Φόρμα αναζήτησης

Πιθανό το ρεκόρ ζήτησης ρεύματος σήμερα

Με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει για σήμερα Δευτέρα 41 βαθμούς κελσίου, μετά από μερικές μέρες συνεχόμενων πολύ ψηλών θερμοκρασιών, είναι πιθανό σήμερα να απειληθεί το φετινό ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρισμού για φέτος καταγράφηκε στις 19 Μαϊου, στις 14.15 μμ, και ήταν 921 μεγαβάτ.

Σήμερα, στις 9.15 π.μ. η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού ανέβηκε ήδη στα 807 μεγαβάτ, αρκετές ώρες πριν τη συνήθη περίοδο αιχμής (14.00), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξεπεραστεί σήμερα το όριο των 921 μεγαβάτ και να σημειωθεί νέο φετινό ρεκόρ.

Αν και χθες η θερμοκρασία, σε συνδυασμό με την υγρασία, ήταν επίσης σε πολύ ψηλά επίπεδα και προκάλεσαν έντονη δυσφορία, η μέγιστη ζήτηση ρεύματος ήταν 730 μεγαβάτ, στις 17.00 μ.μ., καθώς τα Σαββατοκύριακα η κατανάλωση είναι κατά κανόνα μικρότερη των καθημερινών, λόγω μειωμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Την τελευταία εργάσιμη μέρα της περασμένης εβδομάδας, επίσης με ψηλές θερμοκρασίες, η κατανάλωση είχε ανέλθει στα 876 μεγαβάτ, στις 14.00.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, η ολική ικανότητα παραγωγής των συμβατικών μονάδων της ΑΗΚ ανέρχεται στα 1182 μεγαβάτ, ενώ καθημερινά η υπολογιζόμενη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κάλυψη της ζήτησης κυμαίνεται στα 150 μεγαβάτ, χωρίς να υπολογίζεται η (απρόβλεπτη) παραγωγή από τα αιολικά πάρκα.

Σε εξοικονόμηση καλεί η ΡΑΕΚ

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕΚ με απόφασή της επέστρεψε στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και την ΑΗΚ να χρησιμοποιήσουν μονάδες στο Βασιλικό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, λόγω ασυμβατότητας με τη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, καλούν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν όσον το δυνατό περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕΚ:

H ΡΑΕΚ, ασκώντας τις εξουσίες της δυνάμει του άρθρου 25(1)(δ) του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου Ν.122(Ι)/2003 και ενεργώντας ως αρμόδια αρχή για την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/941 σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμώντας το ενδεχόμενο να επέλθει κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κυπριακή Δημοκρατία για το διάστημα από 01.06.2020 έως 15.09.2020, έλαβε στις 25 Μαϊου απόφαση ώστε να διασφαλιστεί ότι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) θα έχει για το εν λόγω διάστημα στη διάθεσή του το απαιτούμενο παραγωγικό δυναμικό για την κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια και του περιθωρίου εφεδρείας εγκατεστημένης ισχύος για το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου. Επί της ουσίας, η ΡΑΕΚ επέτρεψε στον ΔΣΜΚ και την ΑΗΚ να χρησιμοποιήσουν μονάδες στο Βασιλικό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, λόγω ασυμβατότητας με τη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Η ΡΑΕΚ τόνισε επίσης στην απόφασή της ότι, σε κάθε περίπτωση, η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει πάντοτε να αποτελεί προτεραιότητα του καταναλωτή.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.