POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ποια ονόματα συζητιούνται στη Λεμεσό για τις βουλευτικές του 2021Πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες στα εσωτερικά των κοινοβουλευτικών και πολιτικών κομμάτων για τον καταρτισμό ψηφοδελτίων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016, θέση στα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων διεκδίκησαν συνολικά 494 υποψήφιοι, ενώ τη “μάχη” έδωσαν 12 κομματικοί σχηματισμοί και 5 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

 

Στην επαρχία Λεμεσού αντιστοιχούν δώδεκα βουλευτικές έδρες. Πληροφοριακά στη Λευκωσία οι βουλευτές είναι είκοσι, στην Αμμόχωστο ένδεκα, στη Λάρνακα έξι, στη Πάφο 4 και τέλος στην Κερύνεια τρεις.

 

Πάνε για εσωκομματικές στο ΔΗΣΥ

Στον ΔΗΣΥ  το ψηφοδέλτιο είναι υπερπλήρης και όπως δείχνουν τα πράγματα το κόμμα θα οδηγηθεί σε εσωκομματικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2021. Στην εκλογική μάχη του 2016 αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στη Λεμεσό με 21.876 και ποσοστό 30.48%. Αυτή τη στιγμή κατέχει 3 έδρες. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος, η Ελένη Σταύρου και o Ανδρέας Κυπριανού δήλωσαν ότι θα  επαναδιεκδικήσουν.

 

Στόχος του κόμματος είναι να αγγίξει ξανά το 30%. Ενώ το καλοκαίρι οι προσδοκίες ήταν για αύξηση της βουλευτικής παρουσίας του από 3 στους 4 βουλευτές τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν την περίπλοκη περίοδο που διανύουμε, λόγω των τοπικών μέτρων από τον Αύγουστο και τις συνέπειες στην οικονομία αλλά και τις αποκαλύψεις για διαφθορά.  Ένας άλλος «πονοκέφαλος» για τον Αβέρωφ Νεοφύτου είναι πώς θα πάει σε εσωκομματικές εκλογές εν μέσω κορωνοϊού. Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή του να αναγκάσει μερικούς υποψηφίους (που διεκδίκησαν ξανά αποτυχημένα εκλογή) να αποσυρθούν οικειοθελώς.

 

Διεκδικούν: Φωτεινή Τσιρίδου (νομικός), Νίκος Σύκας (επαρχιακός και Αντιδήμαρχος Λεμεσού), Κλεάνθης Καραμανίδης (Αντιδήμαρχος Ύψωνα), Νίκος Σπύρου (Κοινοτάρχης Λόφου), Ηρακλής Αγαθοκλέου (νομικός – μέλος ΔΣ CYTA), Μαρίνα Χατζημανώλη (Δημοτική Σύμβουλος Λεμεσού), ο Γιώργος Διογένους (νομικός), οι ακαδημαϊκοί Ονησίφορος Ιορδάνους και Αντώνης Στυλιανού, ο πρώην βουλευτής, πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Μιχάλης Βασιλείου (νυν δημοτικός σύμβουλος).

 

Θέλει πρωτιά το ΑΚΕΛ

Έπιασαν δουλειά στο κόμμα της Αριστεράς, , που αυτή τη στιγμή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών Λεμεσού, τέσσερις στο σύνολο. Στις εκλογές του 2016 είχε συγκεντρώσει 17.893 ψήφους. Επίσημο σήμα δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και σύντομα θα συσταθούν τα εκλογικά επιτελεία σε κεντρικό-επαρχιακό επίπεδο. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα γίνουν οι τοπικές συνελεύσεις των μελών του κόμματος, προκειμένου η Κεντρική Επιτροπή αρχές Φεβρουαρίου να επικυρώσει τα ψηφοδέλτια.

 

Στόχος της Εζεκία Παπαϊωάννου, είναι η πρωτιά και οι τέσσερις βουλευτές. Θα επαναδιεκδικήσουν οι Άντρος Καυκαλιάς, Κώστας Κώστα και ο Γιώργος Γεωργίου ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου μένει εκτός καθώς συμπλήρωσε τις τρεις θητείες που δικαιούνται βάσει καταστατικού. Προσπαθεί το ΑΚΕΛ να «εκμεταλλευτεί» τη δυσαρέσκεια του κόσμου από τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση αλλά δε φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Γίνονται επαφές για υποψήφιους Νέων Δυνάμεων και εξεύρεση νέων ανθρώπων από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

 

Πιθανόν να διεκδικήσουν: Αργεντούλα Ιωάννου (νομικός), Πέτρος Γιάννακας (νομικός), Μαρίνα Νικολάου (κοινοβουλευτική συνεργάτιδα στην Ευρωβουλή), Ανθούλα Μενελάου (επαρχιακή γραμματέας ΕΔΟΝ), Πέτρος Κλεάνθους (λειτουργός στο Υπουργείο Γεωργίας), Λοΐζος Μαυρουδής (πρώην ποδοσφαιριστής, νυν δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού), Απόστολος Ψαράς (μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων και νυν δημοτικός σύμβουλος) και ο τέως ευρωβουλευτής, πρώην Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

 

Το ΔΗΚΟ παλεύει για δύο έδρες

Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το πρώτο κόμμα που ανακοίνωσε ψηφοδέλτιο στην επαρχία μας. Στις προηγούμενες εκλογές είχε εξασφαλίσει το 16.07% και είχε 11.533 ψήφους στη Λεμεσό. Οι δύο νυν βουλευτές του επαναδιεκδικούν και νέοι ρίχνονται στη μάχη με σοβαρές αξιώσεις. Τα πράγματα από το 2016 έχουν αλλάξει και τώρα είναι αμφίρροπη η δεύτερη έδρα.

 

Προκειμένου το κόμμα του κέντρου να δείξει πως οι αποχωρήσεις και οι διαγραφές του προηγούμενου διαστήματος δεν το επηρέασαν καθόλου θα δώσει έντονο αγώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι θέλει να διατηρηθεί ο ρυθμιστικός του ρόλος ενόψει των προεδρικών του 2023 αλλά και να έχει λόγο στις Δημαρχιακές εκλογές τέλος του χρόνου, τουλάχιστον, σε δύο Δήμους (πιθανόν Κάτω Πολεμίδια και Μέσα Γειτονιά).

 

Διεκδικούν: Λεωνίδου Πανίκος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΔΗΚΟ), Μυλωνάς Παύλος (βουλευτής Λεμεσού), Χαραλαμπίδης Νεόφυτος (δικηγόρος και νυν δημοτικός σύμβουλος), Ορφανός Μάριος (αρχιτέκτονας μηχανικός),  Μακαρίου Γιώργος (πρώην βοηθός διευθυντής Πυροσβεστικής Κύπρου), Κυπριανού Βανέσα (σύμβουλος δημοσίων σχέσεων), Μακρίδης Γρηγόρης (ακαδημαϊκός),  Νικολαΐδης Ντίνος (μηχανολόγος μηχανικός), Σάββα Σώτος (πρόεδρος επιστημόνων ΑΗΚ) και αριστίνδην υποψήφιοι οι Σταδιώτης Μάριος (λογιστής), Χατζηχαραλάμπους Στέλιος (Υποστράτηγος ΕΑ) και Χριστοδούλου Άνθια (Ψυχολόγος).

 

Στόχος η διατήρηση της τέταρτης θέσης

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ενώνει δυνάμεις με τη Συμμαχία Πολιτών και κατεβάζουν μαζί ψηφοδέλτιο. Το 2016 η ΕΔΕΚ εξασφάλισε στη Λεμεσό 4.29% και 3.077 ψήφους και το κόμμα του Λιλλήκα, ενώ ήταν πρωτοεμφανιζόμενο, έφτασε το 7.22% και τους 5.184.

 

Μετά την αναταραχή που προκάλεσε η διαγραφή Παπαδάκη, και την αποχώρηση στελεχών και στη Λεμεσό, ο Μαρίνος Σιζόπουλος βάζει ως στόχο να διατηρήσει την τέταρτη θέση και να μείνει «ζωντανή» στο παιχνίδι. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής. Με ενδεχόμενη μη εκλογή του θα αποχωρήσει από τη θέση του βουλευτή αφήνοντας την έδρα στον δεύτερο/η σε ψήφους. Αυτό θα δώσει νόημα στην προεκλογική των υπολοίπων του ψηφοδελτίου που θα καταρτιστεί.

 

Πιθανά ονόματα: Γιώργος Ευσταθίου (προερχόμενος από τη Συμμαχία Πολιτών), Φανή Παπαβασιλείου (γραμματέας), Πάμπος Χαραλάμπους (συνδικαλιστής), Λύσανδρος Λυσάνδρου (δικηγόρος), Γιώργος Φωτίου (λογιστής), Χρίστος Ιακώβου (Διευθυντής ΚΥΚΕΜ) και ο Γιάννος Ιωάννου (επιχειρηματίας).

 

Θέλουν μια έδρα στη ΔΗΠΑ

Κοινή πορεία αποφάσισαν ΔΗΠΑ και πολιτική πλατφόρμα «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές Μαΐου. Ο νυν βουλευτής Άγγελος Βότσης διεκδικεί επανεκλογή ενώ ο λογιστής Πάνος Αναστασίου (πρώην δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού και προερχόμενος από παραδοσιακή οικογένεια του ΔΗΚΟ) διεκδικεί με αξιώσεις. Στην παράταξη θεωρούν δεδομένη την έδρα. Έχουν ως στόχο να εκφράσουν τη μετριοπάθεια στο κυπριακό και όσον αφορά την οικονομία να στηρίξουν τους μικρομεσαίους.

 

Πιθανά ονόματα: Μαρίλια Γρηγορίου-Καλοπαίδι (γυμνάστρια), Μάριος Θεοδότου (ιατρός), Χρίστος Χριστοδούλου (μάχιμος νοσηλευτής και συνδικαλιστής στην Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών), Λένια Γεωργίου (δημόσιος υπάλληλος), Σταύρος Παπαδούρης (πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας), Στέλλα Μιχαηλίδου (πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS).

 

Αλληλεγγύη χωρίς Ελένη Θεοχάρους

Το κίνημα Αλληλεγγύης το 2016 είχε αγγίξει το 7.32% και τους 5.254 ψήφους πράγμα που πολύ δύσκολα θα το καταφέρει το 2021. Η Ελένη Θεοχάρους επέλεξε να μην κατεβεί Λεμεσό και πιθανόν πάει για Λευκωσία μεριά. Στόχος της να κερδίσει μια έδρα και να έχει καλή παρουσία.

 

Υποψήφιοι θα είναι ο νυν βουλευτής Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόδρομος Ττοπουζής (νυν δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού), ο Κυριάκος Μπαρρής (εκπαιδευτικός), ο Φρανσίς Γκάυ (μουσικός) και ο Μιχάλης Χριστοδούλου (επιχειρηματίας). Σύμφωνα με έγκυρες πηγές είναι πολύ κοντά να κλείσουν ακόμη τρία ονόματα μέσα στο σαββατοκύριακο.

Κυπριανού και Νεοφύτου συμφωνούν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι περιπέτειες για τον τόπο

Με πακέτο προτάσεων πήγε στο προεδρικό ο Σιζόπουλος – Εγκαινιάζονται συναντήσεις με υπουργούς

Την επόμενη βδομάδα η απάντηση του Προέδρου στην επιστολή Νικόλα

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.