Φόρμα αναζήτησης

Πίσω στη μητέρα τα δίδυμα: Ακύρωση διατάγματος για αφαίρεση της γονικής μέριμνας

Πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα εξασφάλισης διατάγματος αφαίρεσης γονικής μέριμνας ανηλίκων από πλευράς Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας -που συχνά κατηγορούνται για ολιγωρία- και πόσο καθυστερούν το δικαστήρια να εκδικάσουν υποθέσεις ουσίας, όπως η καταγγελία κακοποίησης παιδιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο μεταξύ, καταδεικνύει απόφαση του δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου ημερ. 25/6/2020. Με την απόφασή του κάνει επιτρεπτή την έφεση γονιών οκτάχρονων διδύμων και ακυρώνει διάταγμα που οριστικοποιήθηκε στις 3/2/2020 πρωτοδίκως για αφαίρεση από τους εφεσείοντες (που στο μεταξύ έχουν χωρίσει και τα παιδιά έμεναν με τη μητέρα) της γονικής μέριμνας μετά από μονομερή αίτηση της διευθύντριας των ΥΚΕ. Την ίδια ώρα εκκρεμεί η εκδίκαση υπόθεσης στο δικαστήριο από το 2016 καταγγελίας κατά της μητέρας από τον πατέρα για κακοποίηση των παιδιών, που στο μεταξύ ο ίδιος λόγω ηλικίας δεν μπορεί να φροντίζει!

Απέτυχε το πρωτόδικο

Υπογραμμίζοντας πως η προστασία της οικογένειας από αυθαίρετες επεμβάσεις κυβερνητικών αρχών είναι καλά κατοχυρωμένη σε όλα τα νομικά συστήματα και πως ο διαχωρισμός οικογένειας θεωρείται επέμβαση στην οικογενειακή ζωή, οι δικαστές Ναθαναήλ, Παρπαρίνος και Σταματίου συμπεραίνουν πως το πρωτόδικο δικαστήριο απέτυχε να λάβει υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία που είχε ενώπιόν του αρκούμενο στα στοιχεία που τέθηκαν από τις ΥΚΕ. «Αγνοήθηκε αναιτιολόγητα το περιεχόμενο δύο απομαγνητοφωνημένων καταθέσεων των δύο ανηλίκων που λήφθηκαν στις 24/9/2019 και στις οποίες φαίνεται ότι η σχέση τους με τη μητέρα τους είναι καθ’ όλα φυσιολογική. Δεν μας διαφεύγει, βεβαίως, ο ισχυρισμός της λειτουργού της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας ότι ο μικρός Σ. μετά την ολοκλήρωση της οπτικογράφησης της είπε ότι ο ίδιος και η αδελφή του δεν είπαν την αλήθεια καθότι η μητέρα τους τους είπε ότι εάν αναφέρουν ότι τους χτυπά θα πάει η ίδια φυλακή και αυτά σε ίδρυμα, ισχυρισμός όμως που θα έπρεπε να τεθεί στη βάσανο της σφαιρικής εξέτασης όλων των στοιχείων». Επίσης κατά τους δικαστές δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη άλλη έγγραφη μαρτυρία η οποία φαίνεται να δείκνυε ότι τα ανήλικα είναι καλοί μαθητές, αγαπούν τη μητέρα τους και ότι η τελευταία σύμφωνα με ιατρικό πιστοποιητικό «δεν ελέγχεται με ψυχώσιμα συμπτώματα ούτε καταθλιπτική συμπτωματολογία, χωρίς οξεία ψυχοπαθολογία». Υπό το φως των πιο πάνω το δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο κρίνει πως το πρωτόδικο τήρησε «το λιγότερο που θα πούμε, άνισο κριτήριο» και διερωτάται πώς το πρωτόδικο δικαστήριο, χωρίς να λάβει υπόψη τα όσα τέθηκαν από πλευράς εφεσειόντων, «προέβη στην αναγκαία νοητική διεργασία για να καταλήξει ότι συντρέχουν οι δύο πρώτες προϋποθέσεις του Άρθρου 32(1)».

Οι προϋποθέσεις

Προηγουμένως στην απόφασή τους οι τρεις δικαστές είχαν αναφερθεί στις προϋποθέσεις του Άρθρου 32 (1) του περί Δικαστηρίωv Νόμου, ο οποίος σημειωτέον ότι χρονολογείται από το 1960, αναφορικά με το έργο του δικαστηρίου κατά την εξέταση αίτησης και οριστικοποίησης προσωρινού διατάγματος που περιλαμβάνουν «σοβαρό ζήτημα για εκδίκαση» και «ορατή προοπτική και/ή πιθανότητα ότι ο ενάγων δικαιούται σε θεραπεία στην αγωγή». Οι δικαστές τονίζουν πως με την πιο πάνω κατάληξη δεν αποφασίζουν οτιδήποτε επί της ουσίας της διαφοράς, η οποία παραμένει για εξέταση όταν το πρωτόδικο δικαστήριο επιληφθεί της κυρίως αιτήσεως το συντομότερο δυνατό.

Τι έλαβε υπόψη το πρωτόδικο δικαστήριο

Σύμφωνα με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, τα στοιχεία που το πρωτόδικο είχε ενώπιόν του προέρχονται από ένορκη δήλωση λειτουργού των ΥΚΕ. Όλα άρχισαν το 2014 όταν επήλθε διάσταση στη σχέση των δύο γονιών. Ο γάμος λύθηκε το 2017 και με διάταγμα ανατέθηκε στη μητέρα η φύλαξη και φροντίδα των παιδιών (δίδυμα ηλικίας οκτώ ετών κατά την εκδίκαση της αίτησης) και ρυθμίστηκε το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα. Η οικογένεια παρακολουθείται από το 2013 μετά από αναφορές του πατέρα για την ανησυχητική συμπεριφορά της τέως συζύγου του, η οποία, όπως ο πρώτος ανέφερε, είναι άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας. Από τον 3/2014 μέχρι τον 11/2014 υπάρχουν αναφορές ότι η γυναίκα φωνάζει συνέχεια στα ανήλικα, βρίζει και βλασφημεί μπροστά τους. Στις 11.8.16 έγινε καταγγελία από τον πατέρα στην Αστυνομία, μετά από πληροφορία που είχε από γείτονα της μητέρας, ότι η τελευταία χτυπά και φωνάζει στα ανήλικα. Την ίδια ημέρα, τα ανήλικα εξετάστηκαν από ιατρό γενικού νοσοκομείου, η οποία διαπίστωσε ότι η μικρή φέρει εκδορές στον δεξί μηρό, εκδορά στο δεξί χέρι και αιμάτωμα στον δεξιό αντιβραχίονα, ενώ ο αδελφός της δεν έφερε οποιαδήποτε εμφανή σημάδια χτυπήματος. Η γυναίκα κατηγορήθηκε και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης από το δικαστήριο. Τότε, τα παιδιά μετακινήθηκαν στον πατέρα, ο οποίος όμως στη συνέχεια της τα επέστρεψε. Στις 20/9/19 η αρμόδια λειτουργός μίλησε με τα παιδιά μέσω σχολείου. Σε ερώτηση της λειτουργού «αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στο σπίτι σου τι θα ήταν αυτό», ο ανήλικος της ανέφερε ότι θα ήθελε να αλλάξει η μητέρα του, «να μην χτυπάει αυτόν και την αδερφή του». Η μητέρα διαψεύδει ότι τα πιο πάνω ευσταθούν.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.