Φόρμα αναζήτησης

Ποιος ελέγχει για το κάπνισμα; Χρόνο με το χρόνο… μειώνονται τα εξώδικα

Κατά τη ψήφιση πριν από μια βδομάδα των προτάσεων νόμου για την ποτοαπαγόρευση σε ανήλικους και την αύξηση των σχετικών ποινών, βουλευτές αναφέρθηκαν και στο νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος αφήνοντας να εννοηθεί πως νόμοι υπάρχουν ωστόσο δεν εφαρμόζονται ικανοποιητικά για να υπάρχει έτσι και η συμμόρφωση.

Ο politis.com.cy απευθύνθηκε στην Αστυνομία και μας απέστειλαν τις καταγγελίες (εξώδικα) για το κάπνισμα από το 2017,οπόταν και εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Όπως προκύπτει ο αριθμός των καταγγελιών από πλευράς Αστυνομίας παρουσιάζει μείωση τα έτη 2018 και 2019, από την πρώτη χρονιά, οπόταν και πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι.

Σε δηλώσεις για το θέμα προέβη στην ιστοσελίδα μας ο Υπαστυνόμος Μιχάλης Γαβριηλίδης ο οποίος είναι και το σημείο επαφής της Αστυνομίας στην Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος τονίζοντας τη θέση της Αστυνομίας για το όλο θέμα.

«Η Αστυνομία μέσα στα πλαίσια της καταπολέμησης του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος δεν έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί σε θέματα που δεν είναι κύριας αρμοδιότητάς της όπως είναι ο έλεγχος για το κάπνισμα». Σημείωσε επίσης πως η Αστυνομία αντιλαμβάνεται το ρόλο που της ανέθεσε ο νομοθέτης ως υποστηρικτικό. «Δηλαδή εκεί όπου άλλες υπηρεσίες έχουν κάποιο πρόβλημα να επεμβαίνουμε και όχι να είμαστε εμείς οι κύριοι αρμόδιοι της εφαρμογής του νόμου».

Μας παρέπεμψε δε στον Περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμο και στις εντεταλμένες υπηρεσίες που ορίζει για τον έλεγχο. Ειδικότερα εξουσιοδοτημένο λειτουργό ο νόμος ορίζει: μέλος της Αστυνομίας Κύπρου ή λειτουργό του Τμήματος Τελωνείων ή Υγειονομικό Επιθεωρητή ή Υγειονομικό Λειτουργό του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών ή Υγειονομικό Λειτουργό των Δήμων ή άλλο  εξουσιοδοτημένο από το δημοτικό συμβούλιο πρόσωπο ή Επιθεωρητή των Κοινοτικών Συμβουλίων ή λειτουργό της Υπηρεσίας Προστασίας  Καταναλωτή ή Επιθεωρητή Εργασίας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ή Λειτουργό του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

«Μέσα στα πλαίσια των υπολοίπων ελέγχων που γίνονται τα μέλη της Δύναμης αν διαπιστώσουν παραβάσεις του νόμου για το κάπνισμα τότε καταγγέλλουμε». Αναλύοντας τα στοιχεία ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε πως οι εκστρατείες για το κάπνισμά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου ήταν ως αναμενόταν αυξημένες. «Και τώρα γίνονται ωστόσο πιο μειωμένες. Εμείς δεν αποποιούμαστε το ρόλο μας όμως προσπαθούμε να φέρουμε όλες τις υπηρεσίες μέσα, για να κάνει η κάθε μια το κομμάτι της».

Ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρθηκε μόνο στις υγειονομικές υπηρεσίες, απαντώντας στο ερώτημα ποιοι τώρα προβαίνουν σε σχετικούς ελέγχους και εκδίδουν εξώδικα (85 ευρώ). Σημειώνεται πως ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών μπορεί να επιβάλει και διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης(850 ευρώ). «Για τις άλλες υπηρεσίες δεν γνωρίζω πως εφαρμόζουν το νόμο» σημείωσε για να προσθέσει πως «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Περί συμμόρφωσης

Σχολιάζοντας τις ποινές που προβλέπονται για παραβάσεις του νόμου για το κάπνισμα ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε πως δυστυχώς δεν είναι αποτρεπτικές για να παραπέμψει και στην πρόσφατη αύξηση των ποινών αναφορικά με τα απαγορευτικά μέτρα για προφύλαξη από τον κορωνοϊό και να σημειώσει πως μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση. «Θα έπρεπε όπως και σε άλλες περιπτώσεις να είναι απαγορευτική η ποινή καθώς σήμερα τα 85 ευρώ ούτε για τον υπεύθυνο υποστατικού ούτε για τον καπνιστή είναι αποτρεπτικά».

Σημειώνεται πως στο νόμο προβλέπεται πως το δικαστήριο δύναται, μετά από αιτιολογημένη αίτηση οποιουδήποτε εξουσιοδοτημένου   λειτουργού,   να   προβαίνει   στην έκδοση διατάγματος αναστολής λειτουργίας οποιασδήποτε επιχείρησης, η οποία ρυθμίζεται από τις  διατάξεις του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.