Φόρμα αναζήτησης

Ποινικές διώξεις για παράνομα γραφεία κηδειών – Αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες με ποινή φυλάκισηςΗ αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό για τα παράνομα γραφεία κηδειών άρχισε να αποδίδει καρπούς. Έχει, ήδη, καταχωρηθεί μία ποινική υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου και δρομολογούνται άλλες τρεις για τις οποίες σχηματίστηκαν οι ποινικοί φάκελοι και δόθηκαν οδηγίες για την καταχώρηση τους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Για την πορεία των αστυνομικών ερευνών ενημέρωσε σχετικά τη Βουλή, μετά από ερώτηση του Γιώργου Περδίκη, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. Ωστόσο, στην επιστολή του ο κ. Νουρής δεν κατονομάζει τα τέσσερα γραφεία κηδειών που λειτουργούν παράνομα και τα οποία, όπως φαίνεται, δεν είναι τα μόνα όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος των αδειούχων ιδιοκτητών γραφείων κηδειών.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, που τέθηκε σε εφαρμογή μόλις τον Νοέμβριο του 2016, πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του λειτουργού κηδειών ή ταριχευτή χωρίς την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας είναι ένοχα αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης τους, υπόκεινται σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τρείς μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν ξεπερνά τα €1.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Στο κυνήγι των παράνομων γραφείων κηδειών συνδράμουν με κατάθεση στοιχείων και παροχή πληροφοριών, οι αδειούχοι ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών όπως και ο Σύνδεσμος τους. Μεταξύ άλλων, στάλθηκαν στην Αστυνομία όπως και στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται το Συμβούλιο Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, αποδείξεις και τιμολόγια που εξέδωσαν σε συγγενείς αποθανόντων παράνομα γραφεία κηδειών, χρεώνοντας, μάλιστα, και ΦΠΑ!

16 τα νόμιμα

Με βάση τον ονομαστικό κατάλογο που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 λειτουργούσαν, νόμιμα, 16 γραφεία κηδειών. Αρμόδιο για την εγγραφή λειτουργών κηδειών και ταριχευτών όπως και για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας γραφείων κηδειών είναι το Συμβούλιο Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών. Το Συμβούλιο είναι πενταμελές και αποτελείται από τα ακόλουθα πρόσωπα: Τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών ή εκπρόσωπό του (Πρόεδρος), έναν κυβερνητικό ιατροδικαστή που ασκεί καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου, τον Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ή εκπρόσωπό του καθώς και από δυο εγγεγραμμένους λειτουργούς κηδειών που ασκούν το επάγγελμα για τουλάχιστον πέντε συνεχή χρόνια και υποδεικνύονται από τον Σύνδεσμο τους.

Οδηγίες για τους νεκρούς

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού, το Υπουργείο Εσωτερικών, με επιστολή του στις 2/4/2020 προς τα αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών, κοινοποίησε οδηγίες/συστάσεις για τη διαχείριση των νεκρών σωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι οδηγίες δόθηκαν από το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με σκοπό την προστασία του προσωπικού που εργάζεται στα γραφεία κηδειών και παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή του στις 3/04/2020 προς τις διάφορες εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες όπως είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια, κατέστησε σαφές ότι απαγορεύεται η παράδοση νεκρών σε μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.