Φόρμα αναζήτησης

Ποιοι θα παρεπέμπονται σε Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για εργαστηριακή εξέταση κορωνοϊού

Το Υπουργείο Υγείας για λόγους δημόσιας υγείας και με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID-19, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχει προχωρήσει στο πλαίσιο της παρούσας φάσης στη διευθέτηση της δυνατότητας πραγματοποίησης της εργαστηριακής εξέτασης του νέου κορωνοϊού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και πολιτών, όπως αναγράφονται στον πιο κάτω πίνακα.

  Ειδικές Κατηγορίες Πολιτών για παραπομπή σε εργαστηριακή εξέταση Διαδικασία
1 Καρκινοπαθείς πριν εισαχθούν για θεραπεία, αποκατάσταση κτλ

 

Αποστολή Ειδικού Παραπεμπτικού από τον θεράποντα Ιατρό Ογκολογικής Ειδικότητας στο Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Φαξ 22398842)
2 Άτομα πριν υποβληθούν σε χειρουργείο Αποστολή Ειδικού Παραπεμπτικού από θεράποντα Ιατρό Χειρουργικής Ειδικότητας στο Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Φαξ 22398842)
3 Έγκυες πριν τον τοκετό (συνίσταται η παραπομπή για εξέταση να γίνεται όσο πιο κοντά στην εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού)

 

Αποστολή Ειδικού Παραπεμπτικού από θεράποντα Μαιευτήρα-Γυναικολόγο στο Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Φαξ 22398842)
4 Ηλικιωμένοι πριν εισαχθούν σε Στέγες Ευγηρίας

 

Αποστολή Ειδικού Παραπεμπτικού από Προσωπικό Ιατρό στο Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Φαξ 22398842)
5 Άτομα με ψυχικά νοσήματα πριν εισαχθούν σε ψυχιατρικές κλινικές

 

Αποστολή Ειδικού Παραπεμπτικού από θεράποντα Ψυχίατρο στο Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Φαξ 22398842)
6 Κακοποιημένα άτομα (ενήλικες και παιδιά) πριν εισαχθούν σε στέγες

 

Αποστολή Ειδικού Παραπεμπτικού από θεράποντα Ιατρό ή Ιατρό Συνεργάτη στο Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Φαξ 22398842)
7 Άτομα ουσιοεξαρτημένα πριν εισαχθούν σε κλινικές απεξάρτησης

 

Αποστολή Ειδικού Παραπεμπτικού από θεράποντα Ψυχίατρο στο Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Φαξ 22398842)
8 Άτομα των οποίων συγγενείς 1ου βαθμού νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση (εντατικές) σε νοσοκομεία για να μπορούν να τους επισκεφτούν νοουμένου ότι εγκρίνεται η είσοδος από τους Ιατρούς. Αποστολή Ειδικού Παραπεμπτικού από τον θεράποντα Ιατρό του ασθενή στο Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Φαξ 22398842)
9 Γυναίκες θύματα σωματεμπορίας

 

Αποστολή Ειδικού Παραπεμπτικού από θεράποντα Ιατρό ή Ιατρό Συνεργάτη στο Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Φαξ 22398842)

Η πραγματοποίηση της εξέτασης υπάρχει η δυνατότητα να διευθετηθεί και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμα και μοναδική, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων, το 1420 ή τον Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας για λόγους δημόσιας υγείας.

Αφού παραλάβει το παραπεμπτικό από τον θεράποντα ιατρό, ο Συντονισμός Ιατρείων Δημόσιας Υγείας θα προχωρά στον προγραμματισμό και την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ατόμων για άμεση πραγματοποίηση της εξέτασης στα κατά τόπους ανά Επαρχία Ιατρεία Δημόσιας Υγείας. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης θα γνωστοποιούνται στον θεράποντα ιατρό.

Η υλοποίηση του πιο πάνω προγράμματος θα τυγχάνει συνεχούς παρακολούθησης σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των καθορισμένων διαδικασιών.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρειάζονται 1-2 περίπου ημέρες για την πραγματοποίηση της εξέτασης και στη συνέχεια για την έκδοση του αποτελέσματος από την στιγμή που γίνεται η δειγματοληψία. Επομένως, οι θεράποντες ιατροί οφείλουν να μεριμνούν, ώστε η παραπομπή να διενεργείται εντός του κατάλληλου χρονικού πλαισίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.