Φόρμα αναζήτησης

Πνίγουν τα προβλήματα τα νοσοκομεία: Μπαλάκι… οι ευθύνες

Φταίει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ή μήπως δεν συνεργάζονται οι επαγγελματίες υγείας με τον οργανισμό και γι’ αυτό τον λόγο δεν επιλύνονται τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων;

O OKYπΥ, εμμέσως πλην σαφώς, ρίχνει την μπάλα στους επαγγελματίες υγείας και οι επαγγελματίες υγείας στον οργανισμό. Τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν -κατά γενική ομολογία- ταλαιπωρώντας τους ασθενείς. Ελλοχεύοντας, ταυτόχρονα, κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων κατά τη β’ φάση του ΓεΣΥ.

Ο οργανισμός ωστόσο διαμηνύει ότι τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα και λειτουργικά στο πλαίσιo της δεύτερης φάσης του συστήματος. Δεν πείθει όμως τους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίοι ζητούν επιτακτικά την επίλυση των προβλημάτων στον χρόνο που απομένει. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για ελλείψεις σε σεντόνια και μαξιλάρια στα νοσοκομεία ο ΟΚΥπΥ διαβεβαιώνει πως σεντόνια υπάρχουν! Το γιατί καλούνται οι οικείοι ασθενών να τα μεταφέρουν από τα σπίτια τους είναι θέμα προς… διερεύνηση. Μελέτη για τα σεντόνια έγινε, πάντως! Στο μεταξύ, θέση μάχης παίρνουν και οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας σε σχέση με τις άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο Αθαλάσσας. Δεν αποκλείουν μέτρα αντίδρασης.

Συνδικαλιστικά;
Οι εργαζόμενοι στα κρατικά νοσηλευτήρια επιρρίπτουν σοβαρότατες ευθύνες στον ΟΚΥπΥ για ολιγωρία στην επίλυση των προβλημάτων. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ο οργανισμός βάλλεται από παντού – κυρίως από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι δεν αναφέρονται απλώς στα προβλήματα αλλά θέτουν και ζητήματα ασφάλειας των ασθενών από τις μπαλωματικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, λύσεις που προωθεί ο ΟΚΥπΥ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού Πάμπος Χαριλάου ανέφερε και χθες, μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ, πως πλείστα εκ των αιτημάτων που θέτουν οι επαγγελματίες υγείας είναι εργασιακά. Υπέδειξε την ίδια ώρα πως τα κρατικά νοσηλευτήρια προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και όπως είπε «δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι καλύτερα διότι, πολλές φορές, δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας το τι συμβαίνει εκεί». Ο κ. Χαριλάου δεν επιχείρησε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τουναντίον δήλωσε πως προβλήματα υπάρχουν και πως απαιτείται η συνεργασία και η εμπλοκή όλων των εργαζομένων για την επίλυσή τους. Είπε επίσης ότι έχει καταρτιστεί εξαμηνιαίο πλάνο δράσης το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα. Στην τοποθέτηση του κ. Χαριλάου ότι θα πρέπει να ξεχωρίσει κανείς τα συνδικαλιστικά αιτήματα απ’ αυτά που αφορούν τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα νοσοκομεία αντέδρασε έντονα ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης καλώντας τον κ. Χαριλάου να απαντήσει εάν είναι συνδικαλιστικό το θέμα του κλεισίματος κλινικών λόγω υποστελέχωσης, το αίτημα για ενίσχυση του νοσοκομείου Κυπερούντας, η λειτουργία επιστημονικών επιτροπών, κ.ά.

Ανοίγουν κλίνες, αλλά..
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα των ΤΑΕΠ και δη των Α’ Βοηθειών του νοσοκομείου Λεμεσού σημειώνοντας ότι τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε μέχρι σήμερα για την επίλυσή τους. Επί του θέματος ο κ. Αργυρίδης ανέφερε ότι στις 17 Φεβρουαρίου έγιναν 12 εισαγωγές ασθενών χωρίς να υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, στις 15 Φεβρουαρίου επτά, στις 14 Φεβρουαρίου 12. «Αποφάσισαν να ανοίξουν κλίνες χωρίς όμως να υπάρξει ανάλογη αύξηση του προσωπικού» είπε ο κ. Αργυρίδης. Προσθέτοντας στα όσα ανέφερε ο προϊστάμενος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ ο δρ Κούμας είπε πως δεν έχουν ακόμη ανοίξει οι κλίνες, παρά το γεγονός ότι δίνεται η εντύπωση από τον ΟΚΥπΥ πως έχει προχωρήσει το μέτρο αυτό. Κατήγγειλε πως τόσο η αιματολόγοι όσο και οι ογκολόγοι έχουν διαφωνήσει για τη μεταφορά ασθενών στο ονομαζόμενο κέντρο ημερήσιας φροντίδας ώστε να απελευθερώνονται κλίνες καθότι «μια τέτοια πρακτική δεν είναι σύμφωνη με τις διεθνείς επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες». Ο κ. Χαριλάου με τη σειρά του είπε πως ο λόγος που ακόμη δεν έχουν ανοίξει οι νέες κλίνες είναι γιατί κανένας νοσηλευτής/τρια δεν ενδιαφέρθηκε να εργαστεί υπερωριακά.

Σεντόνια… υπάρχουν!
Μεγάλη έκταση, από τηλεοράσεως, έλαβε και η συζήτηση για τα… σεντόνια με τον πρόεδρο των Οργανωμένων Ασθενών να ερωτάται για τις καταγγελίες που δέχεται η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών σε σχέση με τις ελλείψεις σε λευκά είδη. Είπε πως από την ενημέρωση που έλαβε από τους αρμοδίους στον ΟΚΥπΥ… σεντόνια υπάρχουν και έχουν δαπανηθεί χιλιάδες ευρώ για την αγορά τους. Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να γίνει έρευνα. «Δεν γίνεται να λέμε στον κόσμο να φέρει το μαξιλάρι του ή σεντόνια από το σπίτι του και από την άλλη να μας διαβεβαιώνουν ότι οι λινοθήκες είναι γεμάτες», είπε ο κ. Κουλούμας. Για υπαρκτό πρόβλημα, μίλησε ο Πρόδρομος Αργυρίδης. «Πολλές φορές η λινοθήκη του τμήματος είναι άδεια», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως το κάθε τμήμα διαθέτει τη δική του λινοθήκη αναλόγως των αναγκών που υπάρχουν. «Μπορεί, όντως, στη μεγάλη λινοθήκη να υπάρχουν σεντόνια» πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι νοσηλευτές καλούνται να εξεύρουν λύση και γι’ αυτά τα θέματα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ κληθείς να σχολιάσει αυτό το θέμα είπε πως τον λυπεί που ένα τέτοιο ζήτημα συζητείται από τηλεοράσεως. Ανέφερε πως ο ΟΚΥπΥ θα εξετάσει τις καταγγελίες και θα αναζητήσει λύσεις. Σημείωσε πάντως πως έγινε μελέτη (!) για τα …σεντόνια και για κάθε κλίνη διατίθενται τρία με τέσσερα σετ την ημέρα.

Αγανακτισμένοι νοσηλευτές
Στο μεταξύ, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) προειδοποιεί με μέτρα εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας του νοσοκομείου Αθαλάσσας. Η συντεχνία κάνει λόγο για νοσηλευτές που εργάζονται «σε τριτοκοσμικές κτηριακές συνθήκες, χωρίς καμιά ασφάλεια, με σοβαρή υποστελέχωση, χωρίς ιατρική κάλυψη, και με υπερπληρότητα των θαλάμων». Καταγγέλλει επίσης «τις παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου, όπως είναι η αύξηση του αριθμού των ασθενών ανά θάλαμο, η προσθήκη κρεβατιών στους διαδρόμους, η μετακίνηση νοσηλευτών από ένα θάλαμο σε άλλο χωρίς να καλύπτονται τα κενά στη στελέχωση». Η συντεχνία θα θέσει ενώπιον των μελών της, στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2020, τα προβλήματα και δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η λήψη μέτρων.

Αυστηρή τοποθέτηση Υπ.Υγείας για Ν. Αθαλάσσας: Αδειάζει τον ΟΚΥπΥ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.