Φόρμα αναζήτησης

Πληρώνουμε 192 αξιωματούχους

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες όσον αφορά το κρατικό μισθολόγιο και τις θέσεις αξιωματούχων αντλεί κανείς με μια διαγώνια εξέταση του νομοσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού και των συνοδευτικών αυτού εγγράφων. Όπως προκύπτει το 2020, διατηρούνται 152 θέσεις κρατικών αξιωματούχων (Πρόεδρος, υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, επίτροποι, έφοροι κ.λπ.) πλην, όμως, καταργείται η θέση του επιτρόπου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (που δεν είχε πληρωθεί ποτέ) η οποία εμπίπτει στο κεφάλαιο προεδρία και Προεδρικό Μέγαρο. Η θέση είναι άλλη από αυτήν του επικεφαλής επιστήμονα έρευνας και καινοτομίας με προϋπολογισμό 90.300 ευρώ το 2020. Όπως πληροφορήθηκε ο «Π», δεδομένου του ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει νομοσχέδιο στη Βουλή για Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, δεν προκύπτει πλέον η ανάγκη επιτρόπου.

Ταυτόχρονα, στον Κρατικό Προϋπολογισμό το 2020 καταργείται και η πρόνοια για Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που είχε εξαγγείλει πέρσι η κυβέρνηση. Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, αφού ψηφιστεί και ισχύσει ο νόμος για την ίδρυση του νέου Υφυπουργείου Καινοτομίας και του διορισμού αρμόδιου Υφυπουργού, θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες ομάδες/υποομάδες άρθρων οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του με μεταφορά κονδυλιών από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών περιλαμβανομένων και των μισθολογικών θέσεων, οι οποίες θα μεταφερθούν αυτούσιες με τους κατόχους τους, μετά από εξουσιοδότηση του ΥΠΟΙΚ. Ο λόγος που διατηρείται ο αριθμός των 152 αξιωματούχων, παρά την κατάργηση της θέσης του προαναφερθέντος επιτρόπου, είναι γιατί με τη αποχώρηση της κ. Ληδας Κορσουμπά από τα δύο επιτροπάτα που διατηρούσε, δημιουργήθηκε νέα θέση επιτρόπου του Παιδιού, με την επίτροπος Νομοθεσίας να συναντάται πλέον κάτω από το κεφάλαιο της Νομικής Υπηρεσίας ως Γραφείο, ενώ δημιουργούνται και δυο νέες θέσεις δικηγόρων της Δημοκρατίας (Κλ. Α9, Α11και Α12) για να το στελεχώσουν μαζί με έναν ανώτερο λειτουργό από το γρ. Προστασίας του Παιδιού που θα μεταφερθεί.
Σύμφωνα δε με τον πίνακα μισθοδοσίας που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, η νέα επίτροπος του Παιδιού και η νέα επίτροπος Νομοθεσίας εμφανίζονται με απολαβές ισότιμες αυτών των υπουργών (με ακαθάριστο ετήσιο μισθό 76.570 ευρώ, με επίδομα παραστάσεως 20.503 ευρώ και καθαρό ετήσιο μισθό μετά από αποκοπές και φόρο εισοδήματος ύψους 62.247 ευρώ) και αυτών που λάμβανε μέχρι πρότινος η κ. Κουρσουμπά. Στη βάση των πιο πάνω, δέον να σημειωθεί ότι συνεχίζει η ανομοιομορφία της μισθοδοσίας μεταξύ επιτρόπων αλλά και των επιδομάτων που λαμβάνουν: άλλοι Παραστάσεως και άλλοι Φιλοξενίας. Ειδικότερα οι επίτροποι Διοικήσεως και Εποπτείας Υγείας εμφανίζονται ως οι πιο καλοπληρωμένοι (με ακαθάριστο ετήσιο μισθό και επίδομα Παραστάσεως 123.880 ευρώ και καθαρά 70.260 ευρώ), ακολουθεί η επ. Προσωπικών Δεδομένων (με 103 χιλ. και 64.880 ευρώ αντίστοιχα) ενώ το ίδιο αμείβονται οι επίτροποι Προεδρίας, Περιβάλλοντος και Ισότητας (90.300 ευρώ και 56.520 ευρώ αντίστοιχα). Ο επ. Ορεινών Κοινοτήτων αμείβεται με το συμβολικό ποσό των 5.040 ευρώ ετησίως (4.920 καθαρά). Καταληκτικά, αναφέρεται πως ο επίτροπος Εθελοντισμού δεν εμφανίζεται στον σχετικό πίνακα μισθοδοσίας αξιωματούχων, ωστόσο στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού εμφανίζεται να αμείβεται όσα και οι επίτροποι Ισότητας, Προεδρίας και Περιβάλλοντος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.