αλλά και η βελτίωση των ανέσεων των κατοίκων και της περιοχής. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία πολιτιστικού πάρκου 300 τ.μ στο βόρειο μέρος του τεμαχίου, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτιστική δραστηριότητας στην περιοχή και η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη η Ακτή Ολυμπίων.